Скільки не кажи «халва»…

09.12.2015
Скільки не кажи «халва»…

Фото з сайта io-nia.livejournal.com.

Що не кажіть, а саме взимку найбільше буяє наша кулінарна фантазія саме в напрямі випічки. І все — з банальної причини: холодно і хочеться чаю (кави, какао, капучино, компоту, киселю тощо — вибирайте потрібне). І коли дім наповнює ароматний запах смачної домашньої випічки, навіть душа зігрівається, що вже казати про тіло. На часі — пісна випічка, яка, як виявляється, не менш різноманітна, ніж скоромна.

А що приготувати до чаю в піст — і думати не доводиться! Пісні вареники з ягодами (розмороженими), сухофруктами, яблуками, квасолею і маком — з медом, джемом, варенням, млинці на розсолі, мінеральній воді — з подібними начинками і соусами, печиво, крекери, шарлотки, фруктові пасти, киселі, ягідні муси: головне в цій справі — натхнення і час.

Якщо свого часу ви наморозили ягід, прийшов час їх розморожувати. І на чому слід наголосити на початку: скільки ягід — стільки і смаків. Пісний ягідний пиріг, який пропонується вам наразі, має один рецепт, але залежно від начинки він щоразу змінює свої смаки, форму, аромати і щоразу кращає, бо ви вдосконалюєтеся у своїй майстерності. Для тіста потрібно: 2 склянки борошна, 3 столові ложки цукру, 6 столових ложок олії, 7 столових ложок води, половина чайної ложки соди і пакетик ваніліну. Для начинки — 1, 5 склянки заморожених ягід (вишня, малина, сливи, чорниці, смородина, ожина), 3 столові ложки цукру і 2 столові ложки борошна. Перемішати склянку борошна, соду, цукор та ванільний цукор. Додати олію та попередньо охолоджену воду. Досипати решту борошна і замісити еластичне тісто. Загорнути його в харчову плівку і покласти в холодильник на годину. Ягоди розморозити, рідину злити. Додати цукор і борошно, перемішати. Тісто розділити на дві частини (одна має бути трохи більшою від другої). Розкачати його товщиною приблизно 0,5 см. Більшу частину викласти на дно форми, змащеної олією, і сформувати бортики. На тісто викласти начинку і накрити зверху другою частиною тіста. Защипнути краї, наколоти виделкою і випікати в розігрітій до 180 градусів духовці 20-25 хвилин.

Вівсяне печиво — безпрограшний варіант для затишного родинного чаювання. Нам дуже смакує пісне, аж настільки, що хочеться цим рецептом поділитися. Потрібно: 50 г меду, соди на кінчику ножа, 200 г мелених вівсяних пластівців (склянка) і склянка неподрібненого геркулесу, 100 г олії, банан, пакетик розпушувача і дрібка солі. Розтопити мед, розім’яти з ним банан, додати соду й олію. Окремо змішати мелені вівсяні пластівці з геркулесом і розпушувачем. Усе з’єднати. Масу ретельно перемішати, зробити невеликі кульки і випікати в розігрітій духовці на папері для випічки до зарум’янення і духмяного запаху випічки. У мене вийшло 16 невеликих смачних печеньок.

Кому нема часу на приготування тіста, приготуйте яблука, запечені з халвою. Я навіть не хочу коментувати смак цього десерту, бо постійно доведеться ковтати слину. Повірте — це неймовірна смакота! Причому корисна: запечені яблука містять у собі багато пектинів і мікроелементів, вони корисні, а халва — джерело природних білків. Що ще не раз читала: халва корисна для жінок, вона успішно бореться зі зморшками. Рецепта як такого нема, треба лише помити яблука, вирізати серцевинки, нафарширувати їх халвою (можна притрусити корицею, ваніліном, родзинками — кому що до душі) і запекти. Ранкова кава з такими молодильними яблучками стане святковою!

З яблук можна спекти чудовий пісний яблучний пляцок — це дуже смакує на сніданок чи вечерю дітлахам. Я мала можливість і поспостерігати за цим дійством, і самій вдало приєднатися до дегустації цієї випічки — мусила, як кажуть, примазатися: пиріг на вигляд був таким пухнастим, аж повітряним, і таким ароматним, що не лише би я не встояла.

Потрібно буде кілограм соковитих і ароматних яблук, по склянці борошна, манної крупи і цукру, столова ложка кориці, 150 мл олії, ваніль, трішечки солі і дві чайні ложки розпушувача. Змішати всі сухі інгредієнти. Яблука очистити від шкірки, натерти на крупній тертці. Вистелити деко папером для випічки. Далі викласти третину сухої суміші, розрівняти по всьому деку і викласти на неї половину тертих яблук. Далі — решту сухої суміші, вище — решту яблук і насамкінець рівномірно залити верх пляцка олією. Родзинки, цукати, сухофрукти чи консервовані ягоди, викладені на пиріг, лише вітаються. Пекти потрібно в духовці при температурі 180 °С приблизно 40 хвилин.

Пісні морквяні кекси з горіхами — ще одне диво. На 300 г моркви (почищеної) потрібно 300 г яблучного соку, 130 г рафінованої олії, 150 г цукру, 350 г борошна, по 150 г родзинок і волоських горіхів, пакетик розпушувача.

Моркву почистити, порізати шматочками і покласти в блендер. Додати сік, олію, цукор і подрібнити до однорідної маси. Додати мелені горіхи, борошно з розпушувачем та родзинки. Тісто має бути, як густа сметана. Викласти тісто у змащені формочки для кексів. Випікати 15-20 хвилин при температурі 180 градусів до зарум’янення. Притрусити цукровою пудрою.

Постуйте на здоров’я!

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>