Горіхові секрети

11.11.2015
Горіхові секрети

Горіхи — запорука здоров’я. (з сайта vkurse.ua.)

Дружні посиденьки на горіховому дереві приємно пригадувати всім, хто ріс у королівстві високих дерев. До речі, раніше у наших краях прискіпливо ставилися до того, що ростиме довкола оселі. Чомусь вважалося, що у тих сім’ях, у кого дівчата на виданні, треба садити менше вишень — бо вони притягують самотність. Яблуні — добре, дівчата будуть гарні й спокусливі. А горіхові дерева і для доньок, і для синів гарною ознакою були: і розумними діти будуть (ядра за формою, як мозок), і з характером — міцним і загартованим, і з гірчинкою, і з сюрпризами.
Саме присутність побіля дому батьків кількох горіхових дерев привчила мене з дитинства до того, що ядра додають у різні страви: роблять з них домашні цукерки, досипають у салати й основні страви.

Закуски

Хто з нас не смакував пишним і пікантним чорносливом, щедро начиненим грецькими горіхами і политим свіжими домашніми вершками? Чи запеченими в духовці рум’яними яблучками, начиненими горіхами, медом, родзинками? Неперевершено смачні страви, які не потребують знання рецептів — просто приготуйте їх при нагоді, як кажуть у народі: невмілому руки не болять.

Далі у списку найсмачніших горіхових страв нас чекає горіховий паштет. Це смак ніжної квасолі, горіхів, лимона і безмежжя цікавих спецій в одному «флаконі» — просто щось фантастичне! Потрібно взяти 200 г волоських горіхів, 300 г квасолі, 80 мл олії (бажано оливкової), 2 цибулини, 5 зубчиків часнику, лимон, по чайній ложці хмелі-сунелі, сушеного базиліку і морської солі, трохи меленого чорного перцю.

Квасолю слід замочити на ніч, це ми вже знаємо. Як відварювати — також знаємо: закипить — злити воду і долити холодної, і так кілька разів (і засвоюється краще, і вариться швидше). Горіхи подрібнюємо. Цибулю дрібно січемо й обсмажуємо на олії, додаючи базилік і хмелі-сунелі (до речі, ці спеції дуже пасують до будь-яких квасолевих страв). З’єднуємо квасолю, горіхи і цибулю, перемішуємо. Окремо подрібнюємо часник і морську сіль (можна і звичайну), додаємо до квасолі. А далі всю масу пропускаємо крізь м’ясорубку чи блендер, розмішуємо, здобрюємо соком половинки лимона, додаємо решту олії і куштуємо на сіль та коригуємо консистенцію (якщо паштет густий, додаємо трішки кип’яченої води). Далі розкладаємо у формочки і ставимо в холодильник. Або відразу намащуємо ними свіжий хліб і смакуємо.

А про горіхові голубчики невже не чули : і капуста, і морква, а головне — горіхи для них нині в самому соку, тобто нещодавно з саду. На невеличкий качанчик капусти потрібно грамів 400 моркви, 4 зубчики часнику,150 г горіхів, столова ложка томатної пасти і сіль та перець за смаком.

Капусту поділити на листя, відрізати потовщені стебла і розпарити. Для начинки почистити моркву, натерти на крупну тертку, обсмажити на олії до м’якості. Додати до неї подрібнені горіхи та потовчений у ступці часник. Посолити і поперчити, начинити ним голубці. Скласти в сотейник, перекладаючи лавровим листям, і залити (по рівень верхнього шару голубців) соусом з томатної пасти та води. Смачно, коли до такого соусу додати дві ложки доброї сметани. У духовці (20 хвилин) ці голубчики перетворяться на смачну і духмяну страву, від якої неможливо відірватися.

Салати

Практично будь-який салат, заправлений горіхами чи соусом з горіхами, автоматично набуває особливого смаку, відтінку і цінності. Від найпростіших, дієтичних — із овочів-фруктів, заправлених горіхами і лимонним соком, до багатошарових, урочистих, святкових.

Давайте почнемо з сезонних салатів, корисних, які збагатять нас вітамінами вже глибокої осені і додадуть барвистих кольорів у похмуру погоду. Приміром, «Бурштиновий горіх» подобається не лише мені, а навіть моєму аж занадто балуваному щедрою сільською їжею свояку, тому раджу цей рецепт усім. Для його приготування потрібно три відварені червоні буряки, селера, половина склянки подрібнених горіхів, 150 г добре відтисненого домашнього сиру (чудово підходить і фета, сулугуні чи пармезан) і заправка (2 чайні ложки лимонного соку або бальзамічного оцту і 2 столові ложки оливкової олії). Буряки і сир порізати кубиками, селеру подрібнити, додати горіхи і заправити соусом. Смакуйте!

Салат з моркви, яблук і горіхів — улюбленець мільйонів жінок. Це салат молодості, салат краси, салат-щітка, салат здоров’я — як тільки не називають цю смачну і красиву страву. Його хочеться готувати і споживати постійно, причому їсти його можна багато — і вітамінів під зав’язку, і фігура лише виграє. Обличчя — ще більше. А твориться це диво всього лише з двох морквин, яблука, півсклянки горіхів і столової ложки меду. Очищену і помиту моркву натерти на дрібній тертці. Яблука очистити від шкірки і натерти нагрубо або порізати соломкою. Волоські горіхи подрібнити і з’єднати з морквою і яблуками, додати мед і перемішати.

Ідентично готується салат з гарбуза, яблука і горіхів. Перелік його плюсів у нашому раціоні також займе довгу колонку, але всі це знають, тому просто треба час від часу згадувати про це природне корисне і смачне диво та готувати його. Тим паче — це швидше швидкого!

