Кріпчик-петрушка кучерявляться

25.05.2016
Кріпчик-петрушка кучерявляться

Весняні страви — легкі та корисні.

Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. Але зараз є все свіженьке і молоде: щавель у полі чи на городі, кріпчик-петрушка кучерявляться рядочками, налилися соком молоденькі бурячки. Це ж скільки вітамінів можна отримати, причому у найсмачніших комбінаціях!
А комбінувати треба сміливо і впевнено, як кажуть, скільки людей, стільки й смаків. Хочете гарячого — приготуйте гарячий борщ, а коли спека — є багато варіантів борщів-холодників. Хочете зелений — уже зараз цього не приготує хіба що лінивий, хочете червоного — із молодими бурячками він просто не може не вдатися.

Червоний борщ із зеленими берегами

А на часі — зелений борщ із бурячком і цукровою квасолькою — смачний, соковитий і вітамінний. З м’ясом чи без нього, він однаково надовго заволодіє верхніми «щаблями» вашого меню, бо такий не може не сподобатися. У цьому легко пересвідчитися, хоча б раз приготувавши такий борщ.

Отож склянку молодих бобових (які знайдете чи які вам найбільш до вподоби) відварити разом із 300 г курячої грудки або нежирної свинини (м’ясо заздалегідь помити і порізати на невеличкі шматочки, у процесі варіння зняти піну (але «м’ясну» складову можна пропустити — із власного досвіду скажу, що овочевий варіант так само смачний), додати картоплю (добре було б розщедритися на 4 молоді картоплини). Окремо проспасерувати на олії подрібнену цибулину, потерті на крупну тертку морквину і два молоді бурячки зі столовою ложкою томатної пасти і додати все це в борщик. За 5 хвилин до завершення приготування вкинути у смачне вариво подрібнені пучок щавлю, кілька гілочок кропу, варене яйце і два зубчики часнику, лавровий лист, сіль і перець за смаком. Усе-таки господині радять дати борщику настоятися. Нам цього разу не терпілося чекати, і у всіх аж за вухами лящало — зі сметаною, злегка підсушеними грінками з житнього хліба і пір’ям цибулі. Борщ вдався на славу — нічого додати!

Легкі «молоді» варіанти борщу

А взагалі готувати борщ із молодих бурячків — це ще й часова економія,бо їх треба варити недовго. Я ще й за це люблю цей соковитий овоч у формі серця. Ось є у вас перерва хвилин 20 — знайте,уже за цей час у вас на столі може запарувати молодий борщ із гичкою. Чиститься 4 молоді картоплини, ріжуться смужечками, заливаються 2 літрами води і відварюються до готовності. А далі нарізаються смужечками два молоді бурячки (гичку не викидайте) і морквина і додаються до борщу. Хвилин 8 варіння — і додавайте пошатковані шматок молодої капустини, бурякову гичку і злегка присмажені на сметані кріп із перцем. Посоліть, додайте петрушки і подрібненої зеленої цибулі. Я від такого в захваті.

Як кажуть, апетит приходить під час їжі. Так ось, під час переписів цих рецептів пригадуються інші — не менш улюблені — і аж самій починає хотітися того, про що згадав. Он уже і кабачки молоденькі рівненько повикладалися на поличках магазинів — чому б не відтворити свою городню фантазію в каструлі овочевого борщику? Для його приготування візьміть 500 г молодих бурячків iз гичкою, 4 картоплини, 200 г кабачків, 2 свіжі помідори, морквину, цибулину, столову ложку оцту, 2 столові ложки олії, чайну ложку вершкового масла, чайну ложку цукру, сметану і сіль за смаком.

Буряки помийте, відріжте гичку і почистіть, покладіть у киплячу воду разом iз дрібно нарізаною картоплею. За 10—15 хвилин до готовності додайте в банячок дрібно нарізану гичку, попередньо підсмажені на олії морквину і цибулину, помідори, кабачки, посоліть, додайте масло, оцет і цукор. За 5 хвилин до готовності буряк витягніть, потріть на великій тертці і знову додайте у борщ. Подавайте зі сметаною і зеленим кропом.

Холодник у спеку

Обіцяють значне потепління, отож подумаймо про охолоджуюче меню. Холодник із молодих буряків по-українськи — якраз те, що треба! Необхідні продукти: великий пучок молодих буряків (у мене невеличкі молоденькі бурячки з гичкою), 0,5 л кефіру або маслянки, 200 г сметани, пучок редиски, 2 середні огірки, 4 подрібнені зубчики часнику, винний оцет, сіль, перець — за смаком, кріп, зелена цибуля (все подрібнила, присолила і разом із нарізаним часничком почавила качалкою), 3 варені яйця і пучок кропу.

Буряки разом із бадиллям ретельно вимити. Корінці нарізати, залити водою (0,5 склянки), додати трохи оцту, за бажання можна додати ще 2 столові ложки цукру (і для кольору, і для смаку страви), і варити 5 хвилин. Бурякове бадилля посікти і додати до буряків, долити трішки води і варити на слабкому вогні приблизно 7 хвилин. Зняти з вогню і охолодити.Як охолоне, залити кефіром  і сметаною. Вимішати. Додати нарізані овочі, посічену зелень і спеції. Злегка вимішати і поставити каструлю з холодником у холодильник на кілька годин. Подавати з вареним яйцем, розрізаним надвоє, і свіжою зеленню. Смачно — ще й з молоденькою картопелькою.

