Інтрига з президентського ґанку

05.10.2007
Інтрига з президентського ґанку

Зустрічаючись у Берліні зі шведською королевою Сильвією, Віктор Ющенко продовжив інтригувати коментарями. (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

Заява Віктора Ющенка, якою він доручив усім переможцям парламентських виборів вести переговори про формування коаліції, викликала жваве обговорення в українському суспільстві загалом та політикумі зокрема. Уже ввечері того ж дня (у середу), перебуваючи в Німеччині, Президент доповнив тези, проголошені ним раніше на ґанку свого секретаріату.

Глава держави зауважив, що, хоча для створення демократичної коаліції й формування відповідного уряду є достатньо голосів, «питання стабільності в державі це не вирішить». Тому політичні сили, які сформують парламентську більшість, обов’язково повинні вести діалог з опозицією. «За результатами виборів, три політичні сили отримали близько 80 відсотків голосів виборців — нація надала їм мандат довіри, аби в Україні запанували спокій і стабільність», — вважає Президент. Тому, за його словами, дискусія між цими силами (Партією регіонів, БЮТ і «НУНС») повинна точитися не навколо розподілу посад. «Цих колег повинні об’єднувати — підкреслюю — не крісло Прем’єр–міністра чи Голови Верховної Ради або голови будь–якого комітету в парламенті, а один загальнонаціональний виклик — як через порозуміння отримати формулу перш за все політичної стабільності в самому парламенті й на цій стабільності сформувати уряд», — заявив В. Ю. І підкреслив, що для такого порозуміння опозиції треба дати можливість працювати на відповідних посадах. І в парламенті, і у виконавчій владі. «Якщо йдеться про те, що вони (опозиція) повинні бути представлені в уряді: або як віце–прем’єри, або якісь інші міністерства з контрольними функціями стосовно дій влади, я переконаний, такі пропозиції необхідно враховувати», — сказав Ющенко.

 

«НУНС» не почула про широку коаліцію

У «Нашій Україні — Народній самообороні» заклик Президента до діалогу між усіма переможцями виборів сприйняли саме як заклик до діалогу й ніщо більше. «Я не почув фактичного заклику до створення широкої коаліції. Основний зміст полягав дещо в іншому», — прокоментував заяву Ющенка заступник керівника виборчого штабу «НУНС» Микола Оніщук.

За словами «нашоукраїнців» — зокрема, кандидата в депутати й голови Житомирської облдержадміністрації Юрія Павленка, «НУНС» не переглядав свого рішення про формування демократичної коаліції з БЮТ, і воно було підтвердж­ене в середу на засіданні президії блоку. А Тарас Стецьків в інтерв’ю газеті «24» категорично заявив: «Шансів на широку коаліцію немає! І якщо окремі товариші з нашого блоку десь у душі плекають такі плани, вони повинні розуміти, що порушують угоду між БЮТ і «Нашою Україною». На запитання, чи не повториться ситуація дворічної давності, коли Ющенко відправив Тимошенко у відставку, Стецьків відповів, що, по–перше, «помаранчеві» сили винесли достатньо уроків зі своїх поразок, а по–друге, у лідерки БЮТ є з Ющенком домовленість. Згідно з якою, якщо кандидатура Тимошенко буде внесена на посаду Прем’єр–міністра, то на президентських виборах–2009 вона підтримає єдину кандидатуру від демократичних сил.

Тимошенко бачить «Регіони» тільки в опозиції

Сама Юлія Тимошенко увечері в середу скликала прес–конференцію, на якій теж висловила переконання, що Ющенко не мав на увазі створення широкої коаліції. «Я підозрюю, що коли Президент закликав усі політичні сили до проведення переговорів, він мав на увазі, що переговори з Партією регіонів потрібно проводити винятково як із потенційною парламентською опозицією, для врегулювання стосунків між нею і владою», — додала леді Ю. За її словами, демократичні сили набрали в новому парламенті «навіть чисто математично» перевагу за кількістю місць, а тому в широкої коаліції немає жодних шансів». Тимошенко також пообіцяла, що попередні методи перекуповування депутатів уже не діятимуть. «Партія регіонів може кидати гроші, але ми зараз виставляємо запобіжники проти цього», — зазначила лідерка БЮТ, пообіцявши, що «десь протягом двох тижнів» про ці запобіжники дізнаються й журналісти.

Думка політологів

Політологи, коментуючи «ґанкову» заяву Президента, висловлюють різні оцінки. На думку директора Інституту глобальних стратегій Вадима Карасьова, слова Ющенка можна розцінювати так, що він «не поспішає з однозначним, одноколірним форматом коаліції, для нього неприйнятна така структура влади, структура парламенту, яка дає більшості незначні переваги над меншістю». За таких обставин, каже Карасьов, меншість у будь–яку мить може стати більшістю і навпаки, а це означатиме постійний політичний конфлікт у системі влади. «Тому перший крок Президента спрямований на те, щоб знайти можливість для формування широкого формату коаліції, але за однієї умови: що в такому широкому форматі коаліції знайдеться місце не політичному уряду, і тим більше не уряду партійних лідерів, а уряду ефективних менеджерів і керівників», — сказав Карасьов.

Голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко вважає: «Той факт, що Президент не дав прямої згоди на формування «помаранчевої» коаліції на чолі з Тимошенко — це фактично непрямий натяк на бажання глави держави все–таки сформувати в парламенті так звану широку коаліцію». Політолог припускає, що в країні почнеться чергова «коаліціада» з невідомим результатом. На думку Фесенка, якого цитує «Інтерфакс–Україна», з боку БЮТ, який матиме у ВР другу за розмірами фракцію, «питання буде поставлено руба — або «помаранчева» коаліція на чолі з Тимошенко, або ніякої коаліції. А це означає, що в принципі уряд Януковича залишається в статусі виконуючого обов’язки».

Директор Центру соціальних досліджень «Софія» Андрій Єрмолаєв вважає, що заяву Президента варто розцінювати як «політичну інтригу, що дозволить йому працювати насамперед на себе і, зокрема, на реалізацію ідеї відновлення Конституції». «В ідеї широкої коаліції Президент зіштовхує як своїх друзів, так і опонентів, і при цьому створює собі коридор для маневру на ідеї національної єдності і реалізації ідеї реформування Конституції», — каже Єрмолаєв.

А політолог Віктор Небоженко вважає, що неправильно розглядати заяву Президента як заклик до широкої коаліції. «Президент демонструє європейські стандарти, закликаючи всіх переможців виборів до демократичного діалогу, — наголошує Небоженко в коментарі УНІАН. — Своєю заявою він показує «хто в домі хазяїн», нагадує про свою політичну вагу, показуючи, що без урахування його позиції ніякої коаліції створено не буде».