Готуємо — тостуємо

29.12.2015
Готуємо — тостуємо

Хай новий рік буде щедрим і ситим.

І так завжди: стільки наплануєш собі перед Новим роком, упевнений, що встигаєш до свята і гори звернути, а дивишся на календар і усвідомлюєш, що Новий рік уже завтра — час майнув, неначе метеорит. Не засмучуйтеся, що не встигли звернути гори, поставтеся до цього з гумором — навіщо втручатися в природу? А те, що ви уявляли свій новорічний стіл розкішним і оригінальним, ще не «втратило чинності» — впораєтеся з цим і за день до свята. Напевне, плануючи свій новорічний стіл, ви враховували і талісман свята, і його стихію. Може, це і не ключове завдання в підготовці, але цікаве, все-таки Новий рік — веселе свято. Отож рік Червоної Вогняної Мавпи, який ось-ось настане, красномовно підказує кольори-фаворити року: червоний і всі відтінки вогняного. Тому помідори, морква, червоні буряки — це те що треба в нашому випадку. Це сподобається «шанувальниці овочів-фруктів» мавпі, отож будемо готувати! Стихія року — Вогонь — також гармонійно доповнить ваш стіл: запаліть мисливські ковбаски або на середину будь-якої гарячої страви покладіть яєчну шкаралупу зі спиртом і підпаліть його у визначений час — усе, всі стихії і талісмани року будуть задоволені.
Отож, враховуючи всі ці «передумови», а головне, що часу до свята обмаль, діємо за пунктами, які потім стануть спільним меседжем вас і ваших гостей новому року. І навіть якщо у звичний час приходу Нового року ви не встигнете задумати всі 12 бажань, вони у вас уже будуть приготовлені на святковому столі.

Пункт 1. Блакитного неба, яскравого сонця!

Побажати один одному мирного неба і яскравого сонця і подякувати тим, хто на сторожі цього — найважливіше побажання на початку нового року. Під нього приготуйте накладенці (канапки) «Сонечка». І нехай кожен у цю назву вкладає щось особисте — подяку, шану, любов, надію, — але вона згуртує всіх, хто зібрався за вашим святковим столом, ще більше. Нам знадобляться: батон нарізний, червона риба (лосось, форель, горбуша, сьомга), масло, помідори, маслини без кісточок, петрушка.

Відокремити червону рибу від кісток і шкірки, нарізати тонкими скибочками. Батон порізати на скибочки також і змастити їх маслом. Зверху покласти шматочок червоної риби. Маленькі помідори розрізати навпіл. Кожну половинку надрізати не до кінця, так, щоб вийшли «крильця» наших сонечок. Зробити голову в сонечка з допомогою маслин, розрізаних навпіл. Цятки для сонечка зробити за допомогою дрібно посічених маслин. Покласти сонечка на рибу і прикрасити листочками петрушки. Смачно, красиво і зі смислом!

«Сонячну» тему вдало доповнить салат із корейської моркви і маринованих опеньок — уже з назви видно, що готується він просто, все інше — також як нам треба. На 500 г маринованих опеньок потрібно 400 г курячого філе, 350 г моркви по-корейськи і майонез за смаком.

Курячу грудку відварити в підсоленій воді до готовності, остудити і потім нарізати кубиками. Великі опеньки подрібнити, а дрібні залишити ціленькими. Змішати курку, опеньки, корейську моркву і майонез. Прикрасити маленькими опеньками.

Пункт (або тост) 2. Щоб літали, як птиці!

Побажайте це своїм гостям, а навзамін ви отримаєте стільки побажань, що встигай тільки запам’ятовувати! Відповідно, побажання треба закріпити чимось смачненьким, як і домовлялися. У приготуванні птиці є можливість розгулятися. Вона готується зазвичай легко, результати в основному чудові, ну і птицю придбати не проблема, навіть якщо новий рік — на носі.

Курка в апельсиново-медовому соусі — святковий варіант приготування курки. Знадобиться курка, чайна ложка куркуми, 3 апельсини (цедра), 40 г імбиру, цибулина, 3 столові ложки меду, сіль і перець.

Із двох апельсинів натерти цедру. Видушити сік з одного апельсина, а другий апельсин почистити і розділити на шматочки. Змішати сіль, перець, куркуму та цедру апельсина і натерти курку. Залишити на годину. В пательні нагріти оливкову олію, викласти дрібно нарізаний імбир, смажити 3 хвилини. Далі додати нарізану смужками цибулю, смажити 3 хвилини, додати мед і апельсиновий сік, затим — апельсини і тушкувати 10 хвилин. Курку викласти на деко і вилити соус. Запікати одну годину, перевертаючи. Викласти на таріль разом із соусом.

