Луценку «ширка» не потрібна

05.10.2007
Луценку «ширка» не потрібна

Юля і Юра: вибір зроблено давно. (Фото Рейтер.)

Група «Народна самооборона» у складі блоку «НУНС» висловилася за формування демократичної коаліції спільно з Блоком Юлії Тимошенко. У заяві, котру підписали всі представники «Самооборони», йдеться, що ця позиція — «принципова та незмінна». «Тільки така коаліція буде відповідати волевиявленню наших виборців», — підкреслив на вчорашній прес–конференції лідер блоку «НУНС» Юрій Луценко. — Вона має базуватися на програмних принципах наших блоків, відданості національних інтересам, демократичним цінностям та європейській перспективі.

Прес–конференція Луценка відбулася із запізненням на дві з половиною години. Весь цей час пан Юрій вів консультації із Президентом Віктором Ющенком на Банковій. За словами Луценка, глава держави теж виступає за «помаранчеву» більшість. «Президент підкреслив відданість демократичній більшості, — каже Луценко. — При цьому він закликав знайти порозуміння з парламентською опозицією, в якій, імовірно, буде Партія регіонів».

Група «Народної самооборони» також виступає за те, щоб до демократичної коаліції приєднався Володимир Литвин. Цю заяву слід сприймати як запрошення. За словами Луценка, розширення коаліції за рахунок Литвина забезпечить стійке формування парламентської більшості.

Що ж до «Регіонів», то Луценко каже: «Якщо Партія регіонів хоче поговорити, то ми можемо поговорити про права опозиції». Луценко наголошує: спочатку слід сформувати демократичну більшість, а потім — домовлятися щодо статусу опозиції. Юрій Віталійович додав, що «слід знайти спосіб мирного співіснування всіх депутатів, яких обрав народ».

На питання про те, як він ставиться до того, що партія «Наша Україна» пропонує на посаду Голови Верховної Ради В’ячеслава Кириленка, Луценко відповів так: «Я вважаю, що Кириленко достойний кандидат на посаду спікера. І якщо на це буде воля наших партнерів по коаліції, то група «Народної самооборони» одностайно проголосує за його кандидатуру».