«Метальний спис» проти сепаратистів: яке летальне озброєння можуть надати Україні США

02.08.2017
«Метальний спис» проти сепаратистів: яке летальне озброєння можуть надати Україні США

Установка «Джавелін» коштує 126 тис. доларів, а одна ракета до неї — 78 тис. доларів.

У міністерстві оборони та в Державному департаменті Сполучених Штатів Америки розробили план щодо надання Україні летальних оборонних видів озброєнь.
 
Про це 31 липня повідомило американське видання «Уолл-Стріт Джорнел» із посиланням на свої неназвані джерела в американській адміністрації.
 
За інформацією  ділового видання, план американських військових та дипломатів передбачає постачання Україні насамперед протитанкових комплексів FGM-148 Javelin, протиповітряного озброєння та інших видів оборонних озброєнь задля боротьби з підтримуваними Росією сепаратистами на Донбасі.
 
Тепер план має бути затверджений Білим домом, хоча Дональду Трампу документ ще не представляли.
 
Водночас один із високопоставлених представників адміністрації  американського президента заявив виданню, що поки що жодного рішення щодо постачання Україні цих видів оборонних озброєнь не ухвалювали.
 
Так само як і не було дискусії щодо цих пропозицій під час минулотижневої наради в Білому домі стосовно російської тематики.
 
За словами посадовця, Трамп не отримував щодо планів надання Україні озброєнь жодної інформації, тож його позиція з цього питання невідома.
 
Водночас речниця Пентагону повідомила, що в американському оборонному відом­стві поки що «не визначились» щодо можливості надання Україні «летальних оборонних озброєнь».
 
Утім, як заявили «Уолл-Стріт Джорнел» анонімні чиновники, міністр оборони США Джеймс Меттіс уже затвердив цей план.
 
Нагадаємо, нещодавно спеціальний представник США щодо України Курт Волкер оголосив журналістам, що у Вашингтоні обговорюється можливе постачання Україні зброї для захисту від російської агресії.
 
Варто зазначити, що значна частина адміністрації Барака Обами та більшість американських законодавців також виступали за надання Україні летальних озброєнь, проте на заваді реалізації цієї позиції стала особиста позиція Барака Обами.
 
«Саме вчасно», — відреагував сенатор Джон Маккейн на повідомлення про плани надання зброї Україні у «Твіттері».
 
Україна давно намагалась отримати ПТРК «Джавелін», щоб ефективно боротися з броньованими машинами російського виробництва.
 
Пускова установка «Джавелін» є дуже мобільною через свою невелику вагу — зазвичай, їх переносять команди з двох осіб, зауважують ЗМІ.
 
Попри невеликі розміри та вагу, ця зброя не з дешевих. Сама установка «Джавелін» (у перекладі з англійської — «Метальний спис») коштує 126 тис. доларів, а одна ракета до неї — 78 тис. доларів.
 
За планами, протитанкові ракети будуть надані українським військам у віддалені від лінії конфлікту зони для того, щоб обмежити ризики ескалації та знизити можливі ризики того, що надання зброї може спонукати Київ до нападу, повідомляє «Уолл-Стріт Джорнел».
 
Якщо Україна буде невідповідно використовувати зброю, Вашингтон може забрати цю технічну допомогу.  
 
Раніше, з часу початку конфлікту в Україні, Вашингтон загалом обмежувався так званою нелетальною підтримкою та навчаннями.
 
Окремі посадовці США та України зазначили в коментарі західній пресі, що можуть знадобитись місяці для того, щоб Білий дім ухвалив остаточне рішення.
 
«Рівень насильства останнім часом зріс, — сказав генерал армії США Кертіс Скапаротті, коментуючи плани надання зброї Україні, — росіяни надають деяке з найсучаснішого устаткування і радників своїм військам». Водночас Німеччина та Франція налаштовані скептично стосовно надання зброї Україні через стурбованість, що це може поглибити конфлікт. «Дуже важливо, щоб ми не роздмухували ситуацію», — зазначив радник iз Національної безпеки Британії Марк Седвелл, інформує «Уолл-Стріт Джорнел».
 
Утім позиція адміністрації президента США Дональда Трампа з приводу можливого озброєння України є більш рішучою, ніж його попередника Барака Обами, а закиди про буцімто прихильність Трампа до Росії не витримують критики. На це звертає увагу низка впливових онлайн-коментаторів.