Із черешків — супчик і солодкий пиріг

21.05.2014
Із черешків — супчик і солодкий пиріг

Івасик і ватрушки з ревенем. (Марини СУРЖОК.)

Бабуся, до якої я підійшла купити ревеню, змовницьки прошепотіла: «Лікує від любовних недуг. З’їси — за ким «сохнеш», враз відверне». «Та мені б — для пирога». Відповідь, здається, розчарувала літню жінку. Але вона швиденько «оговталася», бо стояла ж, щоб продати свіженький товар зі свого городу. Ще розповіла про купу корисностей ревеню: i рум’янець з’явиться на щоках, i волосся та нiгтi стануть мiцнiшими, i депресiя зникне. Бабуся мене переконала. Я купила кілька величезних пучків ревеню. Запитаєте, навіщо мені його так багато? Безперечно, спечу пиріг із ревеню. І супчик-холодник зготую, і голубці...

Замість капусти і лимона

«Ти знаєш, скільки в цьому листочку ревеню всього? — запитує мене сестра Валентина з Житомирщини, загортаючи в нього голубець. — Наша Таїса Павлівна (сільський лікар, за «сумісництвом» — сімейний і, за «сумісництвом» же — знахар і порадник від усього і всім, як то буває по селах) каже, щоб не минали період ревеню. Він — добрий для шлунка, кишечнику, жовчного і сечового міхура, нирок. А ще — розріджує й очищає кров, поліпшує настрій, стабілізує серцебиття. Корисний він для чоловіків похилого віку, та й для жінок у період вікових змін, особливо якщо він ускладнений неврозами і тривожним настроєм. І для тебе — також (вона зазвичай «приколюється» з моїх дієтичних потуг): він сприяє схудненню».

Щодо голубців iз ревенем, то рецепт начинки — класичний: або присмачені приправами фарш, рис, цибуля, морква; або все це — без м’ясного складника. А загортати голубці потрібно в промиті, обрізані від прожилок і ошпарені молоді листки ревеню. Кислинка листя надає звичній страві незвичного смаку.

Черешки ревеню, що залишилися, використаємо для приготування салату. Найперше — їх треба почистити: зачепіть ножем шкірку на місці крайнього зрізу і тягніть доверху — вся шкірка здиратиметься рівним пластом. Для салату «Курчатко» три черешки ріжемо впоперек волокон на пластівці — якнайтонше. На півгодинки ставимо їх у холодильник. Тим часом чистимо і тремо на крупній тертці дві соковиті морквини, нарізаємо половину пучка пір’я цибулі, трішки кропу і петрушки. З’єднуємо овочі й заправляємо олією або легким магазинним майонезом. Можна власноруч приготувати нескладну заправку: змішати дві столові ложки оливкової олії, кілька краплин бальзамічного оцту, чайну ложку цукру і третину чайної ложки солі.

Ще один варіант салату з ревенем — із червоним буряком. Поріжте зварений коренеплід і черешок ревеню кубиками, посоліть, поцукріть і заправте сметаною — буде смачно!

Щоб приготувати суп-холодник із ревеню, беріть 300 г свіжих черешків ревеню, до півкілограма морської риби (підійде будь-яка: все залежить від ваших гастрономічних уподобань і купівельної спроможності), 2-3 картоплини, 2 варені яйця, по пучку кропу і зеленої цибулі. Суп готуємо у кілька етапів.

Спочатку кубиками нарізаємо ревінь і опускаємо у киплячу воду. Нехай покипить хвилин 5-7. Вимикайте вогонь, накривайте каструлю кришкою, і нехай відвар настоюється години дві. Тим часом в окремій посудині відваріть порізану на порційні шматки рибу з цілою картоплею до готовності. Далі процідіть відвар ревеню і готуйте страву до подачі. Наріжте зелень петрушки та кропу і, перетерши її з сіллю, змішайте зі шматочками відвареного ревеню. Зелену масу розподіліть по тарілках і туди ж додайте кубиками порізану картоплю і яйця. А далі покладіть у тарілки рибу і залийте все холодним процідженим відваром. Така холодна юшечка — рятівна страва у літню спеку.

Пироги від подруг

Щойно на городах викинув своє лапате листя ревінь, як відразу подруги запросили мене на пироги, начинені цією рослиною. Спробуйте такі спекти вдома і ви.

