Зірки під прицілом

08.10.2009
Зірки під прицілом

Так спостерігали за зорями у 80–х роках. (Фото з сайту archives.gov.ua)

За майже 200–річну історію в Миколаївській обсерваторії зібралася унікальна колекція телескопів. «Найстарішим» із них користувалися дослідники зір ще в XIII сторіччі, «наймолодшим» — у XIX столітті. Вони й стануть першими експонатами музею, що відкриється при астрономічній обсерваторії. Поруч, у дерев’яному павільйоні, відвідувачі майбутнього музею зможуть побачити меридіанне коло Репсольда (воно призначене для вимірювання координат небесних світил і визначення поправок до часу). Крім того, до експозиції потраплять великий зеніт–телескоп, зоряний інтерферометр, два сонячних телескопи, коронограф, великий радіотелескоп віялової системи. Ну а головною «родзинкою» музею стане телескоп, який півтора століття вважався найбільшим у світі. Він був створений у Росії, а в середині ХХ століття його перевезли в Миколаїв і модернізували. Науковці за його допомогою спостерігали за небесними тілами аж до 2002 року.

Як розповів «УМ» директор Миколаївської обсерваторії, професор Геннадій Пінігін, музей допоможе людям краще пізнати будову нашого всесвіту, а крім того, — трохи відволіктися від земних проблем, а підняти голову догори і побачити сонце й зірки.

 

ДОВІДКА «УМ»

НДІ «Миколаївська астрономічна обсерваторія» — найстаріша астрономічна установа України. Була відкрита 189 років тому як морська обсерваторія: астрономи і геодезисти спостерігали за небом і визначали координати чорноморських берегів з допомогою зірок. 2 січня 1935 Миколаївська астрономічна обсерваторія була включена в мережу наукових установ Академії наук СРСР і стала Миколаївським відділенням Головної астрономічної обсерваторії Академії наук СРСР у Пулково. У будівлі обсерваторії збереглися майже 100 раритетів: астрономічний годинник, морські прилади та багато іншої складної навігаційної техніки. У 2007 році обсерваторію занесли до попереднього списку об’єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО від України.