Назад, до світлого довиборчого минулого

05.10.2007
Назад, до світлого довиборчого минулого

Петро Симоненко на прес–конференції. (Фото УНІАН.)

Навіщо мучитися, формуючи якісь широкі коаліції, якщо можна запросто ігнорувати результати виборів і створити звичну «триєдину» більшість у форматі Партія регіонів, комуністи і, замість СПУ, Блок Литвина. Так, голосів для створення такої коаліції у вищеназваних сил недостатньо, але хіба ми цього вже не проходили? Принаймні лідер Комуністичної партії України Петро Симоненко жодних проблем у «добиранні» потрібної для більшості кількості депутатів не бачить. «Коаліція відбудеться в тому випадку, якщо деякі депутати від БЮТ і «Нашої України» (у зв’язку з тим, що закон про імперативний мандат не прийнятий) вирішать, що в тій коаліції вони не зможуть себе реалізувати», — сказав перший секретар КПУ вчора на прес–конференції.

За його словами, і в БЮТ, і в «НУНС» є «цілком нормальні люди», тому така коаліція теж буде «нормальною» і «не дасть узурпувати владу «помаранчевій» команді». А от до коаліції за участю всієї фракції Блоку Тимошенко або «Нашої України — Народної самооборони» комуністи приєднуватися категорично відмовляються. «Ви, журналісти, влучно назвали широку коаліцію «ширкою». Я не збираюся сидіти на голці і тим більше пожинати ці плоди», — поіронізував Симоненко.

Щодо заяви Президента, який закликав до діалогу всі політичні сили, що пройшли до парламенту, то вона, на думку лідера КПУ, свідчить про наміри Віктора Ющенка «провести ревізію політреформи та узурпувати владу». Симоненко вважає, що звернення глави держави свідчить тільки про одне: «Президент і не хотів, щоб була та справді «помаранчева» коаліція, до якої він дуже часто закликав». «Тепер Ющенко закликає до зовсім іншого, тому що йому не потрібна легітимна Верховна Рада, не потрібна ця більшість — йому потрібен конституційний процес, який повинен зруйнувати досягнення політичної реформи і повернутись до фактично повноважень, а може, ще й більших, які мав Леонід Кучма». Словом, Симоненко бачить вихід у тому, щоб відставити Ющенка з посади в порядку імпічменту і пошвидше провести нові президентські вибори.