Пропала грамота

04.10.2008
Пропала грамота

Міський голова Микола Федорук тримає в руках оригінал грамоти. (Фото автора.)

Шкода, але грамота молдовського господаря Олександра, в якій уперше згадуються «Черновіци» 8 жовтня 1408 року як торгове місто, з Москви до Чернівців не доїде. Замінить її копія, майстерно виготовлена на папері, якому 200 років.

Лише в минулому році з’ясувалось, що цей документ зберігається в Державному історичному музеї в Москві. Міський голова Чернівців Микола Федорук відвідав музей і домовився з керівництвом, що на святкування 600–ліття Чернівців оригінал грамоти на кілька днів привезуть у місто. Є й відповідні домовленості з Міністерством культури України, гарантії тощо. Але нещодавно керівництво російського музею відмовило в цій послузі, аргументуючи свій недружній крок певною недовірою до українського уряду в плані безпеки і збереження цінного документа.

Ця прикра новина все–таки суттєво не вплинула на підготовку до ювілейних днів — 4—5 жовтня. А «першоджерельну» грамоту вирішили бодай намалювати. На Центральній площі, за пам’ятником Тарасу Шевченку, з місяць тому з’явився оригінальний велетенський постер, який закрив досить непривабливу стіну будинку. Ідея відтворити грамоту молдовського господаря на стіні виникла в міській раді, а реалізував її приватний підприємець Владислав Варварюк. Копія грамоти розміщена на полотні розміром 19 на 13 метрів. Збоку — герб міста та ювілейна символіка, зображення першої карти міста, а з іншого боку — фото Чернівців із космосу, виконане з супутника. Цей постер виготовлений зі спеціальної банерної тканини фотоспособом та прикріплений на металевий каркас. Вартість «настінної грамоти» — понад 80 тисяч гривень. Подарунок мерії чернівчанам висітиме до зими.

Тим часом депутат міської ради Валерій Сарафінчан замовив у московському історичному музеї точну копію грамоти. Скільки коштував цей подарунок, Сарафінчан не говорить, хоча достеменно відомо, що лише дозвіл взяти не певний час оригінал документа коштував 3,5 тисячі доларів. «Муляж» грамоти Олександра Доброго практично неможливо відрізнити від оригіналу — папір, на якому його відтворювали, має 200 років, збережені практично всі подряпинки та плямки.

Коли депутат вручив свій подарунок міському голові, Микола Федорук сказав, що тримав у руках оригінал і тепер не впевнений, чи це не він. Поки що копія грамоти висить у міській раді під склом, а на святкуванні Дня міста її перенесуть у Художній музей.

Загалом до Дня міста колишні й теперішні чернівчани роблять своїм улюбленим Чернівцям різноманітні подарунки. Народний артист України Ян Табачник, приміром, замовив пам’ятний знак скульптору Зурабу Церетелі. Пам’ятник уже встановлюють, а відкриють урочисто 5 жовтня . Арсеній Яценюк закладе камінь під майбутній пам’ятник австрійському імператору Францу Йосифу, за часи правління якого місто процвітало. А спорудити монумент спікер Верховоної Ради обіцяє за власний кошт.

 

ЮВІЛЕЙНІ РАДОЩІ
Солодко співати і їсти

На офіційному святкуванні чернівчан і гостей пригощатимуть 300–кілограмовим тортом, який виготовляє підприємець Лев Клейман. Торт буде завдовжки шість метрів і метр у ширину. На ньому красуватимуться всі площі міста та найвизначніші пам’ятки — Ратуша, університет, театр, церкви.

А зірки естради, які народилися або проживали в Чернівцях, подарують усім святковий концерт, серед них: Софія Ротару, Іво Бобул, Лілія Сандулеса, Ауріка Ротару, Дмитро Гнатюк, Аліна Гросу, Ані Лорак, Катя Бужинська, брати Яремчуки та інші.

Тобто ювілей обіцяє бути цікавим і гучним.