Вибіркове трактування

Вибіркове трактування

Європейська комісія за демократію через право, більш відома як Венеціанська, оприлюднила попередній висновок щодо проекту закону про вибори народних депутатів України, написаний робочою групою на чолі з міністром юстиції Лавриновичем. Висновок — двозначний. З одного боку, європейські правники визнали, що «проект забезпечує детальну регламентацію парламентських виборів» і «враховує низку рекомендацій, попередньо наданих міжнародними організаціями». Водночас експерти констатують, що «деякі попередні рекомендації залишились неврахованими». Зокрема, комісія звернула увагу на те, що закон не достатньо чітко прописує критерії та строки формування меж виборчих округів; не надає ясності щодо можливості оскарження результатів виборів; належним чином не регламентує проблему фінансування виборчих кампаній.

Європа почекає

Європа почекає

Європарламент має намір розглянути резолюцію щодо України, яка стосуватиметься підписання угоди про асоціацію з ЄС, орієнтовно 16 листопада. Відповідну дату проанонсовано вчора на сайті ЄП. Хоча раніше планувалося, що цей документ заслухають на пленарному тижні вже 26–29 вересня.

Малорозумний Малотабачник

Малорозумний Малотабачник

Міністр освіти Дмитро Табачник відзначився черговим антиукраїнським пасажем. В інтерв’ю православному журналу «Фома» (Росія) він заявив, що не вважає слово «Малоросія» принизливим для України.

Янукович для них — не публіцист

Янукович для них — не публіцист

Об’єднання письменників і письменниць Австрії (IG Autorinnen Autoren) не забезпечуватиме інформаційну підтримку книжці Віктора Януковича Opportunity Ukraine, яку видало австрійське видавництво Mandelbaum. «Об’єднання не надаватиме своєї презентаційної платформи книзі Віктора Януковича ані при її презентації у Франкфурті, ані на книжковому ярмарку у Відні, ані на Лейпцігському книжковому ярмарку наступного року, ані у своєму каталозі книжкових новинок», — йдеться в заяві керівника організації Герхарда Руїса, яку цитує «Українська правда».

Маск–халатність

Маск–халатність

Народні депутати розродилися черговою «геніальною» ідеєю «на благо нації». Тепер парламентарії вирішили подбати про зовнішній вигляд українців, бо ті «неправильно» вдягнені. Відтак минулого четверга Верховна Рада ухвалила (поки що лише в першому читанні) законопроект із забороною носити камуфляжний одяг та використовувати національну символіку у формі особам, які «не мають на це прав».

Якщо закон набуде чинності, без улюбленого камуфляжу типу «дубок», «флектарн» тощо залишаться пейнтболісти й історичні реконструктори; буде запроваджено штрафи для мисливців та рибалок, охоронців, продавців форменого одягу й просто любителів стилю «мілітарі». Навіть прогресивній соціалістці Наталії Вітренко доведеться надягати на риболовлю більш «гламурний» одяг.

При цьому експерти, аналізуючи ініціативу законотворців, сходяться на одному: нові «камуфляжні» правила битимуть насамперед по правих та патріотичних організаціях, чиї активісти полюбляють військову форму. Готуються додаткові репресивні заходи для тих, хто «не по формі» не тільки одягається, а й думає.

Всі статті рубрики