Жіночна весна

07.03.2012
Жіночна весна

Тюльпан, салат, концерт — cвято у Качанівській колонії

Жіноче свято у Качанівській колонії №54 відбудеться: квітку і набір солодощів тут отримує кожна пані. Вручатимуть їх представники адміністрації під час вранішнього шикування на плацу. Меню цього дня теж буде святковим. Як повідомив «УМ» прес–секретар Харківського обласного управління державного департаменту України з питань виконання покарань Юрій Чумак, спочатку жінок порадують салатом «Мімоза» та солодкими булочками, а ввечері — холодцем.

Увечері також відбудеться концерт. Зазвичай готують його самі засуджені. Але бувають і приємні винятки. Цього року жінок привітає дитячий театр «Колібрі».

Поява у стінах виправного закладу Юлії Тимошенко внесла певні корективи в його усталене життя. Свята відтепер відзначаються одразу в двох місцях — у стінах колонії і під її високим кам’яним муром, куди приходять однопартійці екс–Прем’єрки. Сумські активісти БЮТ обіцяють 8 Березня привітати свою лідерку автопробігом з тридцяти машин, що прибудуть під стіни колонії. Сюди ж, напевно, зачастять і листоноші, бо недавно соратники Юлії Тимошенко закликали через соціальну мережу усіх її прихильників надіслати ув’язненій письмове привітання з жіночим днем. «Нехай кожна буква, кожне слово у наших листах додадуть їй сили і твердості духу», — йдеться у заклику ініціаторів «епістолярного» проекту.

 

«Регіоналки» трохи вип’ють в офісах

Скромно привітають своїх співробітниць у «штаб–квартирах» різних партій. Про підготовку до святкування усюди говорять неохоче.

«Нічого екстраординарного не плануємо. Більшість працівників уже роз’їхалися по родичах. Привітання від чоловіків офісу буде імпровізаційним: можливо, купимо якісь квіти і шампанське», — розповіли «УМ» у Центральному виконавчому комітеті «Нашої України».

У Київському обласному осередку Партії регіонів працюють лише жінки, тому і вітатимуть вони самі себе. «Влаштуємо в офісі невелику «пірушку», — сказали «УМ» «регіоналки». Закарпатським партійкам пощастить більше — там обласна організація ПР планує не тільки налити по келиху шампанського, а й виписати співробітницям премії у 200—300 гривень.

Комуністи ж залишаються стійкими проти спокус. «Корпоративу не буде. Привітаємо жінок квітами і побажаннями. Все суто символічно. Нам, наприклад, на 23 лютого нічого не влаштовували. Подарували порцелянові чашки з логотипом партії», — ділиться прес–секретар лідера КПУ Петро Шелест.

 

Церква не шанує «свята Клари Цеткін»

«Просто жінок», які працюють в «офісах» різних християнських конфесій, чоловіки–священики ніколи не вітають iз 8 Березня, і не лише тому що піст. Прес–секретар патріархії УГКЦ отець Ігор Яців пояснює, що його парафіяни не визнають «свята Клари Цеткін», як і решти радянських свят. «У церковній традиції є два свята, пов’язані з визнанням жінки, — каже він. — Це День матері, який припадає на другу неділю травня, і День жінок–мироносиць, який святкують у третю неділю після Великодня». «А жінок, які працюють, приміром, прибиральницями чи бухгалтерками і, можливо, є атеїстками, теж не вітаєте?» — запитали. На що отець Яців відповів, що зараз у патріаршій курії Києва атеїсток точно немає.

Ігнорують 8 Березня і радянські свята також в УПЦ Київського патріархату. Її єпископ Євстратій каже: «Похо­дження цього свята, його коріння туманне і незрозуміле. Ми нікого не вітаємо з 8 Березня».

 

До свята шикуйсь, струнко!

«Дівчат вишикують, привiтають, комусь дадуть відзнаки, а комусь і нове звання», — так, за словами працівників прес–служби Міністерства оборони, пройде передсвятковий день у «центральному офісі» військового відомства.

