Коаліція і блеф

05.10.2007

У парламентських стінах уже почалися переговори про створення нової коаліції. Учора представники Партії регіонів (Борис Колесников і Раїса Богатирьова), КПУ (Адам Мартинюк) та Блоку Литвина (сам лідер) зустрічалися, аби обговорити тонкощі процесу формування більшості. Окрім того, як зазначає «Ліга», участь у цій розмові брав соціаліст Ярослав Мендусь, чия політична сила, принаймні за попередніми підсумками голосування 30 вересня, до Верховної Ради аж ніяк не потрапляє.

Щоправда, Володимир Литвин по завершенні консультацій зауважив, що неофіційні «коаліційні» консультації він проводить з усіма політичними силами, що пройшли до парламенту, тому вчорашня зустріч із «регіоналами»–комуністами нічого «такого» поки що не означає. За словами Литвина, він уже зустрічався і з Віктором Ющенком, що «можна розцінювати як неформальні переговори з блоком «Наша Україна — Народна самооборона», і з Юлією Тимошенко.

А тим часом Партія регіонів заявляє, що вже веде переговори щодо створення широкої коаліції з Блоком «Наша Україна — Народна самооборона», і навіть більше того — направила запрошення із пропозицією приєднуватися до них Блоку Тимошенко. Про це в інтерв’ю газеті «Сегодня» розповів керівник апарату Прем’єр–міністра, «регіонал» Сергій Льовочкін. А Раїса Богатирьова пояснила, що «Регіони» «як переможці виборів» розіслали такі запрошення всім силам, які пройшли до парламенту.

Учора о 16.00 нібито вже мала відбутися й офіційна зустріч представників «НУНС» і Партії регіонів. Джерела із ПР називали навіть прізвища тих, хто з «регіонального» боку домовлятиметься з «нашоукраїнцями» про коаліцію: знову ж таки, Колесников і Богатирьова. Однак речники «НУНС» цю інформацію категорично заперечували. «Такі заяви є пробою блефувати і посіяти сумнів у виборців», — категорично заявив член блоку Тарас Стецьків.

Блок Тимошенко жодних коаліцій із Партією регіонів за своєї участі також категорично не сприймає, хоча до переговорів із ПР готовий. Однак тільки після створення демократичної коаліції з «НУНС» і винятково для того, щоб обговорити права й обов’язки парламентської опозиції, в якій опиняться «Регіони», сказано в заяві, яку розповсюдила прес–служба БЮТ із цього приводу.