«Колесо» святкує, Бруно Шульц нагадує про себе, кіно «мобілізується»

«Колесо» святкує, Бруно Шульц нагадує про себе, кіно «мобілізується»

Учора у Львові презентували ІІІ Міжнародний фестиваль Бруно Шульца, що проходитиме з 26 до 31 травня у Дрогобичі. Захід називають наймасштабнішим із тих, що колись були присвячені цьому митцеві. До України приїхали провідні дослідники творчості Шульца з Бразилії, Ізраїлю, Данії, Італії, Австралії та інших країн. На особливий резонанс претендують перформенс Влодка Кауфмана на вежі дрогобицької ратуші, проект «Цинамон» від Юрія Андруховича та польського гурту «Карбідо», виступи гуртів з Австралії, Франції та Польщі, вернісажі виставок Лолі Кантор (США), Бартоломея Міхаловскі (Польща), акції від мистецької формації «Кома». Трішки Шульца перепаде і львів’янам — у галереї «Дзиґа» можна буде переглянути виставку коміксів на оповідання Бруно Шульца німецького художника Дітера Юдта.

Найкращий? Отримуй 5 зірок!

Найкращий? Отримуй 5 зірок!

«В Україні стає престижно допомагати музеям», — позавчора на урочистостях з відзначення переможців ІІІ Всеукраїнської акції «Музейна подія року» голова Наглядової ради Міжнародного благодійного фонду «Україна 3000» Катерина Ющенко. Незважаючи на урочистий контекст події, перша леді говорила і про проблеми також. «Співробітники музеїв мають знайомитися з ідеями, проектами, програмами, знаходити ґранти і підтримку від більших музеїв, створювати мережі для обміну експонатами. Вони мають багато читати — як формувати бюджет, як добувати кошти, як робити музеї доступними», — переконана пані Катерина.

А у Львові — Помпей!

А у Львові — Помпей!

Виставка «ЮНЕСКО–Італія», на якій представлені понад сто світлин із зображенням культурних та природних італійських пам’яток, занесених до списку всесвітньої спадщини, відкрилася у Музеї етнографії.

Геній монументального епатажу

Геній монументального епатажу

Цей гоноровитий «кам’яних справ майстер» був переповнений амбіціями, що часто видавалися надмірними. Однак без цієї зухвалості він не став би справжнім пестунчиком Фортуни, не залишився в нашій пам’яті сміливим першопрохідцем, яким сьогодні пишається Київ. Цей «Колумб архітектури» полишив по собі цілу низку «перлин» — «Будинок із химерами», Художній музей, Миколаївський собор... А той «шалений» авантюризм, що підштовхував його на «божевільні витівки», для багатьох тепер є приводом для захоплення і... наслідування.

Хелло, Америко!

Хелло, Америко!

На відміну від Владислава Бутусова, який виспівував «Гуд бай, Амєріка, о–о–о», нашому Олегові Скрипці час затягнути фразу, що має зворотній зміст, — «Хелло, Америко!». Оскільки на початку червня він вирушає за океан, де на нього вже давно зачекалися тамтешні шанувальники «Воплів».

Доба репродукцій

Доба репродукцій

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Проект «Пінзель» — найбільш сміливий та амбітний у всьому книжковому репертуарі 2007го. Альбом репродукцій виконано, сказати б, з використанням передових західних технологій репрезентації скульптури — тож творчість загадкового майстра XVIII століття одразу постала шокуюче яскраво. Нинішнє «відкриття» Пінзеля можна порівняти — за резонансністю, а не за масштабами, — з першим репродукуванням мистецьких пам’яток трипільської культури.

Всі статті рубрики