А ціни «плавають»

А ціни «плавають»

Подарунок київських приватних перевізників до 1 вересня — чергове підняття цін на проїзд. Невелика частина «маршрутників» зробила це достроково ще в п’ятницю. Для прикладу, у столичній «маршрутці» № 421 відтепер замість 1,75 гривні доведеться платити дві гривні. Приватні перевізники не виключають, що до кінця року зростання дійде і до т­рьох гривень. Важко уявити, як у такому випадку «схуднуть» столичні гаманці. Директор фірми–перевізника «Політех–авто Б» Микола Бацан, за яким закріплені маршрути 442 і 442д, не бачить у черговому піднятті тарифів нічого дивного. «Підвищення цін за проїзд стосуватиметься, перш за все, перевізників на довгих маршрутах — понад 20 кілометрів за рейс, — коментує «УМ» ситуацію Микола Бацан. — У зв’язку з «пробками», коли всі повертаються до столиці, водії замість звичних 15 рейсів за день виконують лише сім. Окрім того, не варто забувати про ціни на солярку».

Вандалізм на цвинтарі

Вандалізм на цвинтарі

Могила Порфирія Мартиновича внесена до Державного реєстру пам’яток історії та культури України, отже, перебуває під охороною держави. Адже Мартинович, однокашник художників Сергія Васильківського й Миколи Самокиша в Петербурзькій Академії мистецтв, залишив по собі унікальні розвідки з історії кобзарства, численні малюнки з українського побуту кінця ХІХ — початку ХХ століття, заснував Красноградський краєзнавчий музей.

Погуляли і... емігрували

Погуляли і... емігрували

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Правоохоронці шукають дев’ятьох алжирців — учасників фестивалю «Калинове літо на Дніпрі», який проходив у місті Комсомольську Полтавської області. Як розповіли «УМ» у міськраді, гості з Алжиру, 13 учасників фольклорного колективу «Ла кен дор», прибули до Комсомольська ще 20 серпня. «Усі вони були офіційно запрошені з 20 по 25 серпня для участі у фестивалі, — пояснила «УМ» начальник Комсомольського міськвідділу культури та туризму Ірина Зеленська. — По завершенні фестивалю, 24 серпня опівночі, ми відправили групу в аеропорт Бориспіль. В усіх були квитки на авіарейс додому о 8.25».

«Газ» і «вода» підуть з молотка

«Газ» і «вода» підуть з молотка

Учора продовжила роботу сесія Київради — після «маленької перерви» у півтора місяця. Депутати пішли на канікули після вступу на посаду переобраного Леоніда Черновецького та урочистого відкриття нової каденції. За час їхньої відсутності у місті накопичилось чимало нерозв’язаних питань, і найбільш «смачне» — земельне — зокрема. Утім істерика з приводу продажу частини угідь Ботанічного саду наразі не набула форм «запущеного у виробництво» скандалу. Тут, що називається, поживемо — побачимо. Навпаки, у порядок денний сесії включено пункти про скасування найбільш скандальних землевідводів. Йдеться, наприклад, про провулок Костя Гордієнка, де сутички між забудовниками та городянами вже призвели до кровопролиття.

Смерть без базару

Смерть без базару

Гучне вбивство сталося в середу о 20–й годині біля будинку 46–річного керівника базару по вулиці Сєдова Юрія Нечипоренка. Коли Нечипоренко сидів у своєму автомобілі «Субару», на моторолері в масках під’їхали двоє невідомих. Як розповіли «УМ» у прес–службі Черкаської обласної міліції, вони кілька разів вистрелили в бізнесмена.

Заховані за парканом

Заховані за парканом

Черкаська міліція затримала групу нелегальних мігрантів. Десять чоловіків «рабували» на будівництві багатоповерхового монолітно–каркасного житлового будинку по вулиці Героїв Дніпра. Усі вони приїхали в Україну з Узбекистану, сподіваючись заробити. Але фактично потрапили в рабство.

«Керч» в облозі

«Керч» в облозі

Майже щоліта порослим лісом крутосхилом Керченського узбережжя в районі однойменної фортеці гуляє «червоний півень». А все через спеку, що перетворює траву й кущі на легкозаймистий сухостій, та традиційне недбальство тутешніх відпочивальників. Позавчора вогонь сухостоєм, наче по бікфордовому шнуру, від пляжу миттєво «підкотився» до лісосмуги. Легко подолавши цей природний бар’єр, вогняна стихія могла запросто «облизати» фортечні мури і навіть піти далі.

