«Шеді Леді». Конкуренти відпочивають

24.05.2008
«Шеді Леді». Конкуренти відпочивають

Ані Лорак тріумфує.

Отже, півфінальні баталії «Євробачення–2008» позаду. Але переживання, на щастя, і для нас також, ще не закінчилися. Сьогодні у Белграді — фінал конкурсу, в якому наша Ані Лорак має всі шанси на перемогу.

 

Побоювання молодих і досвідчених

Другий півфінал 22 травня розпочала Ісландія. Нічого вражаючого. Дует «Євробенд» був класичним для поп–сцени і нічим особливим не привернув увагу. За ними на сцену вийшла переможниця «Євробачення –1999» шведка Шарлотта Перелі. Напередодні між музичними оглядачами ходили чутки, що вона буде однією з найкращих. Подейкували, що ця пані за стилем нагадує Мадонну. Марними були їхні сподівання. Співачка, мати двох дітей, як і, до речі, представниця Молдови, яка «пролетіла» 20 травня, вразила всіх хіба що своєю надмірною «худющістю». Напевне, свого часу переборщила з дієтами... А вокальні здібності і вміння рухатися на сцені відверто «кульгали». Дуже влучно прокоментував після її виступу Тимур Мірошниченко: «Якщо вам сподобалася бодай пісня, тоді голосуйте за № 2». Третіми були рокери з Туреччини, яким вдалося вкрасти серця європейських шанувальниць. Три симпатичні хлопці з гітарами співали на соціально–політичну тему.

Європа за нас руками і голосами

І тут вибухнула бомба. Саме так можна охарактеризувати виступ Ані Лорак, яка співала в суперсексуальній сукні від Роберто Каваллі, демонструючи свій супервокал, який так пасував до енергійної пісні. Сукня, за деяким версіями, обійшлася Ані у 200 тис. доларів. Вона була того варта. Ніхто зі співачок навіть близько не дотягував до такого шикарного сценічного іміджу. Хоча на «Таблоїді» жартували: Ані через хвилювання настільки схудла, що плаття з неї перед виходом на сцену почало спадати і його довелося повернути Каваллі...

Було цікаво подивитися на декорації, про які технічні працівники казали, що дуже довго тренувалися встигнути винести їх на сцену за лічені секунди. Їхні зусилля були оцінені. Спочатку хлопці з балету танцювали у дзеркальних кабінках, а на приспіві приєдналися до Ані. Багато рухів повторювалося з виступу на майдані Незалежності на прощальному концерті в Києві. Однак у Белграді з дзеркальною шафою вони були ще більш виразними. Повторювався добре завчений трюк з перескакуванням Ані через одного з танцюристів. Додалося сальто у виконанні балету (напевне, Кароліна поділилася з танцюристами досвідом із кліпу на пісню «Я с тобой»). Співачка пристрасно танцювала, енергійно стрибала, сексуально позувала в кабінках шафи, еротично вигиналася зверху на дзеркальних декораціях. І пісня звучала дуже і дуже гідно. Пригадуючи, якою невиразною була «Шеді Леді» на початку українського відбіркового конкурсу, можна з упевненістю сказати, що Ані Лорак за місяць вселила в неї всю свою душу, і пісня воскресла. За словами музичного оглядача Бі–Бі–Сі Майкла Осборна, у Кароліни одна з найшикарніших пісень на конкурсі з просто таки «вбивчим» приспівом.

У другому півфіналі наша Ані Лорак була найголосистішою, найеротичнішою, найвродливішою, найтанцювальнішою і ще …надцять позитивних «най».

Компанія для Кароліни

Також до фіналу «Євро­бачення», окрім Ісландії, Швеції, Туреччини й України, потрапили Хорватія, Албанія, Грузія, Данія, Латвія, Португалія. Хорватія вирішила взяти віком. Не даремно кажуть, що вино найкращої якості, коли добре відстоїться. Дует Kraljevi ulice чекав своєї черги від першого конкурсу «Євробачення» в далекі 50–ті. Одному з учасників дуету 75 років. Дідусь випромінював просто неймовірну енергетику, накопичену протягом довгого музичного життя. Нагадував старих негрів з Куби, які курять сигари, ходять у великих капелюхах і цілодобово співають.

Позитивною і природно щирою була Португалія. Ваня Фернандеш не мучить себе дієтами і стереотипом, що співачка за канонами шоу–бізнесу має бути «вішалкою». Вона, як кажуть в народі, жінка в тілі, але її теплоті рівних не було. Албанка Ольта Бока — викапана білявка з українського гурту «Алібі». Талановита, вродлива, але до Ані Лорак не дотягує. Хлопці з Данії співали мелодійний рок і були одягнені у стилі кантрі. У фіналі не обійдеться без новорічного маскараду. Латвія зі своїми «Морськими піратами» примусила згадати про новорічний вогник. Однак своїх прихильників усе ж таки знайшла.

У фіналі ми знову зустрінемося з представницею Грузії Діаною Гурцкаєю. Але, чесно кажучи, її виступ був аж надто блідим і ніяким у порівнянні з іншими учасниками. Співачка була наче чужорідне тіло на тлі рухливого балету. Банальним був трюк із переодяганням. Танцюристи на мить накривають її білою тканиною, і чорне довге плаття стає білим і коротким.

...Як фанера над містом кохання

До фіналу не потрапили Македонія, Кіпр, Мальта, Угорщина, Болгарія, Білорусь, Чехія, Швейцарія і Литва. Македонці вже брали участь у конкурсі у 2004 році і мали б знайти, яку стратегію треба застосувати, щоб завоювати глядача. Та першого уроку виявилося замало. Важко сказати, як на «Євробачення» потрапила учасниця від Кіпру. Співачка тільки готує свій перший сольний альбом. Її пісня типова для мюзиклу. Це, мабуть, ще раз свідчить, що «Євробаченню» всі співаки і співунки підходять.

«Прогорів» і наш сусід білорус. Руслан Алехно не зміг зарядити зал. Треба ще хлопчині багатенько на сценах Білорусі вправлятися, щоб потрапити до фіналу. Романтична балада литовця — теж поза увагою. Мабуть, не варто чоловікам «штурмувати» глядача романтикою. Із його голосом співаку краще було б щось соціальне і жваве виконувати. Був би не гіршим за турків.

Наприкінці другого півфіналу на сцену запросили першу переможницю «Євробачення–1956» швейцарську співачку Лус Ассію. Вона була безмежно щаслива бачити цьогорічних конкурсантів, спілкуватися з ними, давати поради і ще раз відчувати сцену, на якій вершиться доля талантів зі всієї Європи. Хоча конкурентів у неї не було стільки, як зараз. Тоді в «Євробаченні» взяли участь усього сім країн: Бельгія, Франція, Італія, Люксембург, Нідерланди, Швейцарія і ФРН. 

ФАВОРИТИ

Без відбору до фіналу приєднаються Сербія як переможець минулорічного  «Євробачення», а також Франція, Німеччина, Велика Британія і Іспанія як країни–засновники конкурсу.  Найбільша конкуренція, на думку букмекерів, точитиметься між нашою Ані Лорак, росіянином Дімою Біланом, грекинею Каломарі та сербкою Оленою Томашевич. Для Білана Україна є найбільшою загрозою. Доведеться йому добре попітніти, щоб знову з другим місцем додому не вернутися. А нам можна очікувати на дубль фіналу «Євробачення» в Києві. Ще одна щаслива морока перед Євро–2012.