Доступна природність чистої води

08.10.2009

Наприкінці вересня у столичному Музеї води відбулося перше засідання пресклубу «Аква», створеного задля достовірного висвітлення журналістами проблем водоспоживання в Україні. Поважні експерти констатували невтішний стан справ у централізованому водопостачанні та недостатнє забезпечення населення водою з артезіанських свердловин. Найбільш безпечною і якісною, а також водночас достатньо доступною питною водою є та, що фасується у пляшки. Лише українських виробників на вітчизняному ринку близько трьохсот! Відповідно, відмінностей вся ця продукція має чимало.

В Україні ця вода видобувається також переважно із підземних водоносних горизонтів — юрського та сеноманського — з глибини 100—200 метрів. Вони утворилися сотні мільйонів років тому і не зазнали забруднення господарською діяльністю людини. «Вода, що видобувається, може містити часточки піску, глини, і тому вона проходить механічну фільтрацію крізь пісок», — знайомить із технологією виробництва бутильованої води технічний менеджер Компанії «Кока­Кола Україна» Марина Фіткевич. «Механічна фільтрація, яку проходить наша вода, не впливає на характери­стики води і не змінює її склад», — говорить спеціаліст.

Однак не всі виробники розливають високоякісну артезіанську воду. Дехто очищує воду з­під крана на обладнанні зворотного осмосу, отримуючи майже дистильовану воду. Але дистильована вода не забезпечує потреб організму. Тому деякі виробники вимушені додатково збагачувати свій продукт солями та мінералами. А от кількість вуглекислого газу впливає лише на смакові якості води і не шкодить здоров’ю. Більше того, діоксид вуглецю — добрий природний консервант. Мабуть, тому серед споживачів останнім часом набула поширення думка, що до негазованої питної води для тривалості зберігання додають антибіотики. «Наша продукція не містить ніяких консервантів, антибіотиків і не піддається штучній мінералізації, а є натуральною природною водою в усіх своїх різновидах — і негазована, і середньогазована, і сильногазована», — запевняє Лариса Ніколаєва, завідуюча лабораторією заводу, де розливається BonAqua.

Залежно від рівня мінералізації вода може використовуватися для щоденного вжитку (вміст солей до 1 г на літр), що чітко вказано на етикетці. А от при вищій мінералізації вода вважається лікувальною. Такою водою не варто захоплюватися — це може зашкодити організму, який просто не встигатиме виводити «зайві» солі.

Щоб споживач з усього різноманіття питних вод вибрав ту, якої потребує, необхідно уважніше ставитися до маркування на їхніх етикетках. На них, окрім мінералізації та призначення води, зазвичай вказується виробник, технічні умови та стандарти, сертифікати якості, дата виробництва та термін зберігання тощо. На етикетках лікувальних вод наводиться ще й хімічний склад. Це все обов’язкові вимоги Держспоживстандарту до бутильованої води. Якщо якась вказана інформація відсутня чи викликає підозру, краще утриматися від придбання, оскільки на ринку достатньо підробок і фальсифікатів. Ціни на таку «продукцію» зазвичай дуже низькі, але і якість, і безпека відповідні. Тому краще надавати перевагу хай і дорожчим, зате перевіреним торговельним маркам.

До того ж відомі виробники турбуються також про умови зберігання та реалізації своєї продукції. Це і холодильники, фірмові аксесуари, і наявність у меню кафе та ресторанів. Налагоджується зворотний зв’язок зі споживачами у вигляді спеціальних служб та «гарячих ліній» тощо. До того ж окремі виробники намагаються розвивати у споживачів екологічну свідомість та бережливе ставлення до води шляхом різноманітних програм та заходів. Так, за підтримки вищезгаданої торгової марки BonAqua організовано і пресклуб «Аква», спільно з Програмою розвитку ООН в Україні реалізовується міжнародний проект «Кожна краплина має значення», неодноразово проводились різноманітні природоохоронні акції...

Юлія ЯСНА