Літак МАУ над Тегераном збила ракета Ірану російського походження

09:09, 10.01.2020
Літак МАУ над Тегераном збила ракета Ірану російського походження

Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо оприлюднив дані розвідки, які свідчать про те, що український "Боїнг" збила іранська ракета.

 

Про це заявив Трюдо на брифінгу.

 

 "У нас є дані розвідки з різних джерел, включаючи наших союзників і наших власних розвідників. Докази свідчать, що літак був збитий іранською ракетою класу "земля-повітря". І це цілком могло бути випадковістю",- сказав Трюдо.

 

За його словам, таким чином розвідка зробила "важливий прорив" у з'ясуванні причин авіакатастрофи.

 

Прем'єр зазначив, що отримана інформація підтверджує необхідність ретельного розслідування цієї справи. І Канада разом зі своїми партнерами робить все можливе, щоб таке розслідування відбулося.

 

PM Trudeau on crash of Ukrainian plane in Tehran: "We have intelligence from multiple sources, including our allies and our own intelligence; the evidence indicates that the plane was shot down by an Iranian surface-to-air missile. This may well have been unintentional."

Вбудоване відео

Після заяви Трюдо, Іран звернувся до Канади та інших держав з проханням надати інформацію про падіння літака МАУ, пише Reuters

 

За словами представника МЗС Ірану Аббаси Мусаві, окрім Канади, звертаються до будь-якого уряду, якому відомо щось про падіння Боїнга. Інформація потрібна для слідчого комітету в Ірані.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іранські зенітні ракетні системи помилково збили український авіалайнер - ЗМІ

 

Окрім цього, прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон заявив про наявність певного об'єму інформації, яка дозволяє припустити, що український літак в Ірані був збитий ракетою, пише ВВС.

 

За словами британського прем'єра, може йтись про іранську ракету класу "земля-повітря".

 

Водночас, Джонсон сказав, що якщо іранська ракета була задіяна, "це цілком могло бути ненавмисно".

 

Як повідомляла УМ,  секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов озвучив 4 версії трагедії – включно з тією, що український літак могли збити ракетою з зенітно-ракетного комплексу "Тор" російського виробництва.

 

 

8 січня розбився літак МАУ зі 180 пасажирами на борту.

 

Літак прямував з Тегерана до Києва. Попередньо причиною катастрофи називають технічні неполадки. Версія з терактом виключається.

 

На борту пасажирського літака авіакомпанії "МАУ", який зазнав аварії в Ірані, було 168 пасажирів і 9 членів екіпажу. З них - 11 українців.

 

Володимир Зеленський після катастрофи в Ірані літака МАУ, на борту якого було попередньо 11 українців, анонсував перевірку льотної придатності всього цивільного флоту.

 

Останнє планове технічне обслуговування літак пройшов 06 січня 2020 року..