«Голубий вогник»

05.10.2007

Учора о–пів на четверту ранку сталося займання приміщення 91–го виборчого округу, що в Новосілках Київської області. Пожежу виявили двоє міліціонерів, що охороняли окружну комісію. Горіли, власне, кімнати, розташовані безпосередньо поруч зі святая святих — приміщенням, де зберігали виборчі бюлетені зі 160 дільниць. Тож бюлетені та інша документація, слава Богу, не постраждали. Міліціонери викликали пожежників та навіть до їх появи добряче попрацювали вогнегасниками. За годину займання вдалося ліквідувати.

У Центрі громадських зв’язків МВС України «УМ» не повідомили нічого нового, окрім того, що вже звучало у теленовинах: слідство ведеться, є підозра, що кимось було скоєно навмисний підпал, у зв’язку з чим правоохоронні органи вже порушили за фактом нічного інциденту кримінальну справу. Слід додати також, що 91–й виборчий округ — один із найбільших округів, тож під загрозою знищення перебували понад сто тисяч бюлетенів.

А в БЮТ ситуацію прокоментували інакше. Відповідальний за київський регіон кандидат у народні депутати Анатолій Семинога зазначив, що ті, хто програв вибори або незадоволений їхніми результатами, роблять усе можливе, аби дані щодо голосування по найбільших округах викликали сумніви. Наприклад, голову однієї з київських дільниць, який представляв на виборах Компартію, шукають і досі — він зник із ключем від дільниці, й через це, зокрема, ЦВК ніяк не завершить підрахунок голосів. «Якщо комуністів чи соціалістів не влаштовує народний вибір, вони можуть оскаржувати результати голосування у суді. Проте вони цього не роблять, а натомість вдаються до відвертих провокацій», — каже Семинога.