А тим часом міністерство провело несподівану акцію під назвою «Краса — теж зброя». На базі 95–ї окремої аеромобільної бригади 8–го армійського корпусу, що в Житомирі, учора було влаштовано показові бої між жінками–журналістами та військовослужбовцями–жінками. Дівчат «озброїли» автоматичною зброєю АК–74 з холостими набоями. За умовами змагання, команда журналісток повинна утримати займаний рубіж та знищити групу «противника», роль яких виконуватимуть військовослужбовці–жінки.

 

FEMEN: голі груди проти «дебільних» подарунків

Активістки організації FEMEN вважають, що 8 Березня — це «справжній день захисту жінок». «Вважаємо, що самі чоловіки зіпсували значимість цього дня для людства. Вони хочуть тільки одного: бачити жінок у красивих сукнях на кухнях за приготуванням смачної їжі для них, а за це вряди–годи презентувати їм якісь дебільні подарунки, — вважає Інна Шевченко. — Ми плануємо зруйнувати ці дурні стереотипи. До 8 Березня проведемо акцію, але поки що не будемо розкривати секретів, де саме і як вона проходитиме. Ви неодмінно почуєте про це і, повірте, здивуєтеся». Водночас дівчата–феміністки зізнаються, що від чоловіків, які їм подобаються, квіти та подарунки вони все–таки приймають.

 

У театрi — «капусник»

«У нас у театрі утверджується традиція святкових внутрішніх «капусників», — говорить Борис Куріцин, завідувач літературної частини Національного театру імені Лесі Українки. — 23 лютого жінки вітають чоловіків, а 8 березня, відповідно, чоловіки вітають жінок. Такі свята відзначаються особливою, домашньою атмосферою. Зазвичай придумується невеличке дійство, приємне і смішне. Серед авторів привітання, яке прозвучить цього року, — актори Віталій Овчаров, Сергій Озіряний та інші... Традиційно наших жінок поздоровить художній керівник театру Михайло Рєзнікович. Якихось особливих подарунків не буде. А саме восьме березня, яке для всіх буде вихідним, ми проведемо на робочому місці: у нас цього дня заплановано цілих чотири вистави».

  • Замок для коханої

    Як би хто не ставився до 8 Березня, настання весни й любові до жінок ніхто не відміняв. І чотири вихідні з цього приводу в людей уже на носі. А що може бути кращим відпочинком і подарунком, до речі, ніж подорож. «УМ» склала орієнтовний тур-лист, де і за яку ціну можна провести святкові вихідні. >>

  • Подаруй мені радість

    Чи не з перших днів весни перед кожним чоловіком постає питання, що ж подарувати коханій, мамі чи колезі у Міжнародний жіночий день. Кожен хоче виділитись, приємно здивувати оригінальністю подарунку та підібрати саме те, чого бажає жіноча душа. >>

  • Змити гріхи

    Це варто спробувати хоч раз у житті! На заздрість усім, хто в мороз боїться вилізти з теплої шуби, хто злякано тупцює біля ополонки, широкими очима дивлячись на тих, хто заходить у воду. Журналi­сти «УМ» цього року пiшли купатися на Водохреще в Гiдропарк. >>

  • У гостях у казки

    У Санта Клауса нині — гаряча пора. Цими днями «найноворічніший» дідусь планети вирушає з рідного лапландського міста Рованіємі у свою щорічну навколосвітню подорож. Запрягає в сани вірного помічника — оленя на ім’я Рудольф Червоний Ніс, завантажує подарунки... Замовлення на них Санта збирає з кінця листопада. >>

  • Доступний Чудотворець

    Стараннями передусім наділених владою авантюристів сталося так, що за право представляти інтереси Святого Миколая в Україні впродовж останнього десятиліття неодноразово спалахували непримиренні конфлікти. >>

  • Великдень, Пасха, Воскресіння

    Багато хто знає, що відбулося майже 2000 років тому. Утім за стільки років на первісний сенс свята нашарувалося стільки нових тлумачень і видозмін пасхальних звичаїв, що межа між християнським і язичницьким ледь не стерлася. Тож «УМ» дізнавалася, що саме відзначаємо у свято Воскресіння. >>