Гуляв «Байда», гуляла Україна

Гуляв «Байда», гуляла Україна

Цьогоріч на «Байду» до Тернополя з’їхалося більше п’ятисот учасників із шістнадцяти регіонів України: сім хорових колективів, шістнадцять вокальних ансамблів та двадцять солістів представляли Крим, Донецьку, Луганську, Дніпропетровську, Сумську, Хмельницьку, Чернівецьку, Івано–Франківську, Черкаську, Одеську, Житомирську, Київську, Волинську, Запорізьку і, звичайно,Тернопільську області.

Засновникам і пращурам

Засновникам і пращурам

У районному центрі Біляївка відкрито пам’ятник Чорноморському козацтву, представники якого в 1789 році заснували місто. Урочисту церемонію відкриття розпочали їхні нащадки — ветерани Другої світової війни, які й досі носять козацькі прізвища пращурів.

Заходь, туристе, до корчми

Заходь, туристе, до корчми

На батьківщині Богдана Хмельницького, в селі Суботів Чиги­ринського району, неподалік садиби гетьмана відкрили двоповерховий музей–корчму. Червону стрічку п­ерерізав «губернатор» Черкащини Олександр Черевко. Цей заклад входить в інфраструктуру «Золотої підкови Черкащини».

Одягай вишиванку — і в степ!

Одягай вишиванку — і в степ!

З 9 по 16 жовтня в Запоріжжі Всеукраїнська організація «Спас» дванадцятий раз поспіль організовує Міжнародний фестиваль козацьких бойових та традиційних мистецтв «Спас на Хортиці» імені Анатолія Єрмака. Як зазначає Олександр Притула, президент Всеукраїнської федерації «Спас», його метою є відродження звичаю воїнської степової толоки, традицій краю, розвиток почуття патріотизму серед населення. «Цього року ми поєднуємо три свята — День Пресвятої Богородиці, День Запоріжжя і День українського козацтва. Для нас це привід зібратися разом і поділитися досвідом. Традиційне бойове мистецтво поєднує в собі русальну систему, українську пісню та національний одяг. Без вишиванок ми не допускатимемо до участі в козацьких забавах», — каже Притула.

Пропала грамота

Пропала грамота

Шкода, але грамота молдовського господаря Олександра, в якій уперше згадуються «Черновіци» 8 жовтня 1408 року як торгове місто, з Москви до Чернівців не доїде. Замінить її копія, майстерно виготовлена на папері, якому 200 років.

За ніч до ювілею

За ніч до ювілею

Учора до офіційного відкриття ювілейного дня міста залишилося менше доби, й авральні роботи тривали практично на всіх об’єктах. Вулицю Ольги Кобилянської встигнуть відкрити, обіцяли будівельники, хоча вчора її переповнювали люди і механізми: тут ще вкладали бруківку, мостили тротуари, реставрували фасади.

Всі статті рубрики