Іранські зенітні ракетні системи помилково збили український авіалайнер - ЗМІ

19:47, 09.01.2020
Іранські зенітні ракетні системи помилково збили український авіалайнер - ЗМІ

Boeing 737-800 "Міжнародних авіаліній України" (МАУ), який зазнав катастрофу поблизу Тегерана, був збитий іранською ракетою.

 

Про це з посиланням на власні джерела 9 січня фактично одночасно повідомили американські Newsweek, а також телеканал CBS News з посиланням на власні джерела.
 
 
Відзначається, що рейс МАУ, який прямував до Києва з 176 людьми на борту, був збитий через помилку.
 
 
Newsweek про те, що в український літак поцілила іранська ракета, на умовах анонімності повідомили представник Пентагону, високопоставлений співробітник розвідки США і співробітник іракської розвідки.
 
 
Три чиновники повідомили Newsweek, що літак був збитий створеним в Росії зенітно-ракетним комплексом Tор-M1. У НАТО його називають Gauntlet.
 
 

Кореспондент телеканалу CBS News Кріс Ван Клів у Twitter повідомляє, що американська розвідка зафіксувала інфрачервоні спалахи після запуску двох ракет, імовірно, SA-15. Невдовзі після цього був зафіксований вибух.

Як уточнив CBS News, в четвер відбулася робоча нарада "федеральних чиновників і представників розвідслужб". На цій зустрічі, за даними телеканалу, було заявлено, що на місці аварії літака були знайдені компоненти ракети.

 
Інформацію ЗМІ побічно підтверджує CNN.  З посиланням на "безліч джерел" серед американських офіційних осіб телеканал повідомляє, що США все більше схиляються до версії, що Іран випадково збив рейс МАУ.
 
 
 
"Ця робоча версія базується на даних із супутників, радарів, і різних даних, зібраних розвідкою", - вказує СNN.
 
 
На прессконференції президенту США Дональду Трампу поставили запитання про літак #PS752, пише  CNN.
 
 
"У мене є підозри, нічого не хочу говорити, тому що у всіх інших є підозри. Але хтось міг допустити помилку. Це не наші системи, це не ми. Хтось міг допустити помилку. Хтось каже, що це несправність, але я не знаю...",- сказав Трамп.
 
 

США розглядають різні версії авіакатастрофи, в тому числі навмисний або випадковий удар, відзначають джерела Reuters.

Як повідомляла УМ,  секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов озвучив 4 версії трагедії – включно з тією, що український літак могли збити ракетою з зенітно-ракетного комплексу "Тор" російського виробництва.

 

8 січня розбився літак МАУ зі 180 пасажирами на борту.

 

Літак прямував з Тегерана до Києва. Попередньо причиною катастрофи називають технічні неполадки. Версія з терактом виключається.

 

На борту пасажирського літака авіакомпанії "МАУ", який зазнав аварії в Ірані, було 168 пасажирів і 9 членів екіпажу. З них - 11 українців.

 

Володимир Зеленський після катастрофи в Ірані літака МАУ, на борту якого було попередньо 11 українців, анонсував перевірку льотної придатності всього цивільного флоту.

 

Останнє планове технічне обслуговування літак пройшов 06 січня 2020 року..