Гостей без особливих зусиль ви зачаруєте легким і оригінальним салатом «Ізабелла». Приготуйте велике зелене яблуко з кислинкою, ківі, курячу грудку, півсклянки горіхів, сік з половини лимона, кілька листочків салату і дві столові ложки майонезу або йогурту. Курячу грудку відваріть, охолодіть у бульйоні і поріжте невеликими кубиками. Яблуко і ківі очистіть від шкірки і також поріжте невеликими кубиками, побризкайте соком лимона. Горіхи подрібніть. Кубики курячого філе, яблука, ківі і подрібнені горіхи змішайте, заправте легким майонезом або йогуртом. Викладіть в салатник на листя салату, прикрасьте горіхами та шматочками ківі.

До курки, індички, квасолі, відварених овочів зготуйте оригінальний соус. Потрібно 100 г горіхів, цибулина, пучок петрушки, 4 зубчики часнику, сіль і мелений червоний перець за смаком. Горіхи стовкти з сіллю, часником, перцем, подрібненою цибулею, зеленню петрушки, перемішати і заправити оцтом — готово!

Ласощі

Про них можна складати легенди: торти, цукерки, печиво, пиріжки, штруделі — всього і не перерахувати, де горіх — на своєму місці в буквальному сенсі слова. Я нещодавно на чаюванні в подруги Раїси, яка ревно слідкує за своєю талією, але при цьому умудряється готувати так, що пальчики оближеш, просто закохалася в яблучно-горіхові оладки, і за тиждень після того готувала їх уже тричі. Вони унікальні, що ще сказати. Зготуйте і ви. Борошна потрібно небагато — усього дві столові ложки, а от яблук — три-чотири, причому чималеньких. А ще потрібно буде по щедрій жмені родзинок і горіхів, лимон, яйце, по 2 столові ложки цукру і оливкової олії, столова ложка вершкового масла і чайна — меду, 100 г білого вина для замочування родзинок, 100 г сметани, половина чайної ложки кориці і сіль на кінчику ножа.

Родзинки замочіть у вині, через годинку злийте і відтисніть. Яблука потріть на крупній тертці (можна не чистити), горіхи подрібніть у ступці, цедру лимона — на тертці. Яйце розітріть з цукром, додайте сюди розм’якшене масло і сіль, а затим — натерті яблука, горіхи, родзинки, борошно, цедру лимона і корицю. Все старанно вимішайте і викладайте на пательню з розігрітою оливковою олією ложкою. Обсмажте з обох боків і подавайте з медом, варенням чи сметаною.

І нарешті про торт! Горіхово-морквяний, з домашнім сиром, з оливковою олією — корисний, смачний, легкий, оригінальний! Кращої мотивації його спекти якнайшвидше і не шукайте! Приготуйте по склянці борошна і цукру, 100 г оливкової олії, 2 яйця, 300 г моркви, півсклянки горіхів, пакетик розпушувача, чайну ложку кориці і сіль на кінчику ножа. А для крему — 250 г вершкового сиру, 50 г вершкового масла, 120 г цукрової пудри.

Олію збийте з цукром, додайте яйця і також збийте. Окремо розмішайте всі сухі інгредієнти і з’єднайте з яйцями та олією. Горіхи почистіть і подрібніть. Моркву натріть на дрібній тертці, додайте до суміші разом з горіхами. Все добре перемішайте, розділіть на три частини і випечіть три коржі (кожен пектиметься приблизно 25 хвилин — перевіряйте дерев’яною паличкою). А далі готуйте крем: сир збийте з цукровою пудрою і маслом, має вийти пухка маса. Перемажте коржі і складіть торт. А верхній корж прикрасьте і кремом, і горіхами. Це буде чудове чаювання! Смачного!

РАДИТЬ ДІЄТОЛОГ

Найкращі — волоські осінні

Оксана Скиталінська, столичний лікар-дієтолог, не стомлюється нагадувати про користь горіхів. Вона радить споживати горіхи щодня. «Звісно, корисні всі горіхи, кожен по-своєму, але наші, свіжі, волоські, куплені на базарі у бабусі або зібрані власноруч — найкращі. Особливо цінні — осінні. Це природні ліки від алергій, очищувач судин від «поганого» холестерину, помічник для печінки, енергетик. Цілющі «горіхові» жири омолоджують клітини, з яких складається наш організм, зміцнюють імунну систему, мають протиракову дію.

Але горіхи потрібно вживати свіжими — почистили і відразу з’їли, тоді вони лікуватимуть. Не можна купувати горіхи, які довго були очищеними, стали гіркуватими на смак: їхні жири окислились, і такі горіхи шкідливі. Не варто горіхи смажити, пекти і варити, бо тоді корисні жири втрачають свою силу, вважає дієтолог.

«Дітям особливо потрібні горіхи, вони сприяють формуванню здорових клітин, стійких до запалень та вірусів, а також хорошій роботі мозку, тобто пам’яті, навчанню, врівноваженості», — додає Оксана Скиталінська і радить любити здорову їжу і загалом життя, бо воно прекрасне і неповторне.

 

НА ДЕСЕРТ

Смак дитинства

Горіхові цукерки з дитинства — ви їх також знаєте: з горіхів, какао, цукру, меду і масла. Свідомо не вписую їх у канву горіхових рецептів, бо немає точних пропорцій. Какао розтопіть з цукром на дуже повільному вогні, постійно помішуючи, щоб не пригорало, додайте туди шматочок масла, добру порцію горіхів і трохи меду. Скачайте кульки, обваляйте в какао-порошку і відправте у холодильник для застигання. Можете подрібнити цукрове печиво, а ще краще — шоколадку. Незастиглий десерт ми у дитинстві називали м’яким грильяжем і частину з’їдали відразу.

 

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>