За ніч до ювілею

04.10.2008
За ніч до ювілею

Герб одного з міст–побратимів Чернівців.

Учора до офіційного відкриття ювілейного дня міста залишилося менше доби, й авральні роботи тривали практично на всіх об’єктах. Вулицю Ольги Кобилянської встигнуть відкрити, обіцяли будівельники, хоча вчора її переповнювали люди і механізми: тут ще вкладали бруківку, мостили тротуари, реставрували фасади.

А якщо відверто, то сумнів щодо вчасного закінчення робіт виникає у кожного, хто вчора проходив уздовж вулиці. Вчора була готова і приведена до ладу лише більша її частина, а біля міського РАЦСУ, де одружуватимуться 52 пари, вже стояла ручної роботи кована карета. На таких фіакрах в позаминулому столітті їздили містом чернівчани. Цей подарунок зробили до ювілею кілька ковалів, які працювали над каретою більше півроку. Вона вже викликає великий інтерес усіх тих, хто проходить вулицею Кобилянської.

Достеменно стало відомо, ще свято допоможе і згадану вулицю зробити пішохідною, бо саме цього вже упродовж багатьох років добивається мерія, але її закони багатьом «новим» чернівчанам, як кажуть, до лампочки. «Джипи» літали по колись Панській вулиці чи не щодня, паркуючись біля кав’ярень, бо їхні господарі мали під’їхати до ресторану просто під двері. Тепер посеред вулиці висадили кулясті клени, зробили гранітні бордюри, на яких написано назву міста «Чернівці» кількома мовами — румунською, ідиш, німецькою, російською, польською та українською. А ще поставили посеред дороги фіакр. Тому є надія, що ця улюблена чернівчанами в усі віки вулиця знову стане окрасою міста, і по ній прогулюватимуться місцеві мешканці та гості.

Прикрасили відремонтовані фасади будинків і красиві ліхтарі. На оздоблення вулиці витратили понад 15 мільйонів гривень. Такий аврал з роботами стався з однієї причини: фірма, яка виграла тендер, півтора року затягувала з початком робіт. Згодом не такою простою виявилась і процедура розірвання з нею угоди. Коли за роботу взявся Департамент житлово–комунального господарства, справа, звичайно, пішла швидше. І хоча втратили багато часу, вулицю не просто відремонтували, а й повністю переклали комунікаційні мережі (старим вже було понад сто років. — Авт.). Підходили до завершення і роботи й на новій площі Турецької Криниці, яка обіцяє бути дуже красивою й оригінальною. Встановлено навіть новий годинник, який «вибиватиме» години, а навколо — квіти.

Власне, вчора ще площу в усій красі побачити було неможливо, але нині там вже завирує святковий настрій, і народні майстри продаватимуть свої вироби, а ковалі — демонструватимуть мистецтво. На Центральній площі закінчили встановлювати герби міст–побратимів, яких у Чернівців сім: Саскатун (Канада), Солт–Лейк–Сіті (США), Конін (Польща), Подольськ (Росія), Клагенфурт (Австрія), Сучава (Румунія), Назарет–Ілліт (Ізраїль).

Серед поважних гостей свята очікують на Президента Віктора Ющенка, Голову Верховної Ради Арсенія Яценюка та Прем’єр–міністра Юлію Тимошенко.