Малорозумний Малотабачник

15.09.2011

Міністр освіти Дмитро Табачник відзначився черговим антиукраїнським пасажем. В інтерв’ю православному журналу «Фома» (Росія) він заявив, що не вважає слово «Малоросія» принизливим для України.

«Великоросія» і «Малоросія» подаються [нашими професійними «політпатріотами»] як свідоме приниження України. Але ж у всіх слов’янських мовах є аналог, який демонструє, що слово «мала» в даному випадку не є приниженням, — каже Табачник. — Поляки саме так називають серце своєї країни, звідки пішла їх державність, — «Малопольська». У Празі центральна, основна і найдавніша частина міста називається «Мала Страна». Споконвічно у слові «Малоросія» — ніжність і повага до батьківщини історичної Русі, її найдавнішого, початкового центру».

Принагідно міністр–історик виступає проти того, щоб видавати Україну «за щось принижене і незначне в очах «руського світу». А на уточнювальне питання, що Табачник розуміє під словосполученням «русскій мір», він відповів так: «Це цілком природне поняття, що ніяк не суперечить політичній незалежності його складових частин... Завдяки тому, що Україна є частиною «руського світу», ми отримали можливість долучитися до (...) найвеличніших інтелектуальних глибин».

До речі, анонсована главою адміністрації Президента Сергієм Льовочкіним відставка велемудрого Табачника досі не стала реальністю. Може, таки пора?..