Московські «книгофоби»

Московські «книгофоби»

Здавалося б, Росія вже нічим не може здивувати у своїй «братерській любові» до України. Але українофобське джерело північних сусідів, схоже, не всохне ніколи. Черговим доказом цього стала нещодавно оприлюднена інформація: у Російській Федерації за зберігання чи розповсюдження книжок про Голодомор 1932—33 років, архіви НКВС, український визвольний рух та український націоналізм можна отримати тюремний термін. Перелік заборонених творів розміщено на сайті Міністерства юстиції Росії у так званому «Федеральному списку екстремістських матеріалів» — він доступний будь–якому користувачу інтернету. У чому, власне, «УМ» і переконалася.

Шляхетне панство, галичани

Шляхетне панство, галичани

Аристократія у Галичині була здавна — ще починаючи з короля Данила. А їхня історія почалася з тих далеких часів, коли християни організовували хрестові походи. «Переважно люди, які на них зголошувалися, були синами заможної німецької аристократії, — розповідає «УМ» історію походження шляхти її молодий нащадок Назар Лебяк. — Рiч у тiм, що всю спадщину і титул отримував лише старший син, тож усім іншим доводилось самотужки шукати щастя. Так багато лицарів і опинилося на «святій землі». Серед них були і Драго–Саси, чиї нащадки i зараз живуть у Галичині. Після хрестових походів лицарі залишались жити на «землі невірних», адже, по–перше, дома їх нічого не чекало, а по–друге, награбувавши який–не–який маєток, можна було починати життя і на чужині».

Проща на той світ

Проща на той світ

Росія вчора указом президента Путіна офіційно була в жалобі — не лише через трагічні події в Краснодарському краї, де затопило ціле місто Кримськ, а й у зв’язку з катастрофою російського автобуса в Україні, яка призвела до численних людських жертв.

Благословення й погрози

Благословення й погрози

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Учора Віктор Янукович відзначив 62–річчя. Святкування, як і минулого року, проходило в Криму, але на цей раз — на держ­дачі в Мухалатці (за 12 км від Сімеїза).

З переляку поспішили

З переляку поспішили

Друге засідання Черкаського обласного апеляційного суду у справі тещі одіозного «регіонала», співавтора законопроекту «Про засади державної мовної політики» Вадима Колесніченка, призначено на 21 серпня. Про це «Україні молодій» повідомив представник постраждалої сторони «нашатирного скандалу» — виховательки Галини Хрущ — Іван Морщавка. «Суд, очевидно, з переляку, мало не за два місяці до засідання розіслав сторонам запрошення: «Продовження розгляду апеляції потерпілої Галини Хрущ на вирок Звенигородського районного суду, яким виправдана Македон, призначили на 10:00 21 серпня». Хоча, за законом, це можна зробити і за п’ять днів до засідання. Тобто судді, перелякані розголосом цієї історії, тепер намагаються демонструвати відкритість і прозорість розгляду. Зі свого боку, я впевнений, що нам вдасться довести провину тещі Колесніченка — Валентини Македон».

На «базар» до Азарова

На «базар» до Азарова

По допомогу до вищого керівництва Партії регіонів у Київ приїхали підприємці з Одеси. «Усі вони працюють на місцевих ринках, які вже давно захоплені братвою, що ще у 1990­х почала тут хазяйнувати. А влада фактично їй допомагає», — розповідає «УМ» один з організаторів акції, голова правління ВГО «Коаліція учасників Помаранчевої революції» (КУПР) Сергій Мельниченко.

«Неслухняна» «Субота»

«Неслухняна» «Субота»

Уперше за десять із лишком років існування зірвано випуск запорізької газети «Субота плюс». На брифінгу у прес­барі Будинку преси головний редактор видання Богдан Василенко і шеф­редактор Ірина Василенко виклали свою версію «цензури і тиску на редакцію, за якими стоїть «наглядач» від Партії регіонів Євген Анісімов». Його прізвище фігурувало в негативному контексті у низці публікацій журналістів газети, тож щотижневик потрапив під прес цензури. Редакція одержала два листи від очільників типографії «Кераміст». В одному з них є посил на технічні причини, з огляду на які тираж не буде віддруковано; з другого ж листа випливає суть конфлікту: «технічні причини» у друкарні «зникнуть», якщо газетярі відредагують свої публікації належним чином. Аби, мовляв, публічно не псувати імідж одного з підприємств.

Курс на зниження

Курс на зниження

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Упродовж минулого тижня громадяни України фактично задихалися в задушливих офісах, а про те, щоб надовго вийти надвір, боялися й подумати. Проте скоро дихати стане легше — спека, яка встигла так допекти українцям, спаде. Як запевняють в Українському гідрометцентрі, тропічні повітряні маси, які зараз панують у нашій державі, підуть на південний схід, а до нас із заходу прийде помірно тепле повітря атлантичного походження.

Кирил будує «русскій мір»

Кирил будує «русскій мір»

Очільник Російської православної церкви, патріарх Кирил, знову збирається в Україну — на День рівноапостольного князя Володимира, 28 липня. Це буде перший візит предстоятеля РПЦ до нашої держави цього року, хоча загалом він приїжджав в Україну вже п’ять разів. «Такі часті візити патріарха пов’язані, в першу чергу, із побудовою в Україні так званого «русского міра», який він проповідує, та втіленням російської імперської ідеї в сучасних реаліях. Ідея «русского міра» полягає у спільності народів, об’єднаних православною вірою. Цілі патріарха відображено в його виступах та діях. Таким чином він намагається впливати на релігійну ситуацію в Україні», — коментує ситуацію «УМ» голова Інформаційного управління Київської патріархії єпископ Євстратій.

Система на 14 «лимонів»

Система на 14 «лимонів»

Як повідомили «УМ» в Українській національній лотереї, 4 липня було зірвано другий за величиною джек­пот за всю історію українських лотерей — понад 14 мільйонів гривень. Багатомільйонне щастя випало гравцеві з Дніпропетровська, який виграв у 1173­му розіграші «Супер лото» 14 128 710 гривень.

НОВИНИ ПЛЮС

НОВИНИ ПЛЮС

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Всі статті рубрики