Їстівна травичка

Їстівна травичка

У мене просто покращується настрій, коли відкриваю холодильник і бачу багато зелені: салатне листя, крiп, петрушку, пір’я цибулі й часнику, щавель. Напевно, навіть сприйняття кольору посилає сигнали про наближення корисного столування — смачного й легкого для організму.

Хто вживає в їжу буряк і гичку, той молодшає на личку

Хто вживає в їжу буряк і гичку, той молодшає на личку

Чи знаєте ви відповідь на таку гастрономічну загадку: в часи Вавилона якого овоча в їжу використовували лише листя, а корінь — лише для лікування? Столового, або як іще його називаємо, червоного буряка. Отже, якщо вміло приготувати «криваву ріпку» — коренеплід, черешки, листя — страви будуть не просто дуже смачні, а й суперкорисні.

«Бандерівська» кухня

«Бандерівська» кухня

Уже втретє відбувся у Тернополі гастрономічний фестиваль «Галицька дефіляда», організатори якого, члени Гільдії рестораторів Тернопільщини, поставили за мету популяризувати водночас автентичну національну кухню і здорову органічну їжу, що готується без різних штучних добавок. Утім національний аспект щодо кухні Галичини є досить своєрідним.

Спочатку було яйце

Спочатку було яйце

Нехай вас не насторожує фраза: «Хочете бути здоровими — беріться за яйця!». Саме такi слова столичний лікар-дієтолог Оксана Скіталінська не стомлюється повторювати на численних зустрічах із журналістами і в ранкових телепередачах. Пані Оксана довго працювала над розвінчуванням міфів про шкідливість яєць через вміст у них холестерину.

Позбавить головного болю «Тризуб»

Позбавить головного болю «Тризуб»

Якщо скажуть «українська з перцем», напевно, більшість подумає про градусний напій. Утiм iдеться про каву з медом, яку має просто прикрашати стручок червоного перцю, а ще — кружальця помаранчів (спочатку була у нашому житті революція 2004 року).

Ніжність кабачка

Ніжність кабачка

Для любителів корисної їжі настає прекрасна пора. Уже без проблем можна смакувати страви з молодюсіньких кабачків, шкірка яких ніжна-ніжна і зерна ще не сформовані. Тож ріж чи три на тертку — і буквально за хвилини куштуй овочеве рагу, апетитного салатового кольору млинчики. Або швидко печи корисне печиво з кабачками.

Райська насолода

Райська насолода

Саме час насолоджуватися чи не найсмачнішою ягодою — налитими сонцем запашними полуницями. І робити з них неперевершені різноманітні страви, десерти і напої, які підтверджують вислів, що можна влаштувати собі хоч на трохи рай на землі.

Млинці з легким ароматом літа

Млинці з легким ароматом літа

Якщо ви заходили до магазинів делікатесів, де продають екзотичні овочі й фрукти, різнi молюски, то не могли не помітити живих квітів. Наприклад, запакованих заморських фіалок на невеличких лоточках. За гривню навіть одну квіточку не купиш — і не тому, що продають не поштучно, а на вагу.

Із черешків — супчик і солодкий пиріг

Із черешків — супчик і солодкий пиріг

Бабуся, до якої я підійшла купити ревеню, змовницьки прошепотіла: «Лікує від любовних недуг. З’їси — за ким «сохнеш», враз відверне». «Та мені б — для пирога». Відповідь, здається, розчарувала літню жінку. Але вона швиденько «оговталася», бо стояла ж, щоб продати свіженький товар зі свого городу. Ще розповіла про купу корисностей ревеню: i рум’янець з’явиться на щоках, i волосся та нiгтi стануть мiцнiшими, i депресiя зникне.