Затягнемо вузли

Затягнемо вузли

Крим пов’язаний з Україною надійним вузлом. Це продемонструють широкомасштабні армійські навчання «Морський вузол — 2008», активна фаза яких відбудеться з 17 по 27 вересня на полігоні «Опук» та в українських прибережних водах у Криму. На тлі дискусій, чи стане півострів наступною мішенню для сусідської збройної «миротворчості», виглядає, що армія прокидається від сплячки і вітчизняні полководці нарешті зрозуміли, як небезпечно, коли порох залежується в порохівницях. «Вересень і перша половина жовтня будуть найнапруженішими в плані використання Збройних сил України», — повідомив у прямому ефірі українського телебачення начальник Генштабу і головнокомандувач Збройних сил України, генерал Сергій Кириченко.

Родинний бізнес

Родинний бізнес

Затяжний конфлікт між керівниками харківського муніципалітету та столичними правоохоронцями, здається, вийшов на фінішну пряму. На офіційному сайті обласного управління МВС з’явилася інформація, що слідчі Міністерства внутрішніх справ завершили «розслідування кримінальної справи стосовно мешканців Харківщини, затриманих за збут та розповсюдження в особливо великих розмірах важких наркотиків». Ідеться про нашумілу справу депутата–регіонала Олега Медведєва, який позбувся вух через складні стосунки з нібито наркозалежними високопосадовцями харківської мерії. Завдяки його інформації правоохоронці й склали протокол про адміністративне правопорушення «стосовно керівників Харківської міськради» і направили всі матеріали до суду для прийняття рішень.

Прибуток важливіший за життя

Прибуток важливіший за життя

Між самовільним відновленням робіт на шахті та вибухом, що стався 8 червня, існує чіткий причинно–наслідковий зв’язок, вважають у Держгірпромнагляді. Колегія комітету розглянула обставини та причини трагедії і відзначила дуже низький рівень промислової безпеки на державному підприємстві. Відтак роботу ДП «Орджонікідзевугілля», у плані організації охорони праці, визнано незадовільною.

Кавунів — як сміття

Кавунів — як сміття

Ідея проведення, без перебільшення, безпрецеден­тної акції виникла у голови Херсонської облдержадміністрації Бориса Сіленкова. Для обміну вже закуплено понад 25 тонн ягоди. Акцію підтримують практично всі гілки влади регіону, а її фінансування відбувається за сприяння однієї політичної партії, повідомили «УМ» у Херсонській ОДА. «Таким чином, влада має намір зацікавити херсонців у дотриманні чистоти на вулицях міста. Якщо буде доведено ефективність подібного заходу, акція надалі проводитиметься систематично», — розповів «УМ» начальник прес–служби ОДА Олександр Децик.

Назад до п’ятирічок?

Назад до п’ятирічок?

Оскільки Україна вступила до Світової організації торгівлі, а Росія — ще ні, то російський ринок терміново треба захистити від української продукції — переконаний перший віце–прем’єр Російської Федерації Ігор Шувалов. Саме тому він доручив міністерствам за тиждень розробити варіанти такого захисту. Джерела в російському уряді кажуть, що один із них — скасувати режим вільної торгівлі з Україною.

Бронзові «кельти» в «Дикому саду»

Бронзові «кельти» в «Дикому саду»

Тринадцять сокир–кельтів часів пізньої бронзи, виготовлених справжніми майстрами ковальської справи майже 3,5 тисячоліття тому, знайшли миколаївські археологи під час розкопок у городищі «Дикий сад». Чотирнадцяту сокиру знайшли згодом північніше Миколаєва. Дослідники переконані: це найбільш значущі знахідки за останні 80 років розкопок городища. «Досі Україна мала безліч знахідок із бронзи, та вони не були прив’язані до жодного поселення. А такого скупчення предметів у центрі древнього міста ще не було, — розповів «УМ» начальник комплексної археологічної експедиції «Дикий сад», директор науково–дослідного центру «Лукомор’є» Кирило Горбенко. — Ми знайшли скарб із бронзових сокир, які мають назву «кельти», бронзового наконечника для списа та невеличкого ножа–пилки, який могли використовувати навіть для гоління обличчя чоловіків».

Причина пожежі в Лозовій — смітник?

Причина пожежі в Лозовій — смітник?

За попереднім висновком комісії Держгір­промнагляду, причиною пожежі на 61–му арсеналі Південного оперативного командування Сухопутних військ Збройних сил України могло стати загорання сміттєзвалища господарчо–побутових відходів на території військової частини А0829, де розміщений арсенал. До такого висновку експерти комісії дійшли, опитавши свідків, керівників агропідприємств, землі яких межують зі складом, та посадових осіб підприємств газового та водопровідного господарства Лозової.

Караваджо здав мистецтвознавець?

Караваджо здав мистецтвознавець?

Відтоді як з Одеського музею західного й східного мистецтва було нахабно викрадено картину видатного італійського художника Мікеланджело Нерізі Караваджо «Взяття Христа під варту», минуло трохи більше місяця. Резонансна крадіжка обурила поціновувачів живопису періоду Відродження з усього світу, натомість українська міліція вже зараз говорить про те, що за картиною тягнеться кривавий слід по всій Україні.

Всі статті рубрики