Навіщо вам бакси, браття-українці?

Навіщо вам бакси, браття-українці?

Кредити у доларах та євро, які залюбки брали українці впродовж останніх років, стали не остан­ньою причиною нинішньої фінансової та економічної кризи в Україні. Валютні борги нині становлять серйозну небезпеку для банківської системи через стрімке здешевлення гривні — аж до ймовірного банкрутства деяких фінансових установ. Тож Нацбанк вирішив нині зробити те, що вже дуже давно радили йому експерти: обмежити кредитування в іноземних валютах. Щоправда, аналітики пропонували запровадити економічні механізми. Але фінрегулятор вирішив піти простішим шляхом і запровадив адміністративні обмеження.

Ялинко, світись!

Ялинко, світись!

У суботу о 18.00 на майдані Незалежності мер Києва Леонід Черновецький разом із казковим гостем із Лапландії урочисто запалили головну новорічну ялинку країни. Як вже повідомляла «УМ», фінський Йоулупуккі прибув до столиці ще в суботу опівдні. Дітям бородань зізнався, що йому 400 років і що він святкував 345 різдвяних свят у всіх країнах світу, проте давно мріяв завітати в Україну. Йоулупуккі привітав усіх із різдвяними святами та побажав гарного настрою, щирого сміху й веселих свят, прихопивши подарунки для українських дітей. А опісля попрямував на Майдан, де приєднався до святкового дійства — відкриття новорічної ялинки.

Крижана криза

Крижана криза

Ожеледь, пориви вітру та обледеніння ліній електропередач змушують людей із 488 населених пунктів і сьогодні сидіти без світла. Ще вчора по всій Україні знеструмлених населених пунктів було близько 650. Лідирує за кількістю Вінниччина. Як розказали «УМ» у пресслужбі Головного управління Міністерства з питань надзвичайних ситуацій у Вінницькій області, зараз працівники електростанцій працюють над усуненням пошкоджень електромереж, а МНС надає допомогу населенню.

І все-таки він дорожчає!

І все-таки він дорожчає!

За тиждень до Нового року Україна ще не домовилася про ціну на газ. Урядова делегація, яка періодично літає до Москви на зустрічі тет­а­тет із представниками «Газпрому», має один сильний козир — падіння світових цін на нафту, відповідно до яких дешевшає й природний газ. Скажімо, вартість блакитного палива для Європи знизилася з 500 до 300 доларів за тисячу кубометрів. Отож загроза купувати газ за 400 доларів, якою українців лякали деякі політики, вже практично минула. Ринкова ціна для нашої держави, якщо відняти вартість транспортування, може становити 230—270 доларів.

НОВИНИ ПЛЮС

НОВИНИ ПЛЮС

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Замало тестів? Чекайте ще!

Замало тестів? Чекайте ще!

До тих випробувань, що очікують українських випускників шкіл, які бажають стати студентами вузів, додасться ще одне. Керівництво Міністерства освіти і науки схвалило ідею нового тесту для абітурієнтів — «на здібність до навчання у вузах». Що це таке — достеменно не відомо, однак, як стверджують експерти, вчорашніх школярів перевірятимуть на наявність у них інтелекту. У Міносвіти нововведення не коментують, натомість радять з’ясовувати деталі в Українському центрі оцінювання якості освіти. Там також від прямих коментарів ухиляються. Все, що нам вдалося «розвідати», — робоча група із розробки відповідного тесту лише формується, і якими будуть завдання, ніхто не береться спрогнозувати. Найімовірніше, під час наступної вступної кампанії це випробування ще не запровадять: не встигнуть. Не відомо також, які права будуть у тих школярів, яким «тест на IQ» відмовить у «прихильності».

Відкриваємо сезон!

Відкриваємо сезон!

У столиці знову з’явилися свої Карпати — відкрився гірськолижний спортивний розважальний комплекс Протасів Яр, який кожної зими стає місцевим Куршевелем для столичних лижників та сноубордистів. Тут усе як у горах: підйомники, гірськолижні траси, одна полога 500–метрова та крута — 300–метрова. Сніг «вистрілює» спеціальна техніка.

«Честер» для нащадків Батия

«Честер» для нащадків Батия

Прикордонники Чернівецького прикордонного загону минулої суботи затримали на українсько–румунському кордоні партію контрабандних цигарок, яку нахабно намагалися провезти під виглядом дипломатичного вантажу співробітники Посольства Монголії в Україні. При цьому це далеко не перший випадок у практиці українських «зелених кашкетів», коли вони ловлять на тютюновій «контрі» нащадків Чингісхана і Батия — їх уже затримували за спроби підзаробити на тютюні у пунктах пропуску «Доманово» та «Тиса» на українсько–білоруському та українсько–угорському кордоні, адже в країнах ЄС ціна на цигарки зростає у рази.

Або патріарх, або пропав?

Або патріарх, або пропав?

По смерті Московського патріарха Алексія ІІ питання про його наступника постало практично одразу. Святе місце предстоятеля найбільшої з православних церков не може залишатися порожнім довгий час, але й змагання між претендентами на нього не може проходити у формі боротьби, тому, швидше за все, проходитиме воно у формі «підкилимної політики». Минулої суботи на засіданні Священного синоду Української православної церкви Московського патріархату ієрархи цієї церкви прийняли офіційне звернення до свого митрополита — Володимира Сабодана — з проханням погодитися на висування його кандидатом на патріарший престол.

Всі статті рубрики