Янукович для них — не публіцист

15.09.2011

Об’єднання письменників і письменниць Австрії (IG Autorinnen Autoren) не забезпечуватиме інформаційну підтримку книжці Віктора Януковича Opportunity Ukraine, яку видало австрійське видавництво Mandelbaum. «Об’єднання не надаватиме своєї презентаційної платформи книзі Віктора Януковича ані при її презентації у Франкфурті, ані на книжковому ярмарку у Відні, ані на Лейпцігському книжковому ярмарку наступного року, ані у своєму каталозі книжкових новинок», — йдеться в заяві керівника організації Герхарда Руїса, яку цитує «Українська правда».

Організація вважає, що поява книжки Януковича — це не звичайна практика, «оскільки видавництво дотепер так і не запропонувало її в електронних торговельних мережах, що зазвичай давно мало бути зроблено». «За оцінками опозиції, цей твір слугує не тільки прикрашанням політики Януковича, а й зняттю з нього звинувачень, оскільки видано книжку не в «прирученому» українському видавництві, а в австрійському, відомому своїми активними виступами на підтримку демократії та прав людини», — вважає об’єднання письменників. «Окрім того, видавництво має розібратися із закидами в плагіаті, які лунають на адресу автора», — йдеться у заяві австрійців.

Автор листа вважає, що Віктор Янукович перетворив Україну на «державу з напівдиктаторським режимом», у якій опозиціонери сидять за ґратами, а незалежна преса зазнає утисків. «Опублікування книги Президента Януковича (...) набуде най­ближчим часом широкого міжнародного поширення, і Австрія в такий спосіб може потрапити у недвозначний зв’язок із політикою Януковича», — так пан Руїс пояснює причини відмови IG Autorinnen Autoren брати участь у інформаційній підтримці книжки «Україна — країна можливостей».