Двісті доларів — за напівстудента

Двісті доларів — за напівстудента

Попри запевнення високих чиновників, що вступна кампанія відбувається прозоро і без зловживань, перші охочі заробити на абітурієнтах уже зафіксовані — у Калуші попалася директор локального центру дистанційної освіти, яка в нинішній вступній кампанії представляла інтереси одного з національних університетів України. 47–річна жінка «послизнулася» на 200 доларах США, які вимагала при прийомі документів від одного зі вступників як перший транш за супровід на шляху до студентської лави. Додаткову суму грошей хлопець мав сплатити їй вже у статусі повноправного студента після зарахування на спеціальність «Менеджмент митної справи».

Замість «модного» — лише географ

Замість «модного» — лише географ

Уже колишні студенти Донецького інституту соціальної освіти (ДІСО) мають намір позиватися до суду на керівництво вишу, звинувачуючи його в обмані. За словами випускників, у дипломах мало бути «по–модному» записано «Географ. Вчитель географії. Менеджер природних ресурсів (менеджер туризму і рекреації)», натомість зазначено лише «Географ. Учитель географії». Обурені випускники ДІСО не приховують, що залишилися на п’ятий курс тільки заради престижної спеціальності. «У мене було потенційне місце роботи, пов’язане з геологічною розвідкою, але коли роботодавець дізнався, що в дипломі написано «Географ. Учитель географії», мені відмовили», — скаржиться випускник денного відділення ДІСО Ігор Голуб.

Пропаганда замість пам’яті

Пропаганда замість пам’яті

«Чекістів колишніх не буває», — сказав свого часу Володимир Путін. Можна припустити, що «червоними пропагандистами» також залишаються на все життя. Зомбуючі лекції Вищої партійної школи, виконання упродовж десятиліть замовлень ЦК КПРС на «ідеологічно правильні» тексти, кар’єрне просування в розгалуженій системі компартійної інфраструктури — все це залишило слід у свідомості 64–річного уродженця Донбасу Валерія Солдатенка, якого у понеділок Кабмін призначив новим головою Українського інституту національної пам’яті. Пан Солдатенко не був єдиним претендентом на цю посаду. Іншим кандидатом був історик Анатолій Чайковський з Академії внутрішніх справ, подібної ж орієнтації. Ще раніше очолити Інститут готувався екс–віце–прем’єр Володимир Семиноженко, і навіть заявив пресі, що «реорганізації Інституту національної пам’яті не буде».

«Хворий» сир

«Хворий» сир

У селі Федорівка на Київщині, що за 35 кілометрів від Чорнобиля, працівники відділу ветеринарної міліції Київського обласного главку виявили підпільний цех із виготовлення небезпечного сиру. На вигляд схожий на грузинський сулугуні, продукт виготовляли у приміщенні покинутого з часів чорнобильської катастрофи магазину. Як розповіла «УМ» співробітник прес–служби обласної міліції Юлія Синчак, власник підприємства — 35–річний житель Миколаївської області — для виготовлення продукту збирав молоко по селах радіаційно зараженого Поліського району, де всі корови хворі на лейкоз. Уже готовий «лейкозний» сир пакували у вакуумні упаковки без маркування, а згодом він опинявся на полицях супермаркетів Київської області та столиці.

Маю право на апеляцію!

Маю право на апеляцію!

Історія зі скасуванням донецькими судами указів Президента Віктора Ющенка про присвоєння звання «Герой України» Роману Шухевичу та Степану Бандері отримала продовження. Намагаючись усе ж таки з’ясувати, чому в провідників національно–визвольних змагань посмертне звання забрали, посилаючись на те, що вони не були громадянами України, а іншим, приміром Олексію Бересту, залишили, до Вищого адміністративного суду з позовом звернувся координатор ГО «Гармонія та порядок», кандидат юридичних наук Дмитро Гудима. «Наразі не йдеться про якісь політичні уподобання. ВАСУ повинен ухвалити рішення, яке буде, в першу чергу, важливе для юридичної системи нашої держави й має встановити одну істину, якою в аналогічних справах чи ситуаціях і керуватимуться служителі Феміди чи то у Львові, чи то у Донецьку», — пояснив «УМ» автор позову.

Вічність «легенди шістдесятників»

Вічність «легенди шістдесятників»

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Іван Дзюба говорив про нього: «Це дивовижна людина, яка завжди всіх надихала, не його треба було підтримувати, як здавалося б, — він усіх підтримував і підживлював енергією...». Валерій Шевчук запевняв: «Він тримається так, ніби нема в нього ніякої біди і хвороби, а просто в нього така манера — приймати гостей лежачи». 1952 року 9–класник Євген, пірнувши в річку, зламав хребет. З тих пір (58 років!) він не ходив. Ціною неймовірних зусиль юнак тримався за життя і знайшов у ньому своє місце. Доля звела його з Васильком Хомичевським — сином блискучого перекладача античної літератури Бориса Тена, з братами Валерієм та Анатолієм Шевчуками, — і перед ним відкрився світ словесності. Після виходу в 1964 збірки оповідань «Дві криниці» його прийняли до Спілки письменників України. Місцеві партчиновники хотіли було створити з Концевича такого собі місцевого «Павку Корчагіна». До нього почали ходити піонери й пенсіонери. Сама секретар обкому КПУ з ідеології Чорнобривцева агітувала його вступати в партію. Він відмовився.

Кілька кульбітів — і на дно

Кілька кульбітів — і на дно

Дві несамохідні баржі з рудою, що належать компанії «Укррічфлот», перекинулися 19 липня в акваторії Ізмаїльського морського торговельного порту, повідомляє прес–центр одеських рятувальників. Аварія сталася під час якірної стоянки вантажних суден, коли до трюму одного з них через пробоїну потрапила забортна вода — пошкоджений і розбалансований плавзасіб дав крен та потягнув за собою друге судно, що було з ним у зв’язці.

НОВИНИ ПЛЮС

НОВИНИ ПЛЮС

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Відстрочка штурму

Відстрочка штурму

Цьогорічна вступна кампанія почалася зі справжнього пекла для абітурієнтів та їхніх батьків. Біля приймальних комісій вишикувалися небувалі багатотисячні черги, люди мусять ночувати просто під стінами ВНЗ, а страшна спека тільки посилює емоційну напругу. В уряді нарешті це теж помітили: вчора Прем’єр–міністр Микола Азаров на засіданні Кабміну зазначив: «Знаєте, ці черги більше свідчать не про збільшення потягу до знань, а про те, що якось неправильно організували процес самі ВНЗ і Міністерство освіти, — сказав він. — Я попереджаю міністра Дмитра Табачника, що ситуацію треба виправити». Відтак Азаров доручив Міносвіти продовжити термін прийому документів у ВНЗ на два тижні.

Всі статті рубрики