Гуляв «Байда», гуляла Україна

04.10.2008
Гуляв «Байда», гуляла Україна

«Байда» вже традиційно об’єднав представників з усіх регіонівУкраїни. (Фото автора.)

Цьогоріч на «Байду» до Тернополя з’їхалося більше п’ятисот учасників із шістнадцяти регіонів України: сім хорових колективів, шістнадцять вокальних ансамблів та двадцять солістів представляли Крим, Донецьку, Луганську, Дніпропетровську, Сумську, Хмельницьку, Чернівецьку, Івано–Франківську, Черкаську, Одеську, Житомирську, Київську, Волинську, Запорізьку і, звичайно,Тернопільську області.

Оригінальний фестиваль у 2001 році започаткували Генеральна канцелярія Українського козацтва та Тернопільський крайовий кіш імені Дмитра Байди–Вишневецького спільно з Міністерством культури України та Тернопільською облдержадміністрацією. А цьогоріч «Байду» гідно поцінував навіть Президент України Віктор Ющенко, встановивши для переможців солідні грошові премії, а також надіславши три іменні бандури в дарунок. У своєму вітальному листі учасникам Президент відзначив, що «козацька пісня є одним із найдорогоцінніших скарбів, що їх залишили нам у спадок наші славні предки».

Змагання в майстерності виконання козацьких пісень проходило за багатьма номінаціями. Визначалися найкращі і в речах, які не стосувалися співу. Приміром, «носіями» найкращих козацьких костюмів визнали учасників аматорського чоловічого вокального ансамблю «Земляки» з селища Копичинці Гусятинського району, що на Тернопільщині. Звання «найпишнішого» козака отримав соліст народного фольклорно–етнографічного гурту «Козаки» Володимир Шкоропат із села Нові Кривотули на Івано–Франківщині. А за найдотепніший виступ відзначено бандуриста з Сум Миколу Мошика.

Гран–прі ж фестивалю стало певною мірою несподіванкою, адже премію 10 тисяч гривень присудили зовсім ще молодому колективу «Бельбек» Голубинського сільського будинку культури Бахчисарайського району Криму, яким керує заслужений працівник культури Мустафа Абібулаєв.

До речі, цьогорічний Тернопільський фестиваль козацької пісні став пам’ятною подією і для міністра регіонального розвитку та будівництва України Василя Куйбіди, який саме в ці дні перебував на Тернопільщині з робочою поїздкою. У ході фестивальних урочистостей верховний отаман Українського козацтва Ігор Вардинець здійснив церемонію прийняття урядовця до козацьких лав, вручивши пану Куйбіді символічну козацьку шаблю.