НОВИНИ ПЛЮС

23.03.2012

Україна виконала обіцянку Януковича Обамі

Україна позбулася всіх запасів високозбагаченого урану, відповідно до рішення, оголошеного новообраним Президентом Віктором Януковичем 2010 року під час Вашингтонського саміту з ядерної безпеки. Як нагадує прес–служба Міністерства закордонних справ, тоді наша держава взяла зобов’язання виконати це рішення до початку наступного саміту з ядерної безпеки, який відбудеться 26–27 березня цього року в Сеулі. «22 березня Україна у повному обсязі виконала взяті на себе зобов’язання, забезпечивши вивезення до Росії за сприяння США та МАГАТЕ останньої партії високозбагачених ядерних матеріалів із Харківського фізико–технічного інституту», — зазначає МЗС.

Водночас у рамках реалізації двосторонніх домовленостей зі США Україна отримала еквівалентну кількість низькозбагаченого урану (який не можна використати для створення ядерної зброї) та відповідне обладнання. Окрім того, за фінансування США почалися роботи з будівництва на базі Харківського фізико–технічного інституту новітнього джерела нейтронів.

У Конго обстріляли українських миротворців

Невідомі відкрили вогонь по гелікоптеру зі складу 18–го окремого вертолітного загону Збройних сил України місії ООН у Конго, який перевозив українських військовослужбовців. Поранення в ногу отримав бортовий перекладач капітан Сергій Васьківський, якого терміново доправили до військового госпіталю, повідомив Департамент преси та інформації Міністерства оборони України.

Генсек ООН похвалив Україну

Генеральний секретар ООН Пан Кі Мун високо оцінив внесок України у врегулювання ситуації у Кот–д’Івуарі. Як повідомляє департамент преси та інформації Міні­стерства оборони України, виступаючи на конференції в Джакарті, Пан Кі Мун нагадав, що наприкінці 2010 року в цій африканській країні склалася вкрай напружена ситуація після проведення президентських виборів. «Ми повинні були виступити на захист цивільного населення Кот–д’Івуару відповідно до мандату Ради Безпеки ООН. Але ми не змогли б упоратися з ситуацією без внеску однієї держави — України, яка надала нам три бойових гелікоптери у найважчий момент», — наголосив Генсек ООН.

Вкладені в Євро–2012 мільярди повернуться не одразу

Гроші, вкладені у підготовку до чемпіонату Європи з футболу 2012 року, відразу після першості не повернуться. Цей факт Президент Янукович визнав під час зустрічі з главами українських церков і релігійних організацій. «Скільки ми заробимо, ще невідомо. Вклали ж у цю інфраструктуру близько 35 мільярдів гривень, — зізнався глава держави. — Безумовно, все не окупиться за один чемпіонат, але воно буде служити не одному поколінню. Буде служити людям, і все піде на користь», — цитує Януковича «ЛІГАБізнесІнформ».

Порошенко таки стане міністром при Януковичі?

Сьогодні Петро Порошенко буде призначений міністром економічного розвитку і торгівлі. Про це повідомляють джерела «Української правди». «У п’ятницю очікується указ про призначення Порошенка. Він вже повернувся в Україну», — сказав співрозмовник сайту.

Колишній «нашоукраїнець», Порошенко був секретарем РНБО при Президенті Ющенку, потім — главою МЗС та головою ради Нацбанку. Переговори з ним Януковича про входження в уряд тривали місяць, при цьо­му Порошенко розраховував на Мінфін.

Раніше ще один співрозмовник «УП» у парламенті повідомив, що Порошенко відмовився іти на вибори в списку Партії регіонів і балотуватиметься у мажоритарному окрузі на Вінниччині.

Азаров у Польщі

Учора закінчився дводенний візит Прем’єра Миколи Азарова до Польщі. Глава уряду мав зустрічі з президентом Коморовським та своїм колегою Туском; говорили про підготовку до Євро–2012 та економічну співпрацю, зокрема Варшава шукає підтримки у протистоянні з російським «Газпромом».

Білорусь не пустила українського експерта

Українського медіа–експерта, тренера з Інституту розвитку регіональної преси Олега Хоменка не пустили до Білорусі. Про це повідомив народний депутат від БЮТ Андрій Шевченко на своїй сторінці в мережі Facebook. Інцидент стався у вівторок. «Йому повідомили, що він — у числі людей, яким заборонено в’їзд до Білорусі. Українське посольство, куди передзвонив Олег, повідомило, що допомогти нічим не зможе», — зазначив Шевченко.

Хоменок також є старшим радником iз питань медіа «Інтерньюз нетворк» (Київ), мережі неприбуткових громадських організацій, що сприяє розвитку ЗМІ.

Нещодавно до Білорусі не пустили також заступника голови ВМО «Фундація регіональних ініціатив» Михайла Каменєва.

Справа Авакова: «червоної картки» немає

Колишній «губернатор» Харківської області, голова обласної «Батьківщини» Арсен Аваков, який наразі перебуває за межами України, станом на 19 березня у списку розшукуваних Інтерполом осіб не числиться. Про це заявив голова представництва Європейської комісії в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра у звіті перед лідерами фракцій Європарламенту, пише сайт «Главноє». У звіті, зокрема, говориться, що представництво ЄС в Україні уважно стежить за основними судовими справами, які можна віднести до розряду політично мотивованих, у тому числі кримінальними справами, порушеними проти Авакова.

Напередодні начальник управління прокуратури Харківщини Олександр Бабіков повідомив, що Інтерпол оголосив Авакова у розшук.

Капітали урядовців: перший пішов

Першим урядовцем, який оприлюднив свої доходи за 2011 рік, став міністр надзвичайних ситуацій Віктор Балога. Минулого року він заробив 209 тис. 669 грн. — такі цифри він указав у своїй декларації, оприлюдненій на сайті МНС. Із цієї суми 208 тис. 713 грн. — це зарплата міністра, а 956 грн. — дивіденди.

Родина Балоги за минулий рік заробила 269 тис. 359 грн. Згідно з декларацією, сам Балога, його дружина й дочка не мають ніякого нерухомого майна й транспортних засобів. При цьо­му члени родини Балоги, згідно з документом, володіють чотирма земельними ділянками загальною площею 7 979 кв. м, будинком площею 314 кв. м, гаражем та іншим нерухомим майном у Мукачевому. На рахунку в банках та інших фінансових установах у Віктора Балоги лежать 69 тис. грн., у членів родини — 45 тис.