Кирил будує «русскій мір»

10.07.2012

Очільник Російської православної церкви, патріарх Кирил, знову збирається в Україну — на День рівноапостольного князя Володимира, 28 липня. Це буде перший візит предстоятеля РПЦ до нашої держави цього року, хоча загалом він приїжджав в Україну вже п’ять разів. «Такі часті візити патріарха пов’язані, в першу чергу, із побудовою в Україні так званого «русского міра», який він проповідує, та втіленням російської імперської ідеї в сучасних реаліях. Ідея «русского міра» полягає у спільності народів, об’єднаних православною вірою. Цілі патріарха відображено в його виступах та діях. Таким чином він намагається впливати на релігійну ситуацію в Україні», — коментує ситуацію «УМ» голова Інформаційного управління Київської патріархії єпископ Євстратій.

В інформаційно­просвітницькому відділі Української православної церкви Московського патріархату кажуть, що патріарх Кирил планує перебувати в Києві 27—28 липня. Офіційно програма його візиту ще не сформована. Відомо, що патріарх братиме участь в урочистостях з нагоди 20­річчя служіння митрополита Володимира (Сабодана) в УПЦ та у громадських слуханнях про внесок православної церкви у розвиток України, Росії та Білорусі.

Оглядачі припускають, що цього року патріарх Московський не так часто приїздить в Україну у зв’язку з численними скандалами в Росії. «Варто згадати найгучніші з них — про судовий позов за незаконне збагачення Кирила чи про замальований на фото його дорогий годинник на офіційному сайті РПЦ, або скандал під час візиту в Болгарію. Тож йому було не до візитів в Україну», — припускає єпископ Євстратій.