Європа почекає

15.09.2011

Європарламент має намір розглянути резолюцію щодо України, яка стосуватиметься підписання угоди про асоціацію з ЄС, орієнтовно 16 листопада. Відповідну дату проанонсовано вчора на сайті ЄП. Хоча раніше планувалося, що цей документ заслухають на пленарному тижні вже 26–29 вересня.

Депутат Європарламенту Міхаель Галер (група Європейської народної партії) розповів газеті «Коммєрсант–Україна»: перенесення резолюції пов’язане з тим, що в Україні ще не завершився процес над Юлією Тимошенко. «Дедлайн буде продовжено. Ми ж живемо не в політичному вакуумі, і рішення ЄП, безумовно, має залежати від рішення суду у справі Тимошенко», — висловив свою думку депутат.

Євродепутати вважають, що резолюція має містити реакцію на політичні суди в Україні (у первісному варіанті документа про це не йшлося). А радикальніші парламентарії пропонують записати: поки влада не припинить політичні репресії, мріяти про асоціацію з ЄС Україні не варто.

Відзначимо, що цими днями в Україні перебуває Вільфред Мартенс — президент Європейської народної партії, яка має найбільшу фракцію в Європарламенті. Учора він зустрівся з Віктором Януковичем. «Переконаний, що подальше зближення України з Європейським Союзом —це наш спільний з вами інтерес», — зазначив Янукович, вітаючи гостя.

Мартенс також спробував зустрітися з Юлією Тимошенко (партія «Батьківщина» входить до складу ЄНП). Він побував біля Лук’янівського СІЗО, але всередину не потрапив: суддя Родіон Кірєєв відмовив у побаченні, не побачивши для цього достатньо підстав.

Голова політради «Нашої України» Валентин Наливайченко на зустрічі з Вілфредом Мартенсом теж обговорив ситуацію із судами над опозиційними політиками. Зокрема, він попросив сприяти у направленні міжнародної групи медичних експертів для невідкладного обстеження стану здоров’я Юрія Луценка та інших політв’язнів.

«Ми звертаємося з проханням до ЄНП продовжити роботу, яка допоможе якнайшвидше укласти угоду про асоціацію між Україною і ЄС. Така угода створить додаткові механізми для захисту демократії в Україні. Ми заперечуємо тези, які ставлять під сумнів європейські перспективи України», — сказав Наливайченко.

 

А ТИМ ЧАСОМ

 

Найближчими днями Україну відвідає генсек Ради Європи Торбйорн Ягленд.

З–поміж іншого, він має намір порушити обговорити із представниками влади суд над Тимошенко. «Я поінформую про стурбованість, яку я помітив в Комітеті міністрів і яку висловили ряд країн–членів Ради Європи щодо судового процесу проти Юлії Тимошенко», — розповів Ягленд в інтерв’ю агенції УНІАН. За його словами, ця стурбованість стосується можливої вибірковості правосуддя в Україні.

Президент Парламентської асамблеї ОБСЄ Петрос Ефтіміу також стурбований судом над Тимошенко. «Я зробив свою заяву щодо справи Юлії Тимошенко ще на початку серпня, але, на жаль, зараз ситуація викликає ще більше занепокоєння», — зазначив Ефтіміу вчора в Києві на зустрічі з представниками опозиції.