«Колесо» святкує, Бруно Шульц нагадує про себе, кіно «мобілізується»

24.05.2008

Учора у Львові презентували ІІІ Міжнародний фестиваль Бруно Шульца, що проходитиме з 26 до 31 травня у Дрогобичі. Захід називають наймасштабнішим із тих, що колись були присвячені цьому митцеві. До України приїхали провідні дослідники творчості Шульца з Бразилії, Ізраїлю, Данії, Італії, Австралії та інших країн. На особливий резонанс претендують перформенс Влодка Кауфмана на вежі дрогобицької ратуші, проект «Цинамон» від Юрія Андруховича та польського гурту «Карбідо», виступи гуртів з Австралії, Франції та Польщі, вернісажі виставок Лолі Кантор (США), Бартоломея Міхаловскі (Польща), акції від мистецької формації «Кома». Трішки Шульца перепаде і львів’янам — у галереї «Дзиґа» можна буде переглянути виставку коміксів на оповідання Бруно Шульца німецького художника Дітера Юдта.

* * *

Власне 20–річчя театр «Колесо» вирішив відзначити І Міжнародним фестивалем «Подія». У програмі фестивалю — сім українських та чотири зарубіжні вистави, які експерти обирали за принципом «подія, що не була відзначена офіційними нагородами та преміями». На фестивалі працює два журі: в одному засідають критики, журналісти, театрознавці, в іншому — студенти Київського університету імені Карпенка–Карого. Переможців форуму, який, як сподівається керівник «Колеса» Ірина Кліщевська, вдасться провести й наступного року, назвуть уже завтра.

* * *

26 травня в Україні розпочинається другий щорічний фестиваль DJUICE MOBILE MOVIE FEST 2008 — конкурс короткометражних фільмів, знятих камерами мобілок. Тема конкурсних робіт цього року — «Найкумедніше мобільне кіно». Фестиваль триватиме три тижні. Переможців визначатимуть за допомогою голосування на wap–порталі. «Найкращим режисером» і «найкращим актором» стануть ті учасники фестивалю, за яких проголосує найбільше людей. Крім того, за результатами конкурсу буде визначено також і «Найкращий кліп» — той, який завантажуватимуть найчастіше.