Заробляють на стареньких: між Україною та ОРДЛО діють корупційні схеми з виплати пенсій

20.04.2021

В умовах фактичної зупинки перетину КПВВ на лінії розмежування через пандемію, між Україною і самопроголошеними «Л/ДНР» налагоджені та можливо діють корупційні схеми, пов’язані з виплатою українських пенсій жителям тимчасово окупованих територій.

 

Так, міністр соціальної політики Марина Лазебна в інтерв’ю «Радіо Свобода» заявила, що українську пенсію отримують близько 660 тисяч жителів ОРДЛО.

 

За її словами, люди, які заробили свою пенсію в Україні, повинні отримувати її надалі.


Оскільки Пенсійний фонд не має змоги скеровувати на окуповані території кошти для виплати пенсій ані через Укрпошту, ані через банки, для отримання виплат пенсіонери змушені виїжджати на підконтрольну територію.

 

Утім через COVID-19 рік тому було запроваджене обмеження на перетин лінії розмежування цивільними особами.


Координатор ООН в Україні Оснати Лубрані повідомила, що за останній рік кількість перетинів скоротилася на 97%, порівняно з періодом до 21 березня 2020 року.

Підтвердити ці дані не складно — для проходження КПВВ з ОРДЛО в Україну людина повинна обов’язково пройти самоізоляцію і встановити на смартфон додаток «Дія». Тож українські дер­жавні органи легко можуть підрахувати кількість таких «візитерів».


Але якщо в ОРДЛО зареєстровані 660 тисяч пенсіонерів, а кількість їхніх поїздок на підконтрольну територію зменшилася майже на 100%, то, відповідно, мала б і критично зменшитися кількість транзакцій з пенсійних банківських карток.

 

Однак якщо обсяг видачі пенсій через банкомати на підконтрольній Україні території не зменшився і залишається на докарантинному рівні, то можна говорити, що діють корупційні схеми з виплати пенсій жителям ОРДЛО.

 

За законом, якщо людині нараховують пенсію, але вона впродовж 6 місяців жодного разу її не отримала, подальші виплати автоматично блокуються. Подібних масових блокувань в Україні також не зафіксовано.


Виникає питання — яким чином кількість готівки, яку знімають в українських банкоматах, не зменшилася і потрапляє на окуповану територію через КПВВ, на яких діє обмеження на ввіз готівки у розмірі 50 тисяч гривень?

 

Цьому може бути лише одне пояснення — діють «корупційні схеми». За даними аналітиків, система працює так: з ОРДЛО виїжджає підконтрольна спецслужбам «Л/ДНР» людина, умовно «сотник» або «тисячник».

 

Знімає пенсії з карток в українських банках і завозить їх на окуповані території для роздачі мешканцям. За це спецслужби «республік» беруть «комісію» у вигляді 10% від завезеної суми.

 

З іншого боку, до такої схеми явно причетні українські спецслужби, правоохоронці, Пенсійний фонд і працівники КПВВ, адже перевезти таку велику суму готівки без попередніх домовленостей просто неможливо.


Я не виключаю, що частина жителів ОРДЛО здійснює поїздки через територію Росії та знімає українські пенсії. Однак їхнє переміщення також легко відслідкувати.

 


За інформацією позафракційного народного депутата Муси Магомедова, в середньому таким чином «спецслужби» «Л/ДНР» заробляють від $6 до 8 мільйонів на місяць.

 


Подібні схеми є відмиванням бюджетних грошей і прямими доказами фінансування незаконних збройних формувань. На мою думку, СБУ має перевірити цю інформацію та припинити їхнє функціонування.


Нагадаю, свого часу завдяки інформації ГІ «Права справа» вдалося припинити схему фінансування виплат «лівим пенсіонерам» на Харківщині.

 

Було зафіксовано факт прописки близько трьох тисяч переселенців за фейковою адресою — де-юре за такою адресою будинок у м. Ізюм начебто існував, а де-факто його не було.

 

Проте ці кілька тисяч людей рік отримували пенсії. Коли ж почалися перевірки, то з’ясувалося, що лише у Харківській області зареєстровано більше 40 тисяч таких «лівих пенсіонерів». Ці виплати завдали держ­бюджету збитків на 1 мільярд гривень.

 

На жаль, ця схема існує досі — через півроку після перевірки кількість т.зв. «пенсіонерів» загадковим чином відновилася.

 

Тож запроваджена дер­жавою верифікація усіх, без винятку, пенсіонерів — це не якісь політичні репресії чи небажання виплачувати людям пенсійне забезпечення. Йдеться про захист Україною власних економічних інтересів.