Приготуйте чемпіона

Усі здогадалися, що йдеться про редиску — весняного чемпіона за вмістом вітаміну С. Редиску весною полюбляють усі — хоча б тому, що вона — перший весняний коренеплід, вісник справжньої городньої весни. Але не забуваймо про смак! З нею ж можна приготувати і салат, і бутерброд, і суп, і борщ (згадуваний холодник без редьки — як море без води). Редька дивним чином поєднується з усім: м’ясом, рибою, хлібом. Візьміть скибочку чорного хліба, намастіть його хумусом, викладіть порізану кружальцями редиску, шматочок авокадо і гілочку петрушки — ой, уже захотілося!

Або відомий усім вітамінний салат — він вартий того, щоб про нього ще раз нагадати. Простіший — далі нікуди. Але дуже смакує! Отож листя салату помити, частину викласти на тарілку, а частину порвати руками. Додати редиску кружечками, подрібнені 2 яйця, кріп і петрушку, зелену цибулю. Злегка підсолити, заправити олією, яку вподобали, або сметаною, розмішати і викласти на тарілку з листям салату. Присипати зернами кунжуту або лляним насінням. Оце і все!

А хто хоче салату з редиски і телятини — має гарний смак! Скуштуйте і собі! Потрібно 200 відвареної телятини, пучок редиски, огірок, петрушка, кріп, зелена цибуля, сіль, чорний перець, оливкова олія, сік лимона. Відварену телятину нарізати соломкою. Редиску й огірок — кружальцами. Перекласти їх у миску, посолити, поперчити, збризнути цитриновим соком, полити оливковою олією, перемішати. Викласти огірки й редиску на широку тарілку, зверху — шматки телятини, посипати подрібненими зеленою цибулею і кропом.

Намагайтеся максимально використовувати дари природи, бо ніщо в ній не росте просто так, а з користю. Смачного!

ВИПІЧКА

Духмяне свято

Ми говоримо про весну, а вона вже привіталася з літом, за кілька днів — червень. І будуть ягоди і фрукти, з якими будь-яке чаювання перетворюватиметься на маленьке свято. Але і зараз можна собі організувати таке свято! Ще збереглися червонобокі яблука, цілий рік нас радують цитрини — із таким «набором» тільки випікати!

Спечіть лимонник, який я навіть не беруся рекламувати, бо це зайве. Скажу лише — він тане в роті настільки швидко, що не встигаєш відчути весь ароматний букет цієї випічки. Потрібно 200 г вершкового масла, 150 г цукру, пакетик ванільного цукру, 3 яйця, 2 лимони, 250 г борошна, 150г цукрової пудри, пакетик розпушувача і дрібка солі.

Вершкове масло збити в круту піну, послідовно додаючи в нього цукор, ванільний цукор, сіль і яйця. Один лимон вимити, обсушити, натерти цедру і витиснути сік. Сік і цедру додати до цукрово-вершкової маси. Борошно змішати з розпушувачем, просіяти зверху на вершкову масу, все ретельно перемішати. Деко змастити вершковим маслом, заповнити тістом, розрівняти і випікати в духовці близько 20 хвилин при температурі 200 градусів.

Вийняти пиріг із духовки. З другого лимона витиснути сік і перемішати з цукровою пудрою. Ще теплий пиріг змастити глазур’ю. Повністю остудити, нарізати шматочками і подати до столу.

А варшавський яблучний пиріг — це точно для свята! Він пишний і духмяний: той, хто придумав у випіканні поєднувати корицю з яблуками, безперечно, кулінарний геній. Потрібно: по склянці цукру, борошна і манної крупи, 7 середніх кисло-солодких яблук, 2 чайні ложки кориці, чайна ложка (без верху) соди, 100 г замороженого вершкового масла і цукрова пудра.

Для початку слід змішати всі сухі інгредієнти. Яблука очистити і натерти на великій тертці, злегка скропити їх лимонним соком. Форму змастити і висипати на дно склянку сухої суміші (дно форми краще вистелити папером для випічки, змастити його олією без запаху, а вже потім на нього викладати шари сухої суміші та яблук — готовий пиріг буде легко виймати).Потім покласти шар яблук, знову суміш, яблука — всього повинно вийти 3 шари. На верхній сухий шар тремо на тертці заморожене масло.

Все! Випікаємо в духовці 50 хвилин при температурі 180 градусів. Посипаємо зверху цукровою пудрою. Духмяного ще весняного чаювання!

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>

  • Небесний хліб

    Незабаром Великдень, а це значить, що скоро в повітрі, на вулиці, в оселях — у містах і селах — витатиме солодкий, духмяний, запашний дух найголовнішої випічки року — паски. Напевне, не знайдеться людини, яку б не зворушував цей дух аж до найтонших струн душі: хто згадуватиме дитинство і запах бабусиних чи маминих пасочок, хто роздумуватиме про вічне у святковому круговороті, а хто — уявлятиме свої сонячні хлібинки, які готується випікати… >>