Тур під воду

17.01.2012
Тур під воду

На судні опинилися тисячі тонн пального, тож не виключена й екологічна трагедія. (Фото з сайту xashtuk.wordpress.com.)

Більшість громадян України, які врятувалися під час катастрофи судна Costa Concordia, дісталися рідних домівок. Учора прилетіли на Батьківщину двоє туристів, а у вихідні — найчисельніша група, 27 осіб. В аеропорту «Бориспіль» українців, що прибували кількома рейсами, зустрічали дипломати, представники МНС, а також лікарі, зокрема й психологи. Туристи прилетіли без речей та документів: консульство нашої країни в Італії видало їм свідоцтва про повернення в Україну, оскільки у врятованих не було ніяких документів. За словами речника МЗС Олександра Дікусарова, за сприяння посольства в Італії 14 січня (надвечір того дня, коли сталася трагедія) всі українці були розміщені у готелі.

Пан Дікусаров зазначив, що на сьогодні підтверджена інформація про наявність на борту Costa Concordia 35 українців. Кілька наших співвітчизників, схоже, легко оговталися після катастрофи, адже виявили бажання продовжити відпочинок в Італії. «Решта приїдуть 20 січня рейсами через Барселону і через Київ до Запоріжжя. До того ж троє українців виявили бажання продовжити відпочинок в інших місцях і були відправлені до заявлених ними міст в Італії та Іспанії, а саме до міст Реджіо Калабрія і Барселона за місцем свого тимчасового проживання», — повідомили «УМ» у Департаменті інформаційної політики МЗС.

Українці, яким пощастило врятуватися з тонучого круїзного лайнера, всю вину покладають на капітана судна. «Капітан у даній ситуації — найбільший зловмисник. Командний склад на борту практично був відсутній і зовсім не проводив активну рятувальну роботу з пасажирами. Ми його навіть не бачили. Коли хтось і виходив, то лиш для того, щоб порадити пасажирам повернутися до кают і «ні про що не хвилюватися», — каже турист з Одеси Сергій. Одеситка Олена додає: «Деякі люди одразу з переляку пострибали у воду. Втім потрапити до рятівних човнів було практично нереально, оскільки було багато маленьких дітей, інвалідів, які йшли поза чергою».

Постраждалі туристи ствер­джують, що хочуть відшкодувати принаймні вартість власного майна, що пішло під воду, тож подаватимуть до суду. Також українські пасажири потонулого лайнера переконані: найближчим часом подорожувати їм точно не захочеться. Незважаючи на те, що італійська круїзна компанія Costa Cruises планує запропонувати туристам з Costa Concordia у вигляді компенсації здійснити інші подорожі на її лайнерах.

Нагадаємо, судно Costa Concordia, на борту якого перебували понад 4200 пасажирів, наштовхнулося на скелю поблизу італійської Тоскани 14 січня. Станом на вчора виявлено шестеро загиблих, ще 14 осіб вважають зниклими безвісти, втім шансів на те, що через три дні після НП у таких аварійних та погодних обставинах хтось може вціліти, вкрай мало. Серед зниклих — троє громадян Росії. Чому сталася катастрофа, наразі достеменно не з’ясовано.

Втрати компанії–власника лайнера оцінюються в 1,5 млрд. євро, з яких близько мільярда — компенсація туристам.

 

КОМЕНТАР

Чи зможуть українські туристи повернути втрачене майно?

В Асоціації лідерів турбізнесу України «УМ» пояснили схему відшкодування таких збитків: «Згідно з чинним законодавством, усі туристи, які вирушають за кордон, мають бути застраховані медичним страхуванням та страхуванням від нещасного випадку. Таке страхування діє, коли вони перебуватимуть за кордоном. Окрім цього, кожен туроператор пропонує клієнтам додатково перестрахуватися на різні можливі випадки, в тому числі й на випадок втрати багажу під час нещасного випадку. Тобто саме лише медичне страхування не може бути підставою для повернення багажу постраждалим. Навряд чи українці з лайнера Costa Concordia мали це додаткове страхування, оскільки його використання в Україні практикується дуже рідко. Наразі офіційних даних про відшкодування втраченого багажу українцям не надходило. Відомо лише, що певні дії відбуваються лише зі сторони італійської круїзної компанії Costa Cruises».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Франко Скеттіно, капітанові Costa Concordia, заарештованому 15 січня, пред’явлено звинувачення в ненавмисному вбивстві й у порушенні морських законів (він залишив лайнер раніше, ніж пасажири). Скеттіно стверджує, що судно наштовхнулося на скелю, не позначену на морських мапах. Проте слідство має підстави стверджувати: скеля позначена на картах, а для того, щоб судно відхилилося від маршруту руху і наблизилося впритул до берега, не було причин. Якщо провину капітана буде доведено, йому загрожує до 12 років ув’язнення, констатує «Франс пресс».

Міністр захисту довкілля Італії Коррадо Кліні разом iз керівником області Тоскана Енріок Россі закликали покласти край проходженню великих круїзних суден у безпосередній близькості до берегів. «Необхідно визначити чіткі маршрути для круїзних лайнерів, а також подумати над системою контролю за їхнім рухом. Не можна надавати таким суднам можливість так наближатися до берегів, начебто вони — маленькі прогулянкові катерки», — цитує пана Россі італійська газета «Реппубліка».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>