Пиріг сирно-ревеневий від мами двох чудових синочкiв, поетеси i зразкової господинi Марини Суржок. Тісто для нього готуємо класичне дріжджове. Спочатку 25 г свіжих дріжджів треба розвести в 250 мл теплого молока та додати 2 столові ложки цукру; додати півлітрову баночку борошна і дрібку солі; замісити рідке тісто і поставити, щоб підійшло. А далі всипати ще півлітрову баночку борошна, вбити яйце, додати 25 г соняшникової олії, 50 г вершкового масла (розтопленого) і ваніль, знову замісити, але вже м’яке, еластичне тісто (якщо потрібно — додати борошно, скільки вбере), і знову дати підійти.

Пиріг має бути двошаровий. Спочатку викладіть тонким шаром (приблизно 2 см завширшки) тісто, а зверху — порізаний на пластинки ревінь, пересипаний коричневим цукром. Далі — знову шар тіста, на який викладатимете сирну масу. Щоб її приготувати, пропустіть крізь м’ясорубку півкілограма вершкового сиру, додайте жовток, півсклянки цукру і ванілін. Добре перемішайте і всипте по жмені родзинок і дрібними кубиками порізаний ревінь. Прикрасьте ягодами, які є (скажімо, полуницями). Випікайте до рум’яності у духовці, розігрітій до 190 градусів.

Пиріг iз ревенем і заварним кремом моя чудова подруга, неперевершена кулiнарка Ольга Пирогова готує у такий спосіб. Спочатку робить корж-основу. У кухонному комбайні перемелює по 100 г пшеничного і цільнозернового борошна, додає чверть чайної ложки меленого кардамону, 2 столові ложки цукру, дрібку солі, 70 г вершкового масла і яйце. Усе перемішує. Якщо тісто не формується, треба долити трішки холодної води. Сформувати з тіста кулю і придавити, щоб вийшов диск. Загорнути кухонною плівкою і поставити в холодильник мінімум на годину. Далі розкачати тісто товщиною 6-7 мм. Перекласти його у форму для випічки і попроколювати поверхню за допомогою виделки. Випікати 10-15 хвилин при температурі 180 градусів.

Для начинки потрібно сік одного апельсина, 2 столові ложки меду, 7-8 середніх стебел ревеню, 3 яйця, 100 г цукру, 120 г сметани, 60 мл молока, половина чайної ложки кардамону, чайна ложка ванільного екстракту. Спочатку доводимо до кипіння апельсиновий сік зі 120 мл води. Додаємо почищений і порізаний на маленькі кубики ревінь і варимо хвилини дві. Витягуємо ревiнь за допомогою шумівки і перекладаємо у миску. Продовжуємо готувати сік, поки утвориться соус (хвилин 15 на повільному вогні). Знімаємо з вогню і додаємо мед.

Окремо збиваємо яйця, цукор, сметану, молоко, додаємо кардамон і ваніль, а потім починаємо формувати пиріг. Викладаємо ревінь рівним шаром на спечений корж. Покриваємо кремом і ставимо у духовку, щоб пиріг підрум’янився (на 20-40 хвилин — залежно від розміру пирога). Дістаємо з духовки, і, дочекавшись, щоб пиріг охолов, поливаємо апельсиновим соком і посипаємо цукровою пудрою. Все — можна кликати усіх до столу.

ПРО ЗАПАС

«Ням-ням» від мами і письменниці Тетяни Щербаченко

Із ревеню можна приготувати оригінальні закрутки. Варення з ревеню і бананів — не пробували?! Спочатку треба почищені стебла ревеню порізати на кубики (1х1 см) і засипати цукром (на кілограм кубиків ревеню потрібно півтора кілограма цукру). Залишити на ніч. На ранок шматочки ревеню плаватимуть у прозорому сиропі. Його треба зцідити. Проціджуємо настій, доводимо до кипіння і заливаємо окропом ревінь. Коли охолоне, знову треба процідити, довести до кипіння і залити. Насамкінець витискаємо у масу сік одного лимона і ріжемо на пластинки три банани. Доводимо варення до кипіння, кип’ятимо 5 хвилин, вимикаємо, розливаємо у стерилізовані банки — і в холодне місце. Хай стоїть до зими, якщо раніше не з’їсте.

Про запас можна приготувати ревеневий мармелад. Малеча назвала ці ласощі — «Ням-ням». Ревiнь готуйте так, як у попередній заготовці: тричі кип’ятіть і заливайте сиропом кубики ревеню. А потім додавайте ягоди чи фрукти, які є на грядці чи заморожені. Тетяна радить поєднувати черешки ревеню із замороженими сливами або свіжими полуницею чи малиною. Потрібно все разом закип’ятити, подрібнити в блендері й після цього хвилин п’ять проварити. Розлити в банки і закрутити. Взимку матимете прозорий, кольоровий, запашний, смачний мармелад, «хоч ножем ріж», каже письменниця.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>