Смертельна газодинаміка

Смертельна газодинаміка

Так зване «газодинамічне явище» на шахті «Краснолиманська» у місті Родінське сталося у п’ятницю, а точніше — о 3.31 ранку. За попередньою інформацією територіального управління Держгірпромнагляду, на момент раптового викиду вугілля, породи та газу в шахті перебували 399 гірників. Десять із них працювали у небезпечній зоні, на яку миттю перетворився один із підготовчих вибоїв. Троє шахтарів, попри отримані різноманітні травми, зуміли вийти на поверхню самотужки. Тіло одного загиблого перегодя відшукали й вивезли гірничорятувальники.

Ми їм показали

Ми їм показали

«Саміт закінчився — хай живе новий саміт!» в такому дусі підсумовували дводенний форум із питань енергетичної безпеки у Києві президенти країн, які взяли в ньому участь. «Переконаний, що київський саміт увійде в нашу історію. Його ключовим моментом є те, що сьогодні ми започаткували формальний діалог зі створення безпекового транзитного простору», — сказав Президент України Віктор Ющенко на спільній прес–конференції після завершення саміту. Вперше про альтернативний російській нафтогазовій трубі Балто—Чорноморсько—Каспійський енерготранзитний простір йшлося настільки предметно і комплексно. «Коли ми говоримо про євротранзитний коридор, який забезпечить поставки каспійської нафти, йдеться не про просту прокачку енергоресурсу, а про розбудову окремої інфраструктури — будівництво заводу, створення цілого комплексу відповідних рішень, які забезпечували б відкриття на території України АЗС. І найголовніше — ми формуємо нову експортну позицію по нафтопродуктах до країн Євросоюзу», — зазначив Віктор Ющенко.

«Космічні» двірники

«Космічні» двірники

Приблизно об 11 ранку четверга біля наметів, встановлених неподалік секре­таріату Президента, з’явилися невідомі люди в цивільному. «Без будь–яких пояснень вони брутально поламали прапори, потрощили намети», — обурюється голова ГО «Центр правозахисту» Юрій Федоренко. За його словами, невідомі використовували навіть холодну зброю, розрізаючи намети на шматки ножами. Лише тоді, коли всю протестну атрибутику прибрали, один із нападників представився судовим виконавцем і пред’явив постанову Печерського райсуду про незаконність пікету. Міліціонери, за словами потерпілої сторони, стояли осторонь і спокійно спостерігали за «акцією».

Добкін зашив кишені й чекає провокацій

Добкін зашив кишені й чекає провокацій

Мер Харкова Михайло Добкін та секретар міськради Геннадій Кернес опинилися в епіцентрі чергового скандалу. Посадовці стверджують, що МВС та СБУ зараз серйозно працюють над тим, аби шляхом «хитромудрої комбінації» звинуватити їх у торгівлі наркотиками, а то і взагалі позбавити життя. Причому загроза нависла не лише над ними, а й над членами їхніх родин, зокрема над сином пана Кернеса.

Води по вінця

Води по вінця

Упродовж 21—22 травня внаслідок сильних дощів підтопило три райони Львівщини. В селі Зарічне Стрийського району річка Тур’янка вийшла з берегів і підтопила 150 житлових будинків. У Яворівському районі ріка Липовець взяла у «полон» 30 садиб села Нагачів. Заручниками стихії стали і селяни з Чертіжа, Карнавки та Лютинки, що на Жидачівщині. Там разом із буревієм лютувала річка Дубравка, води якої підтопили майже 200 приватних господарств.

Від руйнування під протекторат

Від руйнування під протекторат

Річниця смерті талановитого художника, правозахисника, лауреата Державної премії імені Тараса Шевченка Опанаса Заливахи, нещодавно відзначена друзями майстра, ледь не стала трагічною датою для збереженої в первісному вигляді його монументальної роботи — мозаїчного панно в колишній кав’ярні «Білий камінь». Здавна кав’ярня, розташована в центрі Івано–Франківська, вважалася мало не культовим об’єктом. І так тривало доти, доки приміщення, що є частиною пам’ятки архітектури 1912 року, не впало в око банкірам. Мистецьке панно Опанаса Заливахи, що прикрашало інтер’єр кав’ярні, опинилося під загрозою «єврореставрації», а простіше кажучи — знищення, як це вже сталося з монументальними роботами художника в кафе «Медівня», «Казка» та «Десертне».

Всі статті рубрики