Вибіркове трактування

15.09.2011
Вибіркове трактування

Виборчі урни вже на обрії. (Фото з архіву «УМ».)

Європейська комісія за демократію через право, більш відома як Венеціанська, оприлюднила попередній висновок щодо проекту закону про вибори народних депутатів України, написаний робочою групою на чолі з міністром юстиції Лавриновичем. Висновок — двозначний. З одного боку, європейські правники визнали, що «проект забезпечує детальну регламентацію парламентських виборів» і «враховує низку рекомендацій, попередньо наданих міжнародними організаціями». Водночас експерти констатують, що «деякі попередні рекомендації залишились неврахованими». Зокрема, комісія звернула увагу на те, що закон не достатньо чітко прописує критерії та строки формування меж виборчих округів; не надає ясності щодо можливості оскарження результатів виборів; належним чином не регламентує проблему фінансування виборчих кампаній.

Проте міністр юстиції Олександр Лавринович побачив у висновку Венеціанської комісії насамперед позитивні відгуки. «У висновку констатується, що в цілому законопроект передбачає детальне регулювання парламентських виборів та включає низку удосконалень», — похвалився міністр. Лавринович також висловив подяку експертам, адже їхня «оперативна робота» дозволить ухвалити виборчий закон «за рік до проведення парламентських виборів», інформує прес–служба Мін’юсту.

Голова правління Комітету виборців України Олександр Черненко не згоден із трактуванням Лавриновича. «Міжнародні організації зазвичай дуже дипломатично висловлюють свої висновки. Тому кожна сторона трактує їх на свою користь, — зазначив Черненко в коментарі «УМ». — Дійсно, комісія зауважила слушні проблеми: нема чітких критеріїв нарізки округів, погано прописана (я б сказав, узагалі не прописана) можливість судового оскарження».

Одне із зауважень комісії стосується положення законопроекту, яке не дозволяє балотуватися в народні депутати особам із судимістю. Експерти Венеціанської комісії, а також ОБСЄ, рекомендують застосовувати цей пункт лише до тих громадян, що скоїли важкий злочин. «Обмеження виборчих прав для загальної групи осіб, без урахування конкретних фактів, унікальних для кожної людини, не відповідає міжнародній практиці. Відмова у виборчому праві має бути лише там, де особу визнано винною у вчиненні злочину настільки серйозного характеру, що позбавлення політичних прав дійсно є пропорційним злочину», — вважає Венеціанська комісія.

Відзначимо, що згаданий пункт законопроекту вочевидь спрямований проти політичних в’язнів новітньої доби — насамперед, Юлії Тимошенко та Юрія Луценка. Будучи засудженими навіть до умовного покарання, вони утратять можливість балотуватися на виборах. Міжнародні організації вже зараз застерігають: це не відповідатиме демократичним нормам.

Венеціанська комісія уникла оцінки виборчої системи, котру пропонує влада, — змішаної пропорційно–мажоритарної. Експерти відзначили, що вибір системи виборів — це суверенне право кожної країни. Закид стосується іншого. «Такі часті зміни виборчої системи не сприяють стабільності виборчої правової бази… Це питання слід вирішити і погодити шляхом широкого і відкритого обговорення в парламенті за участю всіх політичних сил», — заявила комісія.

Олександр Черненко відзначає, що, справді, Венеціанська комісія не могла дати оцінку виборчій системі. «Але є позитивним те, що комісія закликала до публічного обговорення системи. Вона не була предметом дискусії — фактично, її нав’язали. Олександра Лавринович заявив: ми можемо обговорювати процедурні речі, але сама виборча система не підлягає сумнівам, це вибір вищого керівництва держави», — каже голова КВУ.

Наприкінці вересня представники Венеціанської комісії відвідають Україну, щоб провести зустрічі з владою та представниками громадськості. Після того буде оприлюднено остаточний висновок щодо законопроекту про вибори народних депутатів. Ці вибори, нагадаємо, мають відбутися у жовтні 2012 року.