Конвеєр репресій

27.05.2016

Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). Там у них беруть відбитки пальців, усю контактну інформацію та персональні дані, після чого iз затриманими проводять так звані «роз’яснювальні бесіди» й відпускають.

Після обшуків тільки в травні поточного року вже було затримано чотирьох кримських татар, уточнив глава ЦВК кримськотатарського курултаю Заїр Смедляєв. Повідомлення про їх арешт було опубліковано на сайті ТАСС зі слів «прокурора» анексованого Криму Наталії Поклонської, яка назвала всіх затриманих членами терористичної організації «Хізб ут-Тахрір».

У середу безслідно зник активіст кримськотатарського Меджлісу Ервін Ібрагімов. Перед тим чоловік планував спільну поїздку разом з іншими членами Меджлісу до Судака, де як свідок мав виступати в суді над іншими кримськотатарськими активістами. Ервін Ібрагімов несподівано зателефонував своєму батькові та повідомив, що його зупинили в дорозі «силовики» й вимагають показати документи на машину, яких у нього при собі не виявилося. На цьому зв’язок обірвався, а через деякий час покинуту машину активіста Меджлісу було знайдено на автотрасі неподалік Бахчисарая порожньою.

«Ми маємо відеозапис, на якому чітко видно, як невідомі люди в формі запихують Ервіна Ібрагімова у машину та вона їде у невідомому напрямку, — розповів у четвер перший заступник голови Меджлісу кримських татар Наріман Джелял. — Можна говорити про викрадення людини, тому що, якби Ібрагімова затримали за всіма нормами закону, він зміг би зателефонувати адвокату та своїм родичам, щоб повідомити про своє місцезнаходження. На даний час ми не знаємо, де він перебуває. Можливо, його вже немає серед живих».

Батькові зниклого активіста Меджлісу — Умеру Ібрагімову — довелося звернувся в поліцію, ФСБ, а також до прокуратури окупованого Криму та до слідчого комітету з проханням організувати заходи щодо розшуку сина.

Наріман Джелял нагадав, що це вже не перший випадок, коли на території анексованого Росією півострова Крим безслідно зникають представники кримськотатарського народу. Також він підтвердив інформацію про те, що сам Ібрагімов неодноразово скаржився на те, що за його транспортним засобом ведеться спостереження з боку невідомих йому людей.

«Фактично в окупованому Криму «силовики» налагодили справжній конвеєр політичних репресій, — сказала вчора речник Міністерства закордонних справ України Мар’яна Беца. — Ми вимагаємо від Росії припинити переслідування кримських татар — корінного народу Криму, щоб уникнути повторення трагедії 1944 року».

Нагадаємо, наприкінці минулого тижня російські силовики обшукали головний офіс кампанії блокади півострова Крим та її активіста Ленура Іслямова.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>

  • Бійтесь Буцефала

    Державне підприємство «Житомирський бронетанковий завод» (ЖБТЗ) почне серійне виробництво нової бронетехніки — БТР-4 «Буцефал» (таку кличку мав улюблений кінь полководця Олександра Македонського; найсміливіша тварина, яка нічого не боїться). >>