Листоноша не дзвонить ні разу

Листоноша не дзвонить ні разу

Сезон передплати на наступний рік, який зазвичай стартує 10 вересня, досі не розпочався, він взагалі під загрозою зриву. Коли почнеться передплата — невідомо, зате відомо що газети й журнали точно подорожчають, питання лише наскільки. Укрпошта, яка займається доставкою друкованих видань до передплатників, вимагає 44% підвищення цін на свої послуги, натомість Національна спілка журналістів України (НСЖУ), яка представляє інтереси видань, стверджує, що це фінансово вдарить по останніх і погоджується на підвищення лише на 15%. Переговори між Укрпоштою та НСЖУ тривають майже від початку року, минулої середи відбулася ще одна нарада за участі голови НСЖУ Ігоря Лубченка, заступника керівника Мінтрансзв’язку Катерини Фоменко та гендиректора Укрпошти Таїсії Замкової. До спільного знаменника подорожчання поки не дійшли.

Спробуємо дощової!

Спробуємо дощової!

Аварія водогону сталася 18 вересня о 22.40 біля міста Олександрія, фахівці пов’язують НП із зсувами ґрунту, які сталися внаслідок чотириденного безперервного дощу. Те, що чергова аварія на найдовшому в Європі водогоні «Дніпро–Кіровоград» припала на сезон дощів, трохи полегшує долю кіровоградців. Баняки й відра підставляти під зливу почали вже зранку 19 вересня. Цього разу це не було відключенням за несплату, яке частенько практикується в місті, а прорив водогону «Дніпр—Кіровоград», чим теж кіровоградців не здивуєш.

Це не дежа вю, це знову 5,05!

Це не дежа вю, це знову 5,05!

Українці, які не поспішали влітку продавати чесно зароблені долари за грабіжницьким курсом 4,60, а вичікували кращих часів, виграли. До того ж «зелені листівки з портретом Джорджа Вашингтона» нині дорожчають значно швидше, ніж це прогнозували експерти. Причина та ж сама: заокеанська фінансова криза. Діловий світ Штатів спантеличений обсягом злиття і поглинань потужних фінансових установ, серед яких навіть фігурувало ім’я «Морган Стенлі», відповідно до правил ведення бізнесу, почав виводити капітал із ринків «третіх країн». Ми та росіяни, що через більші обсяги ринку постраждали значно сильніше, як відомо, також належимо до числа третіх. Як наслідок, доларів в економіці стало менше, а попит на них навіть зріс — виник дефіцит американської валюти, яка одразу ж стала дорожчою.

Від Батурина до Полтави

Від Батурина до Полтави

Розпочався він 16 вересня з гетьманської столиці — Батурина, а завершиться цими вихідними в Полтаві. Шлях учасників акції проліг також через райцентри Конотоп, Ромни, Гадяч, Зіньків, Диканьку та ще десятки сіл і селищ сусідніх областей. Ініціювали і організували рейд четверо небайдужих полтавців — голова обласної організації Товариства політв’язнів і репресованих Володимир Гнітько, керівник асоціації «Громадянське суспільство» Володимир Степанюк, очільниця відділення міжнародної організації «Жіноча громада» Валентина Шемчук та правозахисник Анатолій Банний. До них приєдналися представники Чутівського кінного заводу «Тракен», який очолює Олександр Алексєєв. А головними меценатами акції стали відомі на Полтавщині підприємці — Валерій Капленко, Віктор Семенов та Андрій Карандін.

Міняємо машини на велосипеди і тролейбуси

Міняємо машини на велосипеди і тролейбуси

У понеділок, 22 вересня, українська столиця вперше приєднається до всесвітнього «Дня без авто», який не перший рік відзначають у сотнях міст по всій планеті. Організатори акції запевняють — люди навіть не помічають тієї залежності, яка в них виробилася від автомобіля, не кажучи вже про забруднення навколишнього середовища. В Україні «День без авто» організовують Мистецька агенція «АртПоле», Асоціація велосипедистів Києва та велоклуб КПІ «Велокс». «Ми хочемо привернути увагу до проблеми переповнення Києва та інших міст України машинами. Хочемо показати, як із цим борються в світі, які умови створюються для популяризації користування громадським і альтернативним транспортом», — розповів «УМ» один із організаторів акції Віктор Загреба.

Не потонемо, але підмокнемо

Не потонемо, але підмокнемо

Нас знову лякають негодою. Учора МНС оголосило штормове попередження по всій країні. Як повідомили «УМ» у Гідрометцентрі, у всіх областях очікується холодна погода та дощі. Температура впаде подекуди до шести градусів тепла. Це викликано циклоном, що прийшов із півдня. «Дощитиме всюди, а найбільше — у західних областях», — сказала Людмила Савченко, начальник відділу прогнозів Укргідрометцентру. Це може викликати підвищення рівня води в деяких річках, зокрема в Західному Бузі, Прип’яті, Ужі, Тетереві та Росі, до одного метра.

«Різдво Твоє... радість засвітило всій вселенній»

«Різдво Твоє... радість засвітило всій вселенній»

Різдво Пресвятої Богородиці завжди святкувалося церквою як день всесвітньої радості, адже цього дня на світ з’явилася Мати Спасителя світу, Ісуса Христа. У Святому Євангелії записано дуже мало подій із життя Богородиці. Відомо, що Діва Марія народилася у невеликому місті Назареті.

«Нездорове» манту

«Нездорове» манту

Як стало відомо, двоє учнів п’ятого класу в школі села Рашків Хотинського району Чернівецької області знепритомніли, а в шістьох різко погіршилося самопочуття після введення туберкуліну, тобто проби Манту. Її 16 дітям зробили ще 9 вересня. Того ж дня восьмеро з них поскаржилися на загальну слабкість, у них було виявлено незначне підвищення температури. А двоє п’ятикласників просто знепритомніли. За наполяганням батьків, обох дівчаток госпіталізували в Хотинську центральну районну лікарню, наступного дня дітей перевели в обласну дитячу клінічну лікарню.

Нам рівних у світі нема...

Нам рівних у світі нема...

Статус першої гривні надали швейцарські фінансисти. Це рішення вони ухвалили на щорічному засіданні комісії з естетики Міжнародного Фінансового Банку (IFB). Щоб дійти до таких висновків, експертам довелось проаналізувати 50 найпопулярніших валют світу. До того ж не тільки «приваблива зовнішність» купюр, платoспроможність та банківське забезпечення впливали на рішення комісії. Під час дослідження особливу увагу звертали на історичне значення зображених на банкноті людей чи архітектурних будівель.

Всі статті рубрики