Вправність рук і нічого більше потрібно для приготування фаршированої курки, але знали би ви, який шедевр ви можете створити!

Отож для початку курку потрібно помити і зняти шкірку. Починати ззаду, від хвоста і живота, стегна підрізати біля кісточки, вийняти лапи (від стегна), відрізати їх від кісточки, далі — знімати шкіру до крил, крила відрізати від кістки. Шкірку посолити, посипати спеціями. М’ясо відварити, обрізати від кісток. Стушкувати чотири великі цибулини, корінь селери і пастернаку стерти на бурякову тертку, додати до цибулі і тушкувати 30 хвилин. Висипати в миску, додати склянку подрібнених горіхів, чорнослив або смажені гриби (що вам більше подобається), зелень, спеції — майоран, мускатний горіх, базилік, розмарин, сіль і перець. Вимішати, додати чотири плавлені сирки, натерті на тертку. На 800 мл молока або вершків додати ложку цукру, дрібку солі, 5 яєць, борошна, щоб було рідке тісто на млинці, 4 столові ложки олії. Підсмажити млинці, начинити начинкою і напхати їх у курку, обсипати шкуру спеціями з перцем і сіллю. Смажити до рум’яної скоринки. Скуштувавши таку смакоту, ви зрозумієте, чому на неї не варто шкодувати свого часу.

А якщо ви заздалегідь «вполювали» качку — ви чудова господиня (чи господар). Залишається лише приготувати її і закріпити за собою це звання на весь наступний рік. Качка в апельсиновому соусі — це ваш шанс на цій ниві. Отож знадобиться качка, 4 апельсини, лимон, 2 чайні ложки солі, по 0,5 чайної ложки куркуми, майорану і чорного перцю та літр темного пива.

Качку почистити, помити, обсушити. Із двох апельсинів вичавити сік. Натерти качку спеціями і шприцом ввести сік апельсинів у лапи, крила, груди і решту м’язів. Два апельсини добре помити, порізати на чотири частини і запхати в качку. Зашити шию і живіт. Залишити качку на ніч. Вранці викласти її на деко, вилити пиво і пекти годину. Через годину перевернути і пекти ще стільки ж.

Тост 3. Щоб досягали вершин і глибин!

Глибини не менш важливі, як вершини. Фарширована щука під цей тост піде «на ура!». Для її приготування потрібно: дуже свіжа щука вагою 1,5 кг і більше половини батона, 1,5 склянки молока, 2 яйця, 2 середні цибулини, 4—5 зубчиків часнику, 20 г олії, сіль, перець за смаком, по пучку петрушки, кропу та зеленої цибулі.

Перший етап — потрібно акуратно зняти з риби шкірку. Перед цим почистіть щуку від луски і промийте під проточною водою. Ножицями зріжте зябра, уздовж зябрових щілин зробіть надрізи (не зачіпайте смужку шкіри, що з’єднує спинку з головою риби), відігніть голову назад і знімайте шкірку з рибини, як панчоху. Робіть це впевнено — і все вийде. Якщо знімається шкірка туго — допомагайте собі ножем, ножицями відрізайте плавники, хвіст. У ваших руках має залишитися шкірка з головою, хвостом і плавниками. Відкладіть її на деякий час убік і беріться до приготування фаршу. Відділіть м’ясо щуки від нутрощів і кісток, поріжте на шматки. Батон розмочіть у молоці. Цибулю поріжте і підсмажте на олії. М’ясо риби, батон і цибулю двічі пропустіть крізь м’ясорубку. Додайте яйця, подрібнений часник, спеції за смаком, подрібнену зелень. (Якщо вам подобаються оливки — подрібніть і додайте). Перекладіть фарш у кондитерський мішок і акуратно заповніть ним шкірку щуки. Деко змастіть олією, викладіть на нього щуку черевцем донизу, надаючи рибині форми півмісяця, і ставте в духовку, розігріту до 180 градусів, на годину і 15 хвилин. Коли спечеться — нехай ще постоїть хвилин 20. І можна пригощати гостей! Щоб шматки були рівненькими, ріжте щуку гарячим гострим ножем.

Тост 4. Домашнього затишку!

Одне з найголовніших новорічних бажань, а відтак і тостів. Під нього підлаштуємо печеню по-домашньому — смачну, просту і зігріваючу страву. У кожного є свої «родзинки» її приготування, ось — один із варіантів.

