Найкращий? Отримуй 5 зірок!

24.05.2008
Найкращий? Отримуй 5 зірок!

Церемонія нагородження музейних працівників.

«В Україні стає престижно допомагати музеям», — позавчора на урочистостях з відзначення переможців ІІІ Всеукраїнської акції «Музейна подія року» голова Наглядової ради Міжнародного благодійного фонду «Україна 3000» Катерина Ющенко. Незважаючи на урочистий контекст події, перша леді говорила і про проблеми також. «Співробітники музеїв мають знайомитися з ідеями, проектами, програмами, знаходити ґранти і підтримку від більших музеїв, створювати мережі для обміну експонатами. Вони мають багато читати — як формувати бюджет, як добувати кошти, як робити музеї доступними», — переконана пані Катерина. Вона повідомила, що минулого року Фонд започаткував новий проект — «Музейна бібліотека», де є вже сотні книг з різних галузей музейної справи. Інший новий проект — «П’ятизірковий музей» примушує музейних працівників думати, як покращувати музей і робити його доступним для кожного відвідувача. Щоб експозиції були доступними для людей із фізичними вадами, неподалік музею була автостоянка, і щоб вистачало буклетів різними мовами.

2007–й на цікаві музейні проекти виявився трохи біднішим за попередні роки. Отож Першу премію в номінації «Музейна подія року — 2007» вирішили не присуджувати. Хоча найбільше голосів експертів віддано виставці на тему Голодомору в Українському домі, але вона не є винятково музейним проектом, до того ж одним із організаторів є Міжнародний благодійний фонд «Україна 3000».

Третє місце в номінації «Краща музейна подія року» дісталося Бердянському художньому музею, колекція якого минулого року перемістилася в нове приміщення. Це справді подія для України, адже архітектори й будівельники останнім часом не надто «балують» наших громадян новими музеями чи театрами. Музей отримав 10 тисяч гривень премії від Фонду. Друге місце поділили український павільйон «Пінчук–Арт центру» на Венеціанському бієнале і виставка Ованеса Айвазовського у Київському музеї російського мистецтва (отримали по 15 тисяч гривень).

Цього року в оцінюванні музейних подій брали участь понад 100 експертів із різних областей України. Начальник інформаційно–аналітичного відділу Українського центру розвитку музейної справи Фонду «Україна 3000» Владислав Піоро пояснив, що, за умовами конкурсу, зголоситися на участь у ньому може будь–який музейний працівник чи навіть відвідувач. Процедура дуже проста: подається лише офіційна назва проекту, період виконання і організатори. «Ми, звісно, чекаємо, що це зроблять самі музеї, які організовували подію, — каже Владислав. — Навіть якщо вони не сподіваються на перемогу. У результаті широкого голосування перемагає найрезонансніший проект. Якщо експерт прочитав лише назву і відразу згадав, про що йдеться, отже, музей спрацював ефективно».