«Неслухняна» «Субота»

10.07.2012

Уперше за десять із лишком років існування зірвано випуск запорізької газети «Субота плюс». На брифінгу у прес­барі Будинку преси головний редактор видання Богдан Василенко і шеф­редактор Ірина Василенко виклали свою версію «цензури і тиску на редакцію, за якими стоїть «наглядач» від Партії регіонів Євген Анісімов». Його прізвище фігурувало в негативному контексті у низці публікацій журналістів газети, тож щотижневик потрапив під прес цензури. Редакція одержала два листи від очільників типографії «Кераміст». В одному з них є посил на технічні причини, з огляду на які тираж не буде віддруковано; з другого ж листа випливає суть конфлікту: «технічні причини» у друкарні «зникнуть», якщо газетярі відредагують свої публікації належним чином. Аби, мовляв, публічно не псувати імідж одного з підприємств.

Богдан Василенко каже, що редакція розуміє страх друкарів перед олігархами і владою («У «Кераміста» — свій бізнес, і всі хочуть виживати»), однак не має наміру знижувати викривальну гостроту своїх публікацій. Власне, пана Анісімова журналісти називають «дахом» для навіть таких можновладців, як головний міліціонер області Володимир Серба і запорізький мер Олександр Сін, котрий iз табору «Батьківщини» перейшов під прапор Партії регіонів.

Протистояння, очевидно, триватиме, однак редакція готова друкувати своє «неслухняне» видання у будь­якому іншому регіоні України.