Бунт «тихих» дачників

Бунт «тихих» дачників

В актовій залі Будинку спілок у Дніпропетровську днями вирували пристрасті, розбурхані звичайними дачниками. Тими самими, що зазвичай тихо–мирно господарюють на своїх ділянках і про якісь там акції протесту навіть гадки не мають. До того ж відсотків 70 серед представників цієї категорії населення, принаймні на Дніпропетровщині, — пенсіонери. І коли вже зірвалися зі своїх насиджених місць, значить, допекло. Адже дачники постали перед реальною загрозою втратити свої наділи, які почали отримувати ще в 70–х роках минулого століття, коли кожен бажаючий міг отримати законні шість соток.

Зірки під прицілом

Зірки під прицілом

За майже 200–річну історію в Миколаївській обсерваторії зібралася унікальна колекція телескопів. «Найстарішим» із них користувалися дослідники зір ще в XIII сторіччі, «наймолодшим» — у XIX столітті. Вони й стануть першими експонатами музею, що відкриється при астрономічній обсерваторії. Поруч, у дерев’яному павільйоні, відвідувачі майбутнього музею зможуть побачити меридіанне коло Репсольда (воно призначене для вимірювання координат небесних світил і визначення поправок до часу).

«Просвітництво» попідтинню?

«Просвітництво» попідтинню?

«Чиновники Одеської облради і Одеської облдержадміністрації мають намір викинути товариство «Просвіта» на вулицю і позбавити українців Одещини можливості задовольняти свої національно­культурні потреби», — йдеться у заяві для ЗМІ, поширеній позавчора головою правління обласного об’єднання ВУТ «Просвіта» ім. Тараса Шевченка Олександром Степанченком. Розгляд позову обласної ради про виселення «Просвіти» з орендованого приміщення Господарський суд Одещини призначив на 12 жовтня. Обласна влада мотивує своє звернення до суду заборгованістю «Просвіти» за оренду офісу на вулиці Пушкінській, 19 у сумі 34 тисячі гривень. А «просвітяни» марно намагалися роз’яснити обласному чиновництву, що просто не спроможні оплачувати за тарифом комерційної структури оренду офісу, де працює бібліотека новинок української літератури, проводять репетиції самодіяльні дитячі та молодіжні гуртки, є музей «Спадщина», влаштовують виставки арт­галереї «Українська світлиця» і збираються активісти українських організацій.

Мостам — фінансову опору

Мостам — фінансову опору

Під час недавньої робочої поїздки до Запоріжжя Президент Віктор Ющенко не приховував занепокоєння станом автопереходу греблею Дніпрогесу і фінансуванням будівництва нових мостів через Дніпро. Глава держави пообіцяв звернути увагу Прем’єр­міністра Юлії Тимошенко на потребу розв’язання цих проблем. Свого слова Ющенко дотримав. «Я вкрай стурбований критичним станом автошляхового переходу на греблі Дніпрогесу та будівництва автомобільного переходу через Дніпро у Запоріжжі», — йдеться у телеграмі Президента керівникові уряду. Глава держави нагадав, що інтенсивна, без поточних ремонтів, експлуатація греблі призвела до погіршення сполучення між лівобережною та правобережною частинами міста, а технічний стан автомагістралі визнано непридатним для нормальної експлуатації.

Доступна природність чистої води

Доступна природність чистої води

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Наприкінці вересня у столичному Музеї води відбулося перше засідання пресклубу «Аква», створеного задля достовірного висвітлення журналістами проблем водоспоживання в Україні. Поважні експерти констатували невтішний стан справ у централізованому водопостачанні та недостатнє забезпечення населення водою з артезіанських свердловин. Найбільш безпечною і якісною, а також водночас достатньо доступною питною водою є та, що фасується у пляшки. Лише українських виробників на вітчизняному ринку близько трьохсот! Відповідно, відмінностей вся ця продукція має чимало.

Всі статті рубрики