Кобзарю, посунься!

Кобзарю, посунься!

Незвичайна для місцевого люду подія сталася в селі Мишковичі на Тернопільщині, де чинний глава держави, м’яко кажучи, має небагато симпатиків. Обурення батьків учнів місцевої загальноосвітньої школи I–III ступенів викликав факт появи портрета Віктора Януковича на почесному місці, де до цього роками стояло зображення Тараса Шевченка. «Міняли у вестибюлі стенди, робили ремонт. Фотографію Кобзаря просто переставили в інше місце, але портрет Президента справді додали», — розповіла «УМ» співробітниця школи.

Уперед — без «чекістів»

Уперед — без «чекістів»

«Україна повстає», «Схід і Захід разом», «Нас не подолати», «Банду геть, геть владу!», «Дайте нам спокійно працювати», «Дітям — достойне життя» — такими гаслами в дусі Майдану–2004 було густо списане велетенське синьо–жовте полотнище, розстелене на підлозі виставкового центру «КиївЕкспоПлаза», де в середу відбувався громадянський форум «Нові лідери — нова країна». В його роботі взяли участь сотні громадських лідерів із різних куточків України, зокрема, представники громадянського руху «Вперед!», «Союзу Чорнобиль», Асоціації фермерів і землевласників України, громадських організацій «Захист дітей війни» та «Підприємці Поділля», Спілки водіїв та Спілки перевізників України тощо. Вже в ході форуму стометровий прапор із мріями, побажаннями і настановами людей було передано лідерці Української соціал–демократичної партії Наталії Королевській. Саме з нею підприємці, «чорнобильці», «афганці», діти війни та просто небайдужі українці, що прибули до Києва на громадянський форум, пов’язують втілення своїх сподівань.

Сваріння з сидінням

Сваріння з сидінням

Дружина ув’язненого екс–міністра Юрія Луценка Ірина вважає, що лідер партії «Фронт змін» Арсеній Яценюк зацікавлений у тому, аби її чоловік залишався за ґратами. «Я жодного разу не бачила його (Яценюка) в суді. Це моє особисте бачення. Це не бачення партії «Народна самооборона», це не бачення Юрія Луценка», — заявила пані Ірина в інтерв’ю англомовній газеті KyivPost.

НОВИНИ ПЛЮС

НОВИНИ ПЛЮС

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

ЦИТАТИ ТИЖНЯ

ЦИТАТИ ТИЖНЯ

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

«Восени знадобиться!»

«Восени знадобиться!»

У рік визначальних парламентських виборів є сенс вважати їх «репетицією» і виборчі кампанії на місцях, і протестні виступи та ставлення до них влади. Учора в Києві, на майдані Незалежності, мав відбутися старт всеукраїнської акції «Готуй намет навесні» в рамках молодіжної кампанії «Вставай!» Виникла паралель із 2004 роком, коли так само наприкінці березня стартувала громадянська кампанія «Пора», яка відіграла значну роль в організації «помаранчевого» Майдану з його наметами. Цього разу репетиція не пройшла. Молоді люди, які заанонсували «тренування зі встановлення наметів», отримали відсіч спецзагону міліції й потрапили в пазурі «Беркута».

«Наші науковці й досі ходять на допити»

«Наші науковці й досі ходять на допити»

Авторитетний дослідник суспільних настроїв Євген Головаха, заступник директора Інституту соціології НАН України, за останній тиждень роздав журналістам десятки коментарів. Та цікавить акул пера не соціологічна наука, у якій Євген Головаха — визнаний професіонал, а більше скандальні допити в СБУ, на які «запросили» гуртом усю вчену раду Інституту. «Такого не було навіть у радянські часи», — емоційно відреагував Головаха, який першим із науковців мав «задоволення» провести в товаристві СБУшників півтори години. Як пояснили у Службі безпеки, допити працівників Інституту соціології відбуваються в рамках розслідування кримінальної справи про розтрату державних коштів посадовими особами дочірнього підприємства ІС НАНУ. Хоча багато хто найперше подумав: зазіхають на приміщення Інституту, яке розташоване в самому центрі столиці — на вулиці Шовковичній. Або ж на незалежних соціологів тиснуть.

Євген Головаха відверто заявляє, що не розуміє дії нинішньої влади, адже подібні історії аж ніяк не додають їй прихильників. Сьогоднішній політичний режим в Україні науковець називає «неокучмізмом». І визнає: Леонід Кучма свого часу поводився з науковцями делікатніше, не влаштовував масових викликів на допити. Головаха напівжартома зауважує: Президент Віктор Янукович — все ж колега вченим, «професор», а кодекс професійної етики спонукає ставитися до колег–науковців із повагою.

Про те, чи здатна нинішня влада на поважні форми спілкування з громадянським суспільством, що чекає українців після періоду апатії і чи зможе опозиція перемогти на виборах — Євген Головаха розповів в інтерв’ю «УМ».

Всі статті рубрики