Інтрига з президентського ґанку

Інтрига з президентського ґанку

Заява Віктора Ющенка, якою він доручив усім переможцям парламентських виборів вести переговори про формування коаліції, викликала жваве обговорення в українському суспільстві загалом та політикумі зокрема. Уже ввечері того ж дня (у середу), перебуваючи в Німеччині, Президент доповнив тези, проголошені ним раніше на ґанку свого секретаріату.
Глава держави зауважив, що, хоча для створення демократичної коаліції й формування відповідного уряду є достатньо голосів, «питання стабільності в державі це не вирішить». Тому політичні сили, які сформують парламентську більшість, обов’язково повинні вести діалог з опозицією. «За результатами виборів, три політичні сили отримали близько 80 відсотків голосів виборців — нація надала їм мандат довіри, аби в Україні запанували спокій і стабільність», — вважає Президент. Тому, за його словами, дискусія між цими силами (Партією регіонів, БЮТ і «НУНС») повинна точитися не навколо розподілу посад. «Цих колег повинні об’єднувати — підкреслюю — не крісло Прем’єр–міністра чи Голови Верховної Ради або голови будь–якого комітету в парламенті, а один загальнонаціональний виклик — як через порозуміння отримати формулу перш за все політичної стабільності в самому парламенті й на цій стабільності сформувати уряд», — заявив В. Ю. І підкреслив, що для такого порозуміння опозиції треба дати можливість працювати на відповідних посадах. І в парламенті, і у виконавчій владі. «Якщо йдеться про те, що вони (опозиція) повинні бути представлені в уряді: або як віце–прем’єри, або якісь інші міністерства з контрольними функціями стосовно дій влади, я переконаний, такі пропозиції необхідно враховувати», — сказав Ющенко.

Луценку «ширка» не потрібна

Луценку «ширка» не потрібна

Група «Народна самооборона» у складі блоку «НУНС» висловилася за формування демократичної коаліції спільно з Блоком Юлії Тимошенко. У заяві, котру підписали всі представники «Самооборони», йдеться, що ця позиція — «принципова та незмінна». «Тільки така коаліція буде відповідати волевиявленню наших виборців», — підкреслив на вчорашній прес–конференції лідер блоку «НУНС» Юрій Луценко. — Вона має базуватися на програмних принципах наших блоків, відданості національних інтересам, демократичним цінностям та європейській перспективі.

Коаліція і блеф

Коаліція і блеф

У парламентських стінах уже почалися переговори про створення нової коаліції. Учора представники Партії регіонів (Борис Колесников і Раїса Богатирьова), КПУ (Адам Мартинюк) та Блоку Литвина (сам лідер) зустрічалися, аби обговорити тонкощі процесу формування більшості. Окрім того, як зазначає «Ліга», участь у цій розмові брав соціаліст Ярослав Мендусь, чия політична сила, принаймні за попередніми підсумками голосування 30 вересня, до Верховної Ради аж ніяк не потрапляє.

Назад, до світлого довиборчого минулого

Назад, до світлого довиборчого минулого

Навіщо мучитися, формуючи якісь широкі коаліції, якщо можна запросто ігнорувати результати виборів і створити звичну «триєдину» більшість у форматі Партія регіонів, комуністи і, замість СПУ, Блок Литвина. Так, голосів для створення такої коаліції у вищеназваних сил недостатньо, але хіба ми цього вже не проходили? Принаймні лідер Комуністичної партії України Петро Симоненко жодних проблем у «добиранні» потрібної для більшості кількості депутатів не бачить. «Коаліція відбудеться в тому випадку, якщо деякі депутати від БЮТ і «Нашої України» (у зв’язку з тим, що закон про імперативний мандат не прийнятий) вирішать, що в тій коаліції вони не зможуть себе реалізувати», — сказав перший секретар КПУ вчора на прес–конференції.

«Голубий вогник»

«Голубий вогник»

Учора о–пів на четверту ранку сталося займання приміщення 91–го виборчого округу, що в Новосілках Київської області. Пожежу виявили двоє міліціонерів, що охороняли окружну комісію. Горіли, власне, кімнати, розташовані безпосередньо поруч зі святая святих — приміщенням, де зберігали виборчі бюлетені зі 160 дільниць. Тож бюлетені та інша документація, слава Богу, не постраждали. Міліціонери викликали пожежників та навіть до їх появи добряче попрацювали вогнегасниками. За годину займання вдалося ліквідувати.

НОВИНИ ПЛЮС

НОВИНИ ПЛЮС

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

ЦИТАТИ ТИЖНЯ

ЦИТАТИ ТИЖНЯ

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Сергій Телешун: Коаліцій могло бути шість. Але ключових варіантів лише два

Сергій Телешун: Коаліцій могло бути шість. Але ключових варіантів лише два

Сергій Телешун «не замикає» для себе кар’єру політика, хоч і не брав участі в нинішніх парламентських перегонах. Прагне «зберегти себе» як незалежного експерта з чималим досвідом — за плечима в Телешуна співпраця з трьома президентами України. Дарма, що перед початком цьогорічної кампанії співрозмовнику «УМ» пропонували місце у списку відразу чотири політичні сили. Він відмовився від цих пропозицій, консультуючи, однак, багатьох політиків. Так Телешун розповідає про себе. А про теперішні наші реалії він говорить таке.

Всі статті рубрики