Яловичину або свинину (1 кг) нарізають кубиками по 2—3 шматочки на порцію, солять, посипають чорним перцем, обсмажують, додаючи томат-пюре. Потім підливають трохи гарячої води і тушкують до напівготовності. Картоплю (1,5 кг) нарізають великими кубиками, солять і обсмажують до напівготовності. Обчищену моркву (2 штуки) нарізають невеликими кубиками і обсмажують окремо майже до готовності. М’ясо, картоплю, моркву з’єднують, додають сиру дрібно нарізану цибулю (2 штуки), доливають гарячої води і тушкують. Наприкінці тушкування печеню з яловичини або свинини заправляють чорним молотим перцем, лавровим

листом і розтертим часником.

Ну і як же без улюблених у кожному домі котлеток? На свято чудово сприймаються котлети по-київськи. Філе курки гострим ножем розрізати навпіл, злегка розгорнути і відбити до товщини 2,5—3 мм. На середину покласти шматок холодного вершкового масла так, щоб повністю закрити його. Котлету посолити, надати їй грушоподібної форми, змочити у збитому яйці, обкачати в сухарях, ще раз змочити в яйці і ще раз обкачати в сухарях. Смажити у фритюрі 3-4 хвилини, потім поставити на 2-3 хвилини у розігріту духовку.

Тост 5. Буженина від шефа!

Як тільки ви оголосите назву цієї страви, коментарі будуть зайві. Вам хіба що варто буде вхопити і собі шматочок, поки не розхапали, бо точно не встигнете — розлітається миттєво! Слово «шеф» на святкових застіллях звучить мало не магічно, а така приємна фора, як буженина, автоматично означає в новорічних тостах прихильність начальства на весь наступний рік.

Знадобиться 2 кг свинини, 7 зубчиків часнику, по столовій ложці солі і чорного меленого перцю, 4 столові ложки олії, 30 г імбиру і по три столові ложки гірчиці і гірчиці з зернами.

Нашпигувати м’ясо часником. Натерти імбир, часник, додати гірчицю і олію, натерти м’ясо і залишити на 12 годин. Обсмажити на пательні до утворення шкірочки. Духовку нагріти до 180 градусів. М’ясо загорнути в чотири шари фольги. Викласти на деко, долити води до половини і пекти 2 години.

Тост 6. Солодкого життя!

Під цей тост однозначно треба торт! Спечіть знаменитий торт Естерхазі, повірте, хто ще не куштував, — він неймовірний! Його легенда багатьом відома: торт був випечений ще у XVIII столітті на честь прийому угорського міністра Естерхазі. А декор торта ще більше відомий: спокуслива шоколадна павутина на білій глазурі.

Що нам знадобиться? Для коржів: білки 5 яєць, склянка горіхів (мигдаль, фундук чи грецькі — виберіть за бажанням), третина склянки цукру. Для заварного крему: жовток, 100 г цукру, столова ложка крохмалю, половина склянки молока, столова ложка борошна. Для масляного крему: по 150 г вершкового масла і вареного згущеного молока та мелені горіхи (які ви вибрали).

Горіхи підсушіть у духовці, охолодіть і подрібніть на крихточки. Білки збийте до густої маси, додаючи частинами цукор. Всипте перемелені горіхи та обережно все перемішайте. На пергаменті намалюйте коло діаметром приблизно 24 см, викладайте на нього тісто тонким шаром і випікайте при температурі 150 градусів по 30 хвилин (має бути 5-6 коржів). Коли вони вистигнуть, то легко від’єднаються від паперу.

Для заварного крему добре розтерти жовток зі столовою ложкою цукру, додати борошно і крохмаль. Молоко змішайте з рештою цукру, доведіть до кипіння. Кілька ложок додати до жовткової маси і розмішати. Влити цю суміш у молоко, постійно помішуючи, довести до кипіння і охолодити. Розм’якшене масло збити зі згущенкою і поступово підмішати у заварний крем. Перемастити коржі кремом, скласти один на один і винести на 2 години на холод.

Для глазурі розтопити дві плитки білого шоколаду з 2 столовими ложками вершків. Злегка охолодити і нанести на поверхню. Для павутинки розтопити 50 г чорного шоколаду зі столовою ложкою вершків. Викласти в кондитерський мішечок і нанести кола по спіралі, починаючи з центра. Зубочисткою провести від центра до краю, розділяючи торт на чотири частини, а після цього кожну частину розділити ще навпіл. Знову провести шоколадну смугу від краю до центру, розділяючи ці частини навпіл. Боки торта присипте мигдалевою стружкою і відразу поставте його в холодильник, щоб коржі не розм’якли, бо вони мають бути хрумкими.

Нехай здійснюються всі побажання! Смачних і щасливих свят!

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>