Два десятки зрілості

Два десятки зрілості

Відзначити 20–річчя Незалежності в Палаці «Україна» представникам української діаспори у світі не вдасться — саме на той час, коли мав відбутися цьогорічний Всесвітній конгрес українців, влада затіяла там ремонт. Тому цього разу ВКУ засідатиме в Києво–Могилянській академії — щоб висловити цьому освітньому закладу підтримку в боротьбі проти утисків влади. Очікується прибуття 130 делегатів iз 26 країн світу.

«Баба Онися» з Тального

«Баба Онися» з Тального

Днями на Черкащині лунала поезія Василя Симоненка. Рядки з віршів поета читали жителі Тального на відкритті меморіальної стели, присвяченої пам’яті видатного українського поета. Вшанувати автора рядків «Виростеш ти, сину», лауреата Шевченківської премії Василя Симоненка вирішили за ініціативою редактора районної газети «Колос Тальнівщини» Андрія Поліщука, аби молоде покоління тальнівчан краще знало про долю великого українського патріота.

Винищували цвіт...

Винищували цвіт...

У Національному музеї «Меморіал пам’яті жертв голодоморів в Україні» відкрито виставку унікальних архівних документів про геноцид українців. Під час презентації експозиції заступник голови Асоціації дослідників голодоморів Олександр Ушинський наголосив: «Голодомор однозначно був геноцидом. Цьому є безліч підтверджень. Винищували тих, хто міг стати цвітом української нації, винищували найкраще. Якщо у 1935–му році весь світ говорив про геноцид, то чому на 20–му році незалежності України влада це заперечує?!».

Спас — стиглим яблукам час

Спас — стиглим яблукам час

Українці відзначають одне з найважливіших релігійних свят — Преображення Господнє, або ж Великий Спас. У християнському календарному циклі цей день посідає третє за значимістю місце після Різдва та Великодня. Здавна християни ставилися до Другого Спаса з надзвичайною повагою та пошаною, вважаючи за священний обов’язок принести до церкви найкращі фрукти, овочі, гриби, свіжозібраний мед, хлібні вироби, виноградні та яблучні вина — всі ті найщедріші плоди, якими обдарувала їх природа.

Сумний серпень 1941–го

Сумний серпень 1941–го

Саме з німців Криму, які, за останнім довоєнним переписом, були четвертим за чисельністю етносом півострова (після росіян, кримських татарів і українців), почалася сталінська тотальна зачистка від «неблагонадійних» народів. Через три роки вона зловіщим чорним крилом накрила і решту — кримських татар, болгар, греків, вірмен, італійців. А 18 серпня 1941 року перші переповнені німецькими родинами товарняки почали поспіхом відправляти iз залізничного вокзалу Сімферополя. Всього у той день, як стверджують історики, депортували більше п’ятдесяти тисяч німців. Після остаточного звільнення Криму від фашистів у 1944–му — ще кілька тисяч.

З 1 вересня вас, батьки!

З 1 вересня вас, батьки!

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Міністр освіти й науки Дмитро Табачник звернувся до керівників обласних управлінь освіти з пропозицією зробити 1 вересня вихідним для батьків першокласників, повідомляє прес–служба Міносвіти. Отож очільники областей мають звернутися до працедавців і запропонувати їм надати оплачуваний (або неоплачуваний) законний вихідний своїм підлеглим, чиї діти цьогоріч ідуть у перший клас. Звісно, зобов’язати керівників підприємств до цього міністерство не може. Але оскільки батьки школяриків у такі дні все одно як правило відпрошуються з роботи, то чому б людям не піти назустріч? Нагадаємо, згідно з трудовим законодавством, досі батьки школярів (не тільки першокласників) могли взяти відпустку 1 вересня лише за власний рахунок.

А небо плаче

А небо плаче

Серпнева погода не перестає дивувати вибриками: засинаєш під розряди блискавок і шум зливи, а прокидаєшся вже від яскравих сонячних променів. Сказати точно, що підготувала погода на завтра, не беруться навіть синоптики. Але попереджають: най­ближчими днями українцям буде не до засмаги.

Попереду — Єнакієве

Попереду — Єнакієве

Президент Віктор Янукович уже втретє очолив ТОП–100 най­впливовіших людей України за версією журналу «Кореспондент». За словами головного редактора часопису Віталія Сича, ще ніколи одна й та сама людина не опинялася на вершині рейтингу видання стільки разів («Кореспондент» складає ТОП–100 уже вдев’яте).

НОВИНИ ПЛЮС

НОВИНИ ПЛЮС

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Всі статті рубрики