На «базар» до Азарова

10.07.2012

По допомогу до вищого керівництва Партії регіонів у Київ приїхали підприємці з Одеси. «Усі вони працюють на місцевих ринках, які вже давно захоплені братвою, що ще у 1990­х почала тут хазяйнувати. А влада фактично їй допомагає», — розповідає «УМ» один з організаторів акції, голова правління ВГО «Коаліція учасників Помаранчевої революції» (КУПР) Сергій Мельниченко.

Людей дістала корупція влади на місцях, тому вони вирішили звернутися по захист до вищих інстанцій. Оскільки в Одесі влада належить «регіоналам», підприємці вирішили провести мітинг під їхнім центральним офісом. Для цього написали навіть «чолобитну» до Прем’єр­міністра Миколи Азарова, яка починається зі слів: «Первому Канцлеру Царя­батюшки нашего ясновельможному боярину Азарову Николаю Яновичу».

Та проблеми у «надто сміливих» підприємців почалися ще в Одесі. «До учасників акції приставили двох наглядачів від міліції, призначених Одеським головним управлінням МВС, — веде далі пан Мельниченко. — А вже в самому Києві людей зупинили біля ВДНГ та протримали без пояснення причин дві години. Лише коли я заявив про такі дії міліції в прямому ефірі одного з телеканалів, підприємців відпустили».

Здавалося, на цьому пригоди мали б скінчитися. Мітингувальники спокійно стали під офісом ПР, повідомили про свої вимоги і навіть організували символічний ярмарок зі своєю продукцією. «Та вже коли ми спробували просто передати «чолобитну» Азарову, міліція раптово накинулася на людей, — каже Мельниченко. — Більше того, вони перекинули стіл із продуктами просто на жінку. Сталася сутичка. У результаті все обійшлося — гуртом ми не дали нікого заарештувати». За словами лідера КУПР, після бурхливих подій одесити поїхали до Києво­Печерської лаври, аби помолитися за свою справу. «Можливо, і за здоров’я іменинника­Президента поставлять свічку, щоб його «просвітило» нарешті», — додає Мельниченко.