Уперед — без «чекістів»

23.03.2012
Уперед — без «чекістів»

Лідерка партії Наталія Королевська та її заступник, народний депутат Євген Суслов на з’їзді.

«Україна повстає», «Схід і Захід разом», «Нас не подолати», «Банду геть, геть владу!», «Дайте нам спокійно працювати», «Дітям — достойне життя» — такими гаслами в дусі Майдану–2004 було густо списане велетенське синьо–жовте полотнище, розстелене на підлозі виставкового центру «КиївЕкспоПлаза», де в середу відбувався громадянський форум «Нові лідери — нова країна». В його роботі взяли участь сотні громадських лідерів із різних куточків України, зокрема, представники громадянського руху «Вперед!», «Союзу Чорнобиль», Асоціації фермерів і землевласників України, громадських організацій «Захист дітей війни» та «Підприємці Поділля», Спілки водіїв та Спілки перевізників України тощо. Вже в ході форуму стометровий прапор із мріями, побажаннями і настановами людей було передано лідерці Української соціал–демократичної партії Наталії Королевській. Саме з нею підприємці, «чорнобильці», «афганці», діти війни та просто небайдужі українці, що прибули до Києва на громадянський форум, пов’язують втілення своїх сподівань.

 

Усі ці громадські організації висловили свою підтримку Королевській у непростий для неї час (пані Наталію, нагадаємо, минулого тижня виключили з Блоку Тимошенко). «Ми бачимо, що і влада, і опозиція грають в одну дудку, — каже співголова громадянського руху «Вперед!» Андрій Панаєтов. — БЮТ сьогодні показав своє істинне обличчя, коли не проголосував за ті законопроекти, які ми разом писали і обговорювали на численних мітингах, і яких так чекали підприємці України півтора року. Вони їх із тріском провалили, виявивши завидну єдність з партією влади. Ми бачимо, що це не опозиція, а дзеркальне відображення Партії регіонів. Ці законопроекти внесла у парламент Наталія Королевська і вони, видно, будуть там лежати, доки ми туди не прийдемо. Тому треба створювати політичну силу і брати участь у виборах до Верховної Ради. Ми не повинні допустити, щоб у парламент пробралися ті ж самі політичні імпотенти, які голосують за помахом руки Чечетова або просто стараються отримати своє місце біля корита».

Андрій Панаєтов додає, що Королевська — одна із тих небагатьох дійсно народних депутатів, яких можна було побачити на «податковому майдані» та інших акціях протесту. «Таких людей сьогоднішні партійні боси БЮТ не хочуть бачити в парламенті, — додає Панаєтов. — У той час, коли, здавалося б, треба усім силам об’єднуватися, вони розвалюють опозицію, ділять округи і місця в майбутньо­му списку до парламенту. Тому ми вирішили підставити своє плече підтримки Королевській і впевнені, що вона залишиться депутатом, а не ті, хто поставив їй підніжку».

Громадські організації за­пропонували Наталії Королевській не тільки своє плече, а й назву. На прес–конференції, яка відбулася після форуму, пані Наталія повідомила, що згодна іти на вибори на чолі політичної сили під новою назвою «Україна — вперед!». З’їзд УСДП, який відбувся того ж дня, підтримав рішення про таке перейменування партії.

Як наголосила Наталія Королевська, п’ять років тому вона прийшла в БЮТ, тому що поділяла загальнолюдські цінності свободи, справедливості, солідарності. «Мені було боляче і образливо, коли два чекісти (Турчинов і Кожем’якін. — Авт.) встромили мені ніж у спину та ще й провернули, — каже пані Наталія. — Вони сподівалися, що мене це зупинить, що я зламаюся. Але я, як і раніше, вірю, що справедливість є і за неї варто боротися». Депутатка додала, що саме зараз «у нас є шанс підвести риску під минулим і збудувати нову сильну і справедливу Україну». «Ми продемонстрували владі, що ми — сила, — каже Королевська. — Єдина справжня опозиція — це народ. Я вірю в себе, я вірю в нашу команду та знаю, як змінити життя».

Лідерка партії «Україна — вперед!» має намір запропонувати наповнення списку самим людям. Уже незабаром на вулицях міст будуть виставлені намети, де українці пропонуватимуть кандидатури тих осіб, яких добре знають за конкретними справами. В цих же точках проходитиме й рейтингове голосування учасників цього народного списку. «Наше завдання — привести в парламент не тих людей, які перебувають у переліку найбагатших людей України, а тих, хто вже завоював довіру людей своїми діями і вчинками», — підсумувала Наталія Королевська.

 

ДО РЕЧІ

Свого часу нинішній віце–прем’єр Сергій Тігіпко йшов на вибори під лозунгом «Сильний лідер — сильна країна», тож журналісти в назві форуму «Нові лідери — нова країна» та гаслах Наталії Королевської («Нова економіка — нова країна») угледіли певні паралелі й поцікавилися, чи не означає це, що нова політична сила буде боротися за його зраджений електорат. На це Королевська відповіла, що сильний лідер Тігіпко насправді виявився легкою здобиччю для партії влади. «А наше завдання — бути сильними і надійними. Ми оберемо нових політиків, це буде нова команда, яка знає, як збудувати нову країну, ми вже навіть написали пакет народних реформ, — каже Королевська. — Тому будемо дуже раді бачити серед своїх прихильників тих людей, які свого часу підтримали Сергія Тігіпка, а сьогодні розчаровані цією зрадою».