«Просвітництво» попідтинню?

08.10.2009
«Просвітництво» попідтинню?

Малюнок Миколи КАПУСТИ.

«Чиновники Одеської облради і Одеської облдержадміністрації мають намір викинути товариство «Просвіта» на вулицю і позбавити українців Одещини можливості задовольняти свої національно­культурні потреби», — йдеться у заяві для ЗМІ, поширеній позавчора головою правління обласного об’єднання ВУТ «Просвіта» ім. Тараса Шевченка Олександром Степанченком. Розгляд позову обласної ради про виселення «Просвіти» з орендованого приміщення Господарський суд Одещини призначив на 12 жовтня. Обласна влада мотивує своє звернення до суду заборгованістю «Просвіти» за оренду офісу на вулиці Пушкінській, 19 у сумі 34 тисячі гривень. А «просвітяни» марно намагалися роз’яснити обласному чиновництву, що просто не спроможні оплачувати за тарифом комерційної структури оренду офісу, де працює бібліотека новинок української літератури, проводять репетиції самодіяльні дитячі та молодіжні гуртки, є музей «Спадщина», влаштовують виставки арт­галереї «Українська світлиця» і збираються активісти українських організацій.

 

Де з нацменшини гривня, з українця — десятки тисяч

«Викликає подив, чому українське товариство «Просвіта» змушують платити за оренду приміщення за тарифами комерційної структури, — зазначено­ у відозві, — хоча болгарське, польське, єврейське, грецьке та інші національно­культурні товариства Одеси й області оплачують оренду за пільговим тарифом, що становить 1 гривню на рік». Причому ухвалу про різке підвищення плати за оренду офісу було прийнято рік тому, коли Одеська облрада змусила об’єднання «Просвіта» переукласти договір про оренду офісу з управлінням із питань майнових відносин, на баланс якого перед тим передала будинок №19 на Пушкінській вулиці».

«Наведу лише останні з таких рішень, — уточнив у коментарі «УМ» пан Степанченко. — Зокрема, 28 січня поточного року облрада надала таку пільгу Конгресу болгар України — з оплати оренди офісу площею 35 кв. м на вулиці Канатній, 83; громадській організації «Обласна рада миру» — з оплати оренди офісу площею 203 кв. м на вулиці Бєлінського, 5. Одеська міськрада надала такі самі пільги громадській організації «Спілка поляків України», що орендує офіс площею 166 кв. м на вулиці Старопортофранківській, 91, та іншим громадським організаціям».

... Бо «Просвіта» погано просила?

У свою чергу, начальник управління з питань майнових відносин облради Юрій Загоруйко мотивував у інтерв’ю УНІАН звернення облради з позовом до суду про виселення «Просвіти» тим, що «в громадської організації є заборгованість за оренду — раз, не зроблено спроб отримання пільги — два, не робила «Просвіта» і спроб реструктуризувати заборгованість чи скласти графік її погашення».

Усупереч цьому, пан Загоруйко підтвердив, що після звернення «Просвіти» депутатська комісія з питань спільної власності територіальних громад облради обговорювала проект щодо надання «просвітянам» пільги з оплати оренди, однак «на погоджувальній раді депутати — ініціатори проекту не змогли відстояти свою позицію.

Голова облради Микола Скорик прокоментував ситуацію лаконічно: «Щоб запобігти судовій тяганині, керівництву «Просвіти» треба було цим питанням перейматися. Тоді не було б відмови. Бо питання про надання пільг пов’язане з тим, що обласний бюджет недоотримує певні кошти. Великі чи малі — це вирішувати депутатам». Голова облради також заперечив, що надання пільги «Просвіті» обговорювали на рівні керівництва обласної та облдержадміністрації.

Отож після відмови у наданні пільг управління з питань майнових відносин облради мусило звернутися з позовом до суду, з урахуванням заборгованості об’єднання «Просвіта» за оренду офісу, підсумував керівник Одеської облради.