Готуємо — тостуємо

Готуємо — тостуємо

І так завжди: стільки наплануєш собі перед Новим роком, упевнений, що встигаєш до свята і гори звернути, а дивишся на календар і усвідомлюєш, що Новий рік уже завтра — час майнув, неначе метеорит. Не засмучуйтеся, що не встигли звернути гори, поставтеся до цього з гумором — навіщо втручатися в природу?

Нескоромно за вухами лящить

Нескоромно за вухами лящить

Ніщо так не бентежить думок господинь перед довгоочікуваними новорічними врочистостями, як новорічне меню, яким вони мають і вразити гостей, і закликати добробут на найближчі 365 днів, і просто гарно відзначити сімейне свято. Оскільки у православних християн триває піст, багато хто дотримується його канонів і на свято.

Квартал Святого Миколая

Квартал Святого Миколая

«А ви знаєте, де народився Святий Миколай?» — загадково й інтригуюче запитували мене мої малі племінниці Таїса й Аліна, вмостившись уже спати в ніч очікування улюбленого святого, за традицією, з книжкою казок. «Малі лисички», як я їх називаю, люблять, щоб їм прочитали на ніч замість того, щоб робити це самим. Утім, цього разу вони не замовкають.

Моя сентиментальна квасоля

Моя сентиментальна квасоля

Справді, саме до цього овоча особисто я, (та й, думаю, ще дуже багато хто), відчуваю особливі сентименти. Навіть якщо пропустити пункт «корисність», то в квасолі залишиться стільки «плюсів», що не любити її видається неможливим.

Скільки не кажи «халва»…

Скільки не кажи «халва»…

Що не кажіть, а саме взимку найбільше буяє наша кулінарна фантазія саме в напрямі випічки. І все — з банальної причини: холодно і хочеться чаю (кави, какао, капучино, компоту, киселю тощо — вибирайте потрібне). І коли дім наповнює ароматний запах смачної домашньої випічки, навіть душа зігрівається, що вже казати про тіло.

Піст — із любов’ю

Піст — із любов’ю

Цієї пори, коли християнський піст нам знову нагадує, що незабаром велике свято таїнства народження Христа, особливе місце відводиться любові. І на кухні — також. Бо всім відома заповідь, що в піст — головне не їсти один одного. Тобто піст — не лише відмова від певної їжі, а очищення й душі, прояв її найкращих якостей.

Шок від «підземного артишока»

Шок від «підземного артишока»

Ми вперто намагаємося не помічати топінамбур, або ж, як його ще називають, земляну грушу. Тим часом у книжці «Лікарський порадник для третього віку» заслуженого лікаря України, лікаря-невропатолога вищої категорії, директора Інституту проблем болю Володимира Берсенєва читаємо: «На мій погляд, реєстр найкорисніших для людини харчових продуктів очолює... топінамбур!

Не хлібом єдиним

Не лише святі хліб уміють випікати — це кожна господиня може робити власноруч. Ось рецепт хліба з додаванням картоплі, який довго не черствіє. Інгредієнти для приготування двох кілограмів домашньої смакоти (три буханці середньої величини): 1400 г борошна, 30 г дріжджів, 10 г цукру, 800 г молока, 25 г солі, 120 г звареної картоплі.

«Кексують» всі!

«Кексують» всі!

Давайте визнаємо щиро: пишні «багатоповерхові» торти або ж рум’яні з буянням квітів і колосків короваї — все-таки спекти не зовсім просто. На це потрібен і час, і натхнення, і ще багато чого. А от пекти кекси — це королівський обов’язок кожної пані і панянки.

Горіхові секрети

Горіхові секрети

Дружні посиденьки на горіховому дереві приємно пригадувати всім, хто ріс у королівстві високих дерев. До речі, раніше у наших краях прискіпливо ставилися до того, що ростиме довкола оселі. Чомусь вважалося, що у тих сім’ях, у кого дівчата на виданні, треба садити менше вишень — бо вони